A legjobb trükkök palántaneveléshez

hirdetes

Így lehet sikeres a palántanevelés

Palántanevelés hatékonyan

 

9. Adjunk fényt

 

A csírázás első jelénél vegyük le a takarólapot, vigyük az edényt világos helyre, napos ablakba, üvegházba, télikertbe, verandára. egy eshetőség, ha néhány normál, háztartási fluoreszcens izzóval világítjuk meg a csíranövényeket. Helyezzük a fényforrásokat kb. 5 cm-re a növények fölé. A növények növekedését követve változtassuk az izzók elhelyezkedését.

 

10. Hűtsük le

 

A palánták már nem igénylik ugyanazt a hőmérsékletet, amire csírázáskor volt szükségük. Ezért vigyük őket távolabb a hőforrástól.

 

11. Etessük meg

 

A komposzt nélküli talajt feltétlenül tápoldatozzuk, amint az első valódi lomblevelek megjelentek. A leíráshoz képes kétszeresre hígított tápoldatot használjunk, és ezzel öntözzük be a talajt vagy permetezzük a növényre a tápot. A növény igényeinek megfelelő tápoldatot, komplex műtrágyát használjunk. Óvakodjunk a túltrágyázástól.

hirdetes

 

12. Biztosítsunk helyet

Tűzdelés vagy pikírozás

 

A zsúfoltan kikelt, összegabalyodó magoncok átültetését tűzdelésnek nevezzük. Zöldségnövények közül tűzdelni elsősorban a korai káposztaféléket, paradicsom, paprikát, tojásgyümölcsöt valamint a zellert ajánlott.

 

Tűzdelés alkalmával kis falapocskával fellazítjuk az előzőleg beöntözéssel fellazított földet, úgy, hogy a növényke gyökerei ne sérüljenek. Majd a sziklevélnél fogva kiemeljük a növényt, és a cserépbe vagy palántanevelő tálcába ültetjük. Előzőleg a tálca talajába ceruzával vagy ültetőfával lyukat készítünk a növény számára.Tűzdelési távolság: zeller 4×4 cm, tojásgyümölcs 7×7 cm, paradicsom 8×8 cm, káposzta 5×5 cm, paprika 6×6 cm, paradicsompaprika 10×10 cm.

hirdetes

 

13. Eddzük meg

 

Naponta többször rázogassuk meg őket, gyengéden ütögessük meg a kezünkkel vagy egy kis darab kartonpapírral, hogy eddzük a palánták szárát. Vagy használhatunk kis teljesítményű ventilátort, amit időnként a palántákra irányítunk.

 

14. Szoktassuk hozzá

 

Kb. egy héttel a kiültetésük előtt kezdjük szoktatni őket a külső körülményekhez. Egy meleg, tavaszi napon vigyük ki az edényüket árnyékos, védett helyre néhány órára. Minden nap egy kicsit többet tartsuk őket napos, szeles helyen, ha az időjárás megengedi. Végül hagyjuk kint őket éjszakára is. Ezután a palánták már készek a kiültetésre.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kromoszóma-rendellenességek (kromoszómaaberrációk)

az adott fajra jellemző kromoszómaszerelvény megváltozásai. Többféle megnyilvánulási... Tovább

karbamát típusú rovarölő szerek

a klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek és a szerves foszforsavészter típusú... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások