notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pálinkára 6,4 milliárd

Hirdetés

Pálinkára 6,4 milliárd

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyarországi pálinka- főzdékben uniós források segítségével az idén 6,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Idén pálinkafőzők számára először nyílt meg pályázati forrás: 43 üzem kapott, összesen 3,2 milliárd forintos segítséget. Az elmúlt 7-8 évben óriási fejlődés történt az ágazatban, hiszen a magyar pálinka eredet- védettséget élvez az Európai Unióban.
Pálinkára 6,4 milliárd

A magyarországi pálinkafőzdékben az idén 6,4 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések, amelyhez ötven százalékos kormányzati, illetve uniós támogatást kapnak a pályázó szeszfőzdék - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a békési pálinkafőzde új erjesztőcsarnokának átadása alkalmából a nol.hu szerint. Gráf József emlékeztetett: a pálinkafőzők számára először nyílt meg pályázati forrás, és ennek alapján 43 üzem kapott, összesen 3,2 milliárd forintos segítséget. Az ötven százalékos önerő biztosításával ez azt jelenti, hogy összességében 6,4 milliárd forintos műszaki-technológiai fejlesztés valósulhat meg az ágazatban.

Hirdetés

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt 7-8 évben óriási fejlődés történt az ágazatban, hiszen a magyar pálinka eredetvédettséget élvez az Európai Unióban. Időközben olyan pálinkatörvényt alkotott a parlament, amely garantálja a gyümölcsből készült ital minőségét, és megalakult a pálinka nemzeti tanács is. Az elmúlt évben a kormány 100 millió forinttal segítette a pálinka hazai ismertségének növelését, a következő évek feladata pedig a jó szereplés a nemzetközi piacokon. A 3,2 milliárd forintos idei támogatási keret azt a célt szolgálja, hogy a szeszfőzdék olyan korszerű technológiával készíthessék mindenhol a pálinkát, ami a nemzetközi piacokon is méltányolt, garantált minőséget jelent.
A földrajzi eredetvédelemmel rendelkező békési szilvapálinkát előállító Békési Szilvapálinka Zrt.-nél például az elmúlt évek során összességében közel egy milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre, így évente 400 ezer liter pálinka előállítására képes az üzem, amely tavaly 630 millió forintos árbevételt és 100 millió forintos nyereséget ért el. - A mostani fejlesztés 106 millió forintba került, amelyből a támogatás 53 millió forint volt - mondta Békési Zoltán vezérigazgató.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

bogáncs (Carduus)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Jellegzetes... Tovább

kukoricabetakarító gépek

a csöves kukorica betakarítása gépi úton v. csőtörő-fosztó géppel, v. gabonakombájnra... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 5.0