Bemutatom a pálmaliliomot - ismerd meg Te is ezt a különleges növényt

hirdetes

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE., NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A pálmaliliom bemutatása

Fényigény – Származási helyét elnézve nem meglepő, hogy a jukka rajong a napfényért, és olyan helyen érzi magát a legjobban, ahol minél többet kaphat belőle – például egy nyugatra néző ablak mellett, ahol minden más növénynek melege van. E mellett jól tűri a világos, de közvetett napfényt is, azonban minél kevesebb fényhez jut, annál kevesebb virágot hoz és vékonyabbra is nő majd.

Talajigény – A jukka homokos, száraz sivatagokhoz szokott, azonban házon belül érdemes laza, jó vízlevezetésű virágföldbe ültetni. A talaj nem kell, hogy különösen tápanyagokban dús legyen – sőt, ez nem is feltétlenül tesz jót a pálmaliliomnak, elvégre a természetben sem ilyen luxushoz szokott hozzá. Egy általános, teljesen hétköznapi virágföld, némi kertészeti homokkal és perlittel elkeverve (a vízelvezetés érdekében) bőven elegendő lesz.

Öntözés – Mint azt már többször is említettük, a jukka fokozottan érzékeny a túlöntözésre. Tavasszal és nyáron, a növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel ugyan, de szigorúan jó vízelvezetésű talajban kell, hogy álljon, nehogy a túlzott vízmennyiség ártson neki. A tél beálltával sokkal ritkábban öntözd pálmaliliomodat. Soha ne hagyd, hogy vízben üljön – ha egy kis extra kifolyik a cserépből a tartótálkába, akkor azt öntsd is ki!

hirdetes

Hőmérséklet és páratartalom – Sivatagi növény létére a pálmaliliom tökéletesen érzi magát a 32°C-os vagy annál súlyosabb forróságban, éjszakánként pedig akár 0°C-ig is bírja a gyűrődést. Lehetőleg ne túl párás helyre kerüljön, elvégre a természetben sem ezt szokta meg.

Trágyázás – A pálmaliliomot a növekedési időszakban érdemes trágyázni folyékony készítménnyel, vagy fokozatos felszívódású műtrágyával (az adott termék instrukciói szerint).

hirdetes

Ültetés – A jukka egy meglehetősen lassan fejlődő növény, így általában elég csak kétévente átültetni. Még az sem zavarja őket, ha egy kissé benövik a cserepüket, de az már problémát jelenthet, ha súlyuk miatt eldőlnek a konténerükben. Az átültetés körülményes feladat lehet, ezért a nagyobb példányokat inkább „felfrissíteni szokás”. Ehhez ásd fel a talaj felső 5 centijét, és szórj a helyére friss virágföldet. Ha van némi segítséged, akkor persze nagyobb cserépbe is átültetheted – ekkor csak simán vedd ki, és helyezd át friss talajba.

Szaporítás – A jukkát legegyszerűbben idősebb példányok kinövéseivel szaporíthatod. Ezeket átültetéskor vágd le a növényről (vagy nagyon óvatosan, ha a talajszint felett vannak), majd ültesd el őket saját cserepükbe. E mellett szárdugványokat is ültethetsz belőlük – ügyelj rá, hogy az ehhez levágott dugványok legalább 10 cm hosszúak legyenek (habár ehhez gyökereztető hormonra is szükséged lesz).

Metszés – A jukka legfeljebb akkor igényelhet némi nemű metszést, ha kinövi a teret, ahol tartják. Ilyenkor óvatosan vedd ki a cserépből, és használj egy fűrészt vagy egy elég erős metszőollót, hogy félbevágd a gyökerét. Ez után ültesd egy új cserépbe a gyökeres végét, és öntözd meg alaposan, hogy elkezdhessen újra kinőni.

Veszélyforrások – A jukka a kutyák és a macskák számára is mérgező a benne termelődő szaponinok miatt. Elfogyasztva hányást válthat ki mind a kutyákból, mind a macskákból (a lovaknál bőrgyulladáshoz és májbetegséghez vezethet).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-14

5+1 érv, amiért megéri üvegházat építened a kertbe!

Az üvegház nem csak a profi kertészek kiváltsága lehet – egyre több háztulajdonos fedez fel annak előnyeit a saját kertjében. Mutatjuk, hogy miért éri meg!

2023-11-16

Ezért száradnak el az orchideád levelei télen

Az orchideák gyönyörű növények, de amikor leveleik száradnak, és a virágok nem akarnak nőni, az aggodalomra ad okot. De mitől szárad el az orchidea levele?

2023-11-17

Útmutató az újhagyma őszi ültetéséhez

Az újhagyma, őszi ültetése számos előnnyel jár, így következzen egy részletes útmutató az újhagyma sikeres őszi ültetéséhez, termesztéséhez, és betakarításához

2023-11-28

Új Tulajdonos, Új Kilátások: magyar kézre került az Auchan

Új fejezet az Auchan történetében Magyarországon, ahogy az Indotek Csoport bevonul a képbe, ígérve a piaci részesedés növelését és ambiciózus fejlesztéseket a következő években.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borjú viselkedése

a borjú örökletes megnyilvánulásait igyekeznek kedvezően alakítani. Szopás közben a borjú... Tovább

koca elletése

a kocákat célszerű a várható ellás előtt 6-10 nappal az előzőleg alaposan kitisztított és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások