Termesszünk sikeresen étkezési paprikát – Szakértőnk remek tanácsai!

Paprika termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Paprika termesztése

Bókoló virágai látszólag csomókban állnak az ágak csúcsán, de valójában magánosak, mert a kocsányok nem egy pontból, hanem egy törpehajtásról indulnak ki. A legfeljebb 3 cm-es virágkocsány hajlott, sárgászöld vagy lilás. Csészelevelei 2–3 cm széles csővé nőttek össze; ezen a cimpák száma (5–7) utal a csészelevelek számára. A fehér, sárga vagy lila sziromlevelek hasonlóképp csővé forrtak össze. Az abból kiemelkedő, szabadon álló porzók jól láthatók. A portokok kékek vagy liláskékek.

Az egy-öt termőlevélből összenőtt, felső állású termőből bogyótermés képződik. A fehér bogyósok magháza halványzöld, a sötétebbeké sárgászöld. A porzók alapjánál találhatók dús nektárt kiválasztó mézfejtők, amelyek a növényhez csalogatják a rovarokat. Felfújt, sok magvú bogyótermése rendkívül változatos alakú és színű; csüngő és felálló is lehet. Vékony héja sima és fényes. A keresztben átvágott termésben láthatóvá válik az erek száma: ez mutatja, hogy hány termőlevélből képződött.

Paprika magvetése, palántázása

Érdemes a paprika magját éjszakára vízbe áztatni, azért, hogy kicsit megduzzadjanak. Márciusban lehet kisebb edényekbe vetni, és az ablakpárkányokra helyezve csíráztatni, fontos, hogy ilyenkor biztosítsuk számunkra a 20-22 Celsius fokos hőmérsékletet. A fiatal palántáinkat négy hét után ültessük át, majd áprilistól elkezdhetjük fokozatosan hozzászoktatni a szabad levegőhöz. Szabadföldbe április közepétől ültethetjük a palántákat, egészen május végéig. Fontos, hogy a palánták rendszeresen kapjanak csapadékot, minden nap öntözzük meg őket, amikor pedig megjelennek a termések, trágyázzunk is!

A paprika igényeire is ügyeljünk!

Kevesen tudják, de a paprika egyedül érzi magát a legjobban, más növények társaságát nem kedveli, éppen ezért egymagába ültessük vegyes kultúra esetében is! A levéltetvekre fokozottan ügyeljünk, ugyanis ezek a kártevők nagyon szeretik a paprikát! Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és ha nagy fertőzést észlelünk, cselekedjünk azonnal: káliszappannal permetezhetünk a levéltetvek ellen. A paprika különösen fény-, víz-, illetve hőigényes, leginkább a 25-27 Celsius fokot kedveli. Kevesen tudják, de a paprikát át is teleltethetjük, így több évig is teremhet, erről egy korábbi cikkünkben beszéltünk nektek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

függesztett munkagépek

az erőgép hidraulikus emelőszerkezetéhez úgy csatlakozó munkagépek, hogy azok teljes tömege... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség