notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az óriáspandák világa

Hirdetés

Érdekes tények az óriáspandákról

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A veszélyeztetett állatok szimbólumává vált óriáspandák a legtöbbek szemében ölelnivaló, puha mackók, akik egész nap csak bukfencezve játszadoznak és bambuszt rágcsálnak. Az Ailuropoda melanoleuca természetesen sokkal több ennél – íme néhány érdekes tény erről a titokzatos, végtelenül édes emlősről.

Bemutatjuk a pandák világát

1. Az óriáspandák sokkal nagyobbak, mint azt sokan hinnék

Az óriáspandák nem véletlenül kapták ezt a nevet. Amikor az emberek rájuk keresnek az interneten, akkor általában csak más pandák társaságában láthatják őket, ami nehézkessé teszi pontos méretük megbecslését. Nem éppen ágyba vihető plüssmedvékről van szó – egy felnőtt panda súlya elérheti a 45 kilót, és akár másfél méter hosszú is lehet. Nézz be galériánkba is, mutatunk pár képet ezekről a csodálatos állatokról:

 

2. Az óriáspandák ügyesen másznak fákra és még úszni is tudnak

Habár az óriáspandák a legtöbb felvételen profi egy helyben ülők és heverészők, valójában nagyon ügyesek, ha a fára mászásról van szó – ezt már héthónapos korukban megtanulják. Ez nem meglepő, hiszen valójában ők is medvék, és ebből következik, hogy úszni is jól tudnak.

 

3. A pandák látványos színváltozásokon mennek keresztül

A pandák úgy születnek, mint sok más emlős – csupaszon, rózsaszínen, és vakon. Jellegzetes fekete-fehér bundájuk háromhetes korukban jelenik csak meg. Léteznek barna-fehér óriáspandák is, de ezek még „klasszikus” társaiknál is ritkábbak.

 

4. A pandák népszerűsége cukiságuknak köszönhető

Igen, lényegében ez a tudományos magyarázat leegyszerűsített verziója. A plüssmedvékre hasonlító pandák erősen hatnak az emberek „cukiság receptoraira”, mert nagy szemeik vannak (amiket a körülöttük növő fekete folt még jobban kihangsúlyoz) és imádnivalóan szőrösek. Ezért találja őket mindenki olyan aranyosnak. 

 

5. A pandák veszélyesen lusták

Az óriáspandák napi programja nem áll másból, mint evésből és alvásból. Ironikus módon a pandák többek között azért is váltak ilyen veszélyesen ritkává, mert a szaporodás egyszerűen nem tartozik a legfontosabb napi teendőik közé. Mindezt csak tovább fokozza, hogy a nőstény példányok évente csupán egyetlen napig termékenyek. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Bemutatjuk a pandák világát

6. Egy felnőtt panda 12-38 kiló bambuszt habzsol be egyetlen nap alatt

Egy 45 kilós felnőtt panda (a fogságban élők ennek a súlynak a többszörösét is elérhetik) naponta nagyjából 14 órát tölt evéssel, ami idő alatt akár 12-38 kilónyi bambuszt is képes elfogyasztani. A bambuszrügyek a pandák kedvenc eledelei, és nem is igazán táplálkoznak mással.

 

7. Egy óriáspanda óriási mennyiségű végterméket hagy maga után

Egy felnőtt panda akár 28 kiló feleslegtől is megszabadul minden egyes nap. Volt idő, amikor a pandaürülékben talált bambuszmaradványokat képkeretek és könyvjelzők elkészítéséhez használták fel. A pandaürülék vándorlásuk irányába mutat, így ezek alapján egyszerűen nyomon követhetőek a vadonban. Sajnos sokáig éppen ez vezette el hozzájuk az orrvadászokat, de nagy segítségül szolgál a pandákat kutató szakemberek számára is.

Hirdetés

 

8. A pandák húsevő fogazattal rendelkeznek

A pandák az evolúció során átálltak a vegetáriánus étrendre, de ez nem volt mindig így. Manapság ugyan csak bambuszt, és néha gyümölcsöket esznek, de ragadozó fogaik a mai napig képesek a húsok szétszaggatására (időnként ezt sem vetik meg, elvégre medvékről van szó, és egyszer még fénykép is készült róla, amint egy parkban egy panda egy keselyűt evett éppen). Az óriási „plüssmackók” azonban messze nem rendelkeznek elegendő energiával, hogy bármit is levadásszanak, ezért hacsak nem előttük hullik el egy állat, nem indulnak külön vadásztúrára.

 

9. A pandák hat hüvelykujjal ragadják meg a bambuszokat

A pandáknak hat ujjuk van mindkét mellső lábukon. Ezt használják fel a bambuszok megragadására és kényelmes elfogyasztására.

 

Bemutatjuk a pandák világát

10. Az augusztus a pandabébik hónapja

A pandák általában augusztusban jönnek a világra, mert párzási időszakuk március és május közé esik, az embrióknak pedig 3-5 napra van szüksége a kifejlődéshez. A nőstények általában két utódot hoznak a világra, de a vadonban csak az erősebbikük éli túl a fiatalkort. A csengtui kutatóbázisokon a gyengébbik pandabébit a gondozók kézben nevelik, és rendszeresen kicserélik az erősebbik testvérével, hogy anyjuk felváltva nevelhesse őket.

 

11. Az őspandák kétmillió éve éltek

Néhány megkövesedett pandamaradvány korát a szakemberek 1-2 millió éves körülinek állapították meg. Volt idő, amikor Kína nagy részében fellelhetők voltak, azonban mára már csak a kínai tibeti előhegységekben találkozhatunk velük a vadonban.

 

12. A pandák előszeretettel nyalogatják a réz- és vasfelületeket

A pandákra jellemző különös viselkedés, hogy szemmel láthatólag nagyon szeretnek réz- és vasfelületeket nyalogatni. Ezt Kínában már régen megfigyelték – sok vidéki földműves vette észre, hogy a kertjébe betévedő medvék előszeretettel nyalogatják fémtányérjaikat, amiket a szabadban hagytak. Hasonló viselkedés figyelhető meg a pandaparkokban is, ahol az állatok ugyan ezt teszik az etetőtálkáikkal – néha még fel is veszik, és meg is forgatják őket, hogy mindenhol alaposan át tudják nyalogatni azokat.

 

13. A nyugati világ egyetlen pandája

Chi Chi, a nőstény óriáspanda a Londoni Állatkert lakója volt 1958 és ’72 között. A pandalányt 12 ezer fontért vásárolták meg (értékük ma már ennél sokkal nagyobb). Kevesen tudják, de a WWF, a World Wildlife Found logóján látható pandát Chi Chiről mintázták, aki 1966-ban az egyetlen panda volt a nyugati világban.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-20

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

A görögdinnye magját soha, de soha ne dobd ki a kukába, használd inkább fel! Mostani cikkemben elmondom, mennyi mindenre jó a görögdinnye magja, érdemes kipróbálnod neked is!

2019-06-08

10 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned, folyton teremni fognak!

Folytontermő fűszernövényeket mutatok most nektek, mindet érdemes elültetned a kertedben, ezek után sosem lesz gondod, ugyanis mindig teremni fognak!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-06-26

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

A szúnyogirtásnak számtalan veszélye van, melyekről az emberek többsége nem is tud semmit. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért olyan veszélyes a szúnyogirtás!

2019-06-14

Nyári kutyabajok ellen

Nyáron jóval több veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre, hiszen a több szabadban töltött idő alatt megnő a fertőzésveszély és az allergiás tünetek is kiújulhatnak. Tegyünk róla, hogy kutyus is erős immunrendszerrel vágjon neki a meleg hónapoknak.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

életteljesítmény

az állatnak egész élete folyamán elért összes teljesítménye (főként termelése).... Tovább

lábközép

az elülső —>végtagokon a lábtó és az ujjak közötti tájék. a hátulsó végtagokon a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Érdekességek