Pálinkára 6,4 milliárd

Pálinkára 6,4 milliárd

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A magyarországi pálinka- főzdékben uniós források segítségével az idén 6,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Idén pálinkafőzők számára először nyílt meg pályázati forrás: 43 üzem kapott, összesen 3,2 milliárd forintos segítséget. Az elmúlt 7-8 évben óriási fejlődés történt az ágazatban, hiszen a magyar pálinka eredet- védettséget élvez az Európai Unióban.
Pálinkára 6,4 milliárd

A magyarországi pálinkafőzdékben az idén 6,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések, amelyhez ötven százalékos kormányzati, illetve uniós támogatást kapnak a pályázó szeszfőzdék - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a békési pálinkafőzde új erjesztőcsarnokának átadása alkalmából a nol.hu szerint. Gráf József emlékeztetett: a pálinkafőzők számára először nyílt meg pályázati forrás, és ennek alapján 43 üzem kapott, összesen 3,2 milliárd forintos segítséget. Az ötven százalékos önerő biztosításával ez azt jelenti, hogy összességében 6,4 milliárd forintos műszaki-technológiai fejlesztés valósulhat meg az ágazatban.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt 7-8 évben óriási fejlődés történt az ágazatban, hiszen a magyar pálinka eredetvédettséget élvez az Európai Unióban. Időközben olyan pálinkatörvényt alkotott a parlament, amely garantálja a gyümölcsből készült ital minőségét, és megalakult a pálinka nemzeti tanács is. Az elmúlt évben a kormány 100 millió forinttal segítette a pálinka hazai ismertségének növelését, a következő évek feladata pedig a jó szereplés a nemzetközi piacokon. A 3,2 milliárd forintos idei támogatási keret azt a célt szolgálja, hogy a szeszfőzdék olyan korszerű technológiával készíthessék mindenhol a pálinkát, ami a nemzetközi piacokon is méltányolt, garantált minőséget jelent.
A földrajzi eredetvédelemmel rendelkező békési szilvapálinkát előállító Békési Szilvapálinka Zrt.-nél például az elmúlt évek során összességében közel egy milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, így évente 400 ezer liter pálinka előállítására képes az üzem, amely tavaly 630 millió forintos árbevételt és 100 millió forintos nyereséget ért el. - A mostani fejlesztés 106 millió forintba került, amelyből a támogatás 53 millió forint volt - mondta Békési Zoltán vezérigazgató.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Primextra Gold 720 SC

Szelektív alapgyomirtó szerként alkalmazható mindenfajta kukoricában.Hatóanyag: 400 g/l... Tovább

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

Tovább a lexikonra