Teleltesd át a paprikát te is, megéri!

hirdetes

Nem csak egy évig teremhet a paprikád, teleltesd át te is!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden, amit tudni kell a paprika teleltetéséhez!

Nézzük, mi kell a paprika teleltetéséhez

Az első lépés nem annyira meglepő, hozzuk be a növényt a lakásba. Szedjük le az összes paprikát róla, ha megérett, ha nem. Cserépbe ültessük be a növényt, termőközegnek elegendő a palántaföld. A növény leveleit tisztítsuk meg, fontos, hogy nézzük át a leveleket, nehogy tetves legyen.

Vízpermettel mossuk le, így a rejtőző kártevőktől is megszabadulhatunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor keressük meg a megfelelő helyet a lakásban. Hűvös, száraz helyre van szükségünk, 12-14 Celsius fok közötti hőmérsékletre. Fényre nincs szükség teleltetéskor, egy ablakhoz közeli hely tökéletesen megfelel a növény számára.

Ezzel is meg vagyunk, a növény bent, a helye meg van, nézzük a következő lépést! Előbb-utóbb magunktól is észrevesszük, de elmondom azért most. Teleltetés során a paprika sokkal kevesebb vizet igényel, mint a meleg nyári napokban. Elegendő lesz 2-3 hetente meglocsolnunk, figyeljünk arra, hogy ne álljon vízben a növény, de ne is hagyjuk kiszáradni!

hirdetes

Ha mindennel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint figyelni! A növény levelei lassan elkezdenek majd elhalni, de ne ijedjünk meg semmiképpen és ne dobjuk ki a növényt, ugyanis ez a jelenség teljesen normális ilyenkor. Ahhoz lehet ezt hasonlítani, mint amikor a fák nyugalmi állapotba kerülnek. Ugye tudja mindenki, hogy a fák levelei is lehullanak ősszel? A paprikával sincs ez másképpen. A következő oldalon folytatom! 

Minden, amit tudni kell a paprika teleltetéséhez!

A levelek leszáradtak, mi pedig visszametszhetjük az ágait. Pár nagyobb, Y alakú hajtást hagyjunk meg, az Y felső két szára 4-6 centiméter hosszú legyen. Ezzel el is távolítottuk az elhalt leveleket, a növény pedig kevésbé lesz kitéve a kártevők támadásainak! Tavasszal pedig jönnek majd az új hajtások.

hirdetes

Április vége felé költöztessük át a növényt egy melegebb helyre, térjünk vissza a gyakoribb öntözéshez is, de ne öntözzük túl a növényt semmiképp. Nem kell sokat várnunk, a növényünk hálás lesz és ha minden jól sikerült, akkor megjelennek az új hajtások is.

Érdemes megpróbálnunk, de a siker azért nem garantált, mivel sok fajta létezik, ahol nem sikerült az eljárás, ahol viszont sikerült, rekordtermést értünk el, úgyhogy azt mondom, hogy hajrá mindenkinek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérlrmezkék

a vér alakos elemeinek egyik csoportja. 2-5mm átmérőjűek, a vöröscsontvelőben képződnek;... Tovább

6/2007. (I. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások