Bemutatom a pálmaliliomot - ismerd meg Te is ezt a különleges növényt

hirdetes

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A pálmaliliom bemutatása

Fényigény – Származási helyét elnézve nem meglepő, hogy a jukka rajong a napfényért, és olyan helyen érzi magát a legjobban, ahol minél többet kaphat belőle – például egy nyugatra néző ablak mellett, ahol minden más növénynek melege van. E mellett jól tűri a világos, de közvetett napfényt is, azonban minél kevesebb fényhez jut, annál kevesebb virágot hoz és vékonyabbra is nő majd.

Talajigény – A jukka homokos, száraz sivatagokhoz szokott, azonban házon belül érdemes laza, jó vízlevezetésű virágföldbe ültetni. A talaj nem kell, hogy különösen tápanyagokban dús legyen – sőt, ez nem is feltétlenül tesz jót a pálmaliliomnak, elvégre a természetben sem ilyen luxushoz szokott hozzá. Egy általános, teljesen hétköznapi virágföld, némi kertészeti homokkal és perlittel elkeverve (a vízelvezetés érdekében) bőven elegendő lesz.

Öntözés – Mint azt már többször is említettük, a jukka fokozottan érzékeny a túlöntözésre. Tavasszal és nyáron, a növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel ugyan, de szigorúan jó vízelvezetésű talajban kell, hogy álljon, nehogy a túlzott vízmennyiség ártson neki. A tél beálltával sokkal ritkábban öntözd pálmaliliomodat. Soha ne hagyd, hogy vízben üljön – ha egy kis extra kifolyik a cserépből a tartótálkába, akkor azt öntsd is ki!

hirdetes

Hőmérséklet és páratartalom – Sivatagi növény létére a pálmaliliom tökéletesen érzi magát a 32°C-os vagy annál súlyosabb forróságban, éjszakánként pedig akár 0°C-ig is bírja a gyűrődést. Lehetőleg ne túl párás helyre kerüljön, elvégre a természetben sem ezt szokta meg.

Trágyázás – A pálmaliliomot a növekedési időszakban érdemes trágyázni folyékony készítménnyel, vagy fokozatos felszívódású műtrágyával (az adott termék instrukciói szerint).

hirdetes

Ültetés – A jukka egy meglehetősen lassan fejlődő növény, így általában elég csak kétévente átültetni. Még az sem zavarja őket, ha egy kissé benövik a cserepüket, de az már problémát jelenthet, ha súlyuk miatt eldőlnek a konténerükben. Az átültetés körülményes feladat lehet, ezért a nagyobb példányokat inkább „felfrissíteni szokás”. Ehhez ásd fel a talaj felső 5 centijét, és szórj a helyére friss virágföldet. Ha van némi segítséged, akkor persze nagyobb cserépbe is átültetheted – ekkor csak simán vedd ki, és helyezd át friss talajba.

Szaporítás – A jukkát legegyszerűbben idősebb példányok kinövéseivel szaporíthatod. Ezeket átültetéskor vágd le a növényről (vagy nagyon óvatosan, ha a talajszint felett vannak), majd ültesd el őket saját cserepükbe. E mellett szárdugványokat is ültethetsz belőlük – ügyelj rá, hogy az ehhez levágott dugványok legalább 10 cm hosszúak legyenek (habár ehhez gyökereztető hormonra is szükséged lesz).

Metszés – A jukka legfeljebb akkor igényelhet némi nemű metszést, ha kinövi a teret, ahol tartják. Ilyenkor óvatosan vedd ki a cserépből, és használj egy fűrészt vagy egy elég erős metszőollót, hogy félbevágd a gyökerét. Ez után ültesd egy új cserépbe a gyökeres végét, és öntözd meg alaposan, hogy elkezdhessen újra kinőni.

Veszélyforrások – A jukka a kutyák és a macskák számára is mérgező a benne termelődő szaponinok miatt. Elfogyasztva hányást válthat ki mind a kutyákból, mind a macskákból (a lovaknál bőrgyulladáshoz és májbetegséghez vezethet).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

2017-01-15

A gyógyító anyósnyelv

Az anyósnyelvnek számtalan gyógyító hatása van, a most következő cikkben be mutatom nektek ezt a növényt és elmondom azt is, miért kell egy neked is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

II. Rákóczi Ferenc Mezõgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Kiskunhalas... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások