Az óriáspandák világa

Érdekes tények az óriáspandákról

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A veszélyeztetett állatok szimbólumává vált óriáspandák a legtöbbek szemében ölelnivaló, puha mackók, akik egész nap csak bukfencezve játszadoznak és bambuszt rágcsálnak. Az Ailuropoda melanoleuca természetesen sokkal több ennél – íme néhány érdekes tény erről a titokzatos, végtelenül édes emlősről.

Bemutatjuk a pandák világát

1. Az óriáspandák sokkal nagyobbak, mint azt sokan hinnék

Az óriáspandák nem véletlenül kapták ezt a nevet. Amikor az emberek rájuk keresnek az interneten, akkor általában csak más pandák társaságában láthatják őket, ami nehézkessé teszi pontos méretük megbecslését. Nem éppen ágyba vihető plüssmedvékről van szó – egy felnőtt panda súlya elérheti a 45 kilót, és akár másfél méter hosszú is lehet. Nézz be galériánkba is, mutatunk pár képet ezekről a csodálatos állatokról:

 

2. Az óriáspandák ügyesen másznak fákra és még úszni is tudnak

Habár az óriáspandák a legtöbb felvételen profi egy helyben ülők és heverészők, valójában nagyon ügyesek, ha a fára mászásról van szó – ezt már héthónapos korukban megtanulják. Ez nem meglepő, hiszen valójában ők is medvék, és ebből következik, hogy úszni is jól tudnak.

 

3. A pandák látványos színváltozásokon mennek keresztül

A pandák úgy születnek, mint sok más emlős – csupaszon, rózsaszínen, és vakon. Jellegzetes fekete-fehér bundájuk háromhetes korukban jelenik csak meg. Léteznek barna-fehér óriáspandák is, de ezek még „klasszikus” társaiknál is ritkábbak.

 

4. A pandák népszerűsége cukiságuknak köszönhető

Igen, lényegében ez a tudományos magyarázat leegyszerűsített verziója. A plüssmedvékre hasonlító pandák erősen hatnak az emberek „cukiság receptoraira”, mert nagy szemeik vannak (amiket a körülöttük növő fekete folt még jobban kihangsúlyoz) és imádnivalóan szőrösek. Ezért találja őket mindenki olyan aranyosnak. 

 

5. A pandák veszélyesen lusták

Az óriáspandák napi programja nem áll másból, mint evésből és alvásból. Ironikus módon a pandák többek között azért is váltak ilyen veszélyesen ritkává, mert a szaporodás egyszerűen nem tartozik a legfontosabb napi teendőik közé. Mindezt csak tovább fokozza, hogy a nőstény példányok évente csupán egyetlen napig termékenyek. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Bemutatjuk a pandák világát

6. Egy felnőtt panda 12-38 kiló bambuszt habzsol be egyetlen nap alatt

Egy 45 kilós felnőtt panda (a fogságban élők ennek a súlynak a többszörösét is elérhetik) naponta nagyjából 14 órát tölt evéssel, ami idő alatt akár 12-38 kilónyi bambuszt is képes elfogyasztani. A bambuszrügyek a pandák kedvenc eledelei, és nem is igazán táplálkoznak mással.

 

7. Egy óriáspanda óriási mennyiségű végterméket hagy maga után

Egy felnőtt panda akár 28 kiló feleslegtől is megszabadul minden egyes nap. Volt idő, amikor a pandaürülékben talált bambuszmaradványokat képkeretek és könyvjelzők elkészítéséhez használták fel. A pandaürülék vándorlásuk irányába mutat, így ezek alapján egyszerűen nyomon követhetőek a vadonban. Sajnos sokáig éppen ez vezette el hozzájuk az orrvadászokat, de nagy segítségül szolgál a pandákat kutató szakemberek számára is.

Hirdetés

 

8. A pandák húsevő fogazattal rendelkeznek

A pandák az evolúció során átálltak a vegetáriánus étrendre, de ez nem volt mindig így. Manapság ugyan csak bambuszt, és néha gyümölcsöket esznek, de ragadozó fogaik a mai napig képesek a húsok szétszaggatására (időnként ezt sem vetik meg, elvégre medvékről van szó, és egyszer még fénykép is készült róla, amint egy parkban egy panda egy keselyűt evett éppen). Az óriási „plüssmackók” azonban messze nem rendelkeznek elegendő energiával, hogy bármit is levadásszanak, ezért hacsak nem előttük hullik el egy állat, nem indulnak külön vadásztúrára.

 

9. A pandák hat hüvelykujjal ragadják meg a bambuszokat

A pandáknak hat ujjuk van mindkét mellső lábukon. Ezt használják fel a bambuszok megragadására és kényelmes elfogyasztására.

 

Bemutatjuk a pandák világát

10. Az augusztus a pandabébik hónapja

A pandák általában augusztusban jönnek a világra, mert párzási időszakuk március és május közé esik, az embrióknak pedig 3-5 napra van szüksége a kifejlődéshez. A nőstények általában két utódot hoznak a világra, de a vadonban csak az erősebbikük éli túl a fiatalkort. A csengtui kutatóbázisokon a gyengébbik pandabébit a gondozók kézben nevelik, és rendszeresen kicserélik az erősebbik testvérével, hogy anyjuk felváltva nevelhesse őket.

 

11. Az őspandák kétmillió éve éltek

Néhány megkövesedett pandamaradvány korát a szakemberek 1-2 millió éves körülinek állapították meg. Volt idő, amikor Kína nagy részében fellelhetők voltak, azonban mára már csak a kínai tibeti előhegységekben találkozhatunk velük a vadonban.

 

12. A pandák előszeretettel nyalogatják a réz- és vasfelületeket

A pandákra jellemző különös viselkedés, hogy szemmel láthatólag nagyon szeretnek réz- és vasfelületeket nyalogatni. Ezt Kínában már régen megfigyelték – sok vidéki földműves vette észre, hogy a kertjébe betévedő medvék előszeretettel nyalogatják fémtányérjaikat, amiket a szabadban hagytak. Hasonló viselkedés figyelhető meg a pandaparkokban is, ahol az állatok ugyan ezt teszik az etetőtálkáikkal – néha még fel is veszik, és meg is forgatják őket, hogy mindenhol alaposan át tudják nyalogatni azokat.

 

13. A nyugati világ egyetlen pandája

Chi Chi, a nőstény óriáspanda a Londoni Állatkert lakója volt 1958 és ’72 között. A pandalányt 12 ezer fontért vásárolták meg (értékük ma már ennél sokkal nagyobb). Kevesen tudják, de a WWF, a World Wildlife Found logóján látható pandát Chi Chiről mintázták, aki 1966-ban az egyetlen panda volt a nyugati világban.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-04-19

A gyógynövény, ami segít leszokni a dohányzásról

A stevia egy fantasztikus gyógynövény, azt azonban sokan nem tudják, hogy a dohányzásról való leszokásban is képes segíteni, most elmondom, hogyan!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-23

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Okozhat gondot a kertben megjelenő mohásodás? Mostani cikkemben mindent elmondok a mohák megjelenéséről, károkozásukról, illetve az ellenük való védekezési módokról!

2019-04-09

Pórul járt orvvadász – Megtaposta az elefánt, majd megették az oroszlánok!

Pórul járt az orvvadász a Dél-Afrikában található Kruger Nemzeti Parkban. Előbb eltaposta őt egy elefánt, majd megették az oroszlánok, nem maradt belőle semmi, mire odaértek a hozzátartozói!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-08

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Megjelentek a bodobácsok is, hála a tavasznak! Mostani cikkemben elmondom, milyen veszélyt jelentenek ránk, illetve a növényekre a bodobácsok, illetve azt is megtudhatjátok, hogyan védekezhettek ellenük!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

üzemi növényvédelem

a ->növényvédő szerek engedélyokiratában utalás történik arra, hogy az adott szert az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Érdekességek