Termesszünk sikeresen étkezési paprikát – Szakértőnk remek tanácsai!

Paprika termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Frissítve: 2024.07.04
Frissítette: SzT
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Paprika termesztése

Bókoló virágai látszólag csomókban állnak az ágak csúcsán, de valójában magánosak, mert a kocsányok nem egy pontból, hanem egy törpehajtásról indulnak ki. A legfeljebb 3 cm-es virágkocsány hajlott, sárgászöld vagy lilás. Csészelevelei 2–3 cm széles csővé nőttek össze; ezen a cimpák száma (5–7) utal a csészelevelek számára. A fehér, sárga vagy lila sziromlevelek hasonlóképp csővé forrtak össze. Az abból kiemelkedő, szabadon álló porzók jól láthatók. A portokok kékek vagy liláskékek.

Az egy-öt termőlevélből összenőtt, felső állású termőből bogyótermés képződik. A fehér bogyósok magháza halványzöld, a sötétebbeké sárgászöld. A porzók alapjánál találhatók dús nektárt kiválasztó mézfejtők, amelyek a növényhez csalogatják a rovarokat. Felfújt, sok magvú bogyótermése rendkívül változatos alakú és színű; csüngő és felálló is lehet. Vékony héja sima és fényes. A keresztben átvágott termésben láthatóvá válik az erek száma: ez mutatja, hogy hány termőlevélből képződött.

Paprika magvetése, palántázása

Érdemes a paprika magját éjszakára vízbe áztatni, azért, hogy kicsit megduzzadjanak. Márciusban lehet kisebb edényekbe vetni, és az ablakpárkányokra helyezve csíráztatni, fontos, hogy ilyenkor biztosítsuk számunkra a 20-22 Celsius fokos hőmérsékletet. A fiatal palántáinkat négy hét után ültessük át, majd áprilistól elkezdhetjük fokozatosan hozzászoktatni a szabad levegőhöz. Szabadföldbe április közepétől ültethetjük a palántákat, egészen május végéig. Fontos, hogy a palánták rendszeresen kapjanak csapadékot, minden nap öntözzük meg őket, amikor pedig megjelennek a termések, trágyázzunk is!

A paprika igényeire is ügyeljünk!

Kevesen tudják, de a paprika egyedül érzi magát a legjobban, más növények társaságát nem kedveli, éppen ezért egymagába ültessük vegyes kultúra esetében is! A levéltetvekre fokozottan ügyeljünk, ugyanis ezek a kártevők nagyon szeretik a paprikát! Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, és ha nagy fertőzést észlelünk, cselekedjünk azonnal: káliszappannal permetezhetünk a levéltetvek ellen. A paprika különösen fény-, víz-, illetve hőigényes, leginkább a 25-27 Celsius fokot kedveli. Kevesen tudják, de a paprikát át is teleltethetjük, így több évig is teremhet, erről egy korábbi cikkünkben beszéltünk nektek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-25

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. A kertészek rendszeresen találkoznak vele. Tudd meg, hogy el lehet-e fogyasztani.

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Jazzy (NX 17105 M)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja gyengénél erõsebben antociános. Kicsi... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával összefüggõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés