A legjobb trükkök palántaneveléshez

hirdetes

Így lehet sikeres a palántanevelés

Palántanevelés hatékonyan

 

5. Vessünk gondosan

 

Előcsíráztatott magvak vetési praktikái

 

Az előáztatás és előcsíráztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatás időtartama és a víz hőmérséklete között szoros az összefüggés, 20 °C-os vízben 8 óráig, 30 °C-os vízben csupán 2 óráig kell előáztatni. Az előáztatás hatására jelentősen nő a csírázási százalék, gyorsabb, jobb lesz a kelés. Ebben az esetben az előáztatás összekapcsolható az előcsíráztatással. A megduzzadt magvakat kivesszük a vízből, enyhén lecsöpögtetjük, nedves papírtörlőre, vagy papírvatta réteg közé vagy vermikulit rétegre helyezhetjük. A papírvattát vagy törlőt feltekerhetjük, és nejlonzsákba tárolhatjuk a csírázás megindulásáig. Tartsuk a közeget nedvesen, és melegben. A csírázás megindulását ellenőriznünk kell. Amikor a gyököcskék megjelennek, ültessük a magvakat konténerbe. Az előáztatott vagy előcsíráztatott magvakat csak nedves talajba vethetjük. Ellenkező esetben fáradozásunk kárba vész. Ültetéskor vigyázzunk a sérülékeny gyökerekre, és továbbra is figyeljünk a nedvességre.

hirdetes

 

Az előcsíráztatott magvak vetésekor oldjunk fel forró vízben annyi keményítőt, amennyiben a kisméretű magvak jól szuszpendálhatók, azaz jól eloszlatva úszkálnak a sűrű közegben. Először egy tálban hűtsük le, hogy a magvak ne károsodjanak, öntsük bele a magvakat, majd egy alján kis nyílással ellátott nejlonzsákba öntsük a gélt a magvakkal együtt. Préseljük ki a gélt a magvakkal együtt sorokba a megnedvesített, gyengén lesimított földre. Ilyenkor legjobb, ha szaporítótálcát használunk. Minél több magot adtunk a gélhez, annál sűrűbben vetjük őket. A gél nedvesen tartja a magvakat, amíg azok be nem ágyazódnak a talajba. A gyököcskék így sérülnek a legkevésbé.

 

6. Lépjünk fel a gombabetegség ellen

 

Ha az ily módon elültetett magvak talaját megszórjuk őrölt tőzegmohával (Sphagnum), akkor meggátoljuk a palánták rothadását előidéző gombabetegség kialakulását, vagy legalábbis annak veszélyét csökkentjük. A takarást nem igénylő magvak esetében értelemszerűen az elvetésük előtt szórjuk meg a talajfelszínt a tőzegmohával. Tőzegmoha híján szórjunk a talajra kőport, vagy homokot. A fertőzésveszélyt csökkenti a levegőztetés is.

hirdetes

 

7. Tartsuk melegen

 

Műanyag lappal vagy üveggel takarjuk le az edényeket, tálcákat. Az edényeket helyezzük fűtőtest fölé helyezett állványra, lapra (talpra). A magvak többséges szobahőmérsékleten (21 °C) csírázik.

 

8. Tartsuk nedvesen

 

Ne öntözzünk, hanem permetezzük rendszeresen a palántaföldet, vagy alulról öntözzünk, ha ezt a palántanevelő edény lehetővé teszi.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


biológia (élettudomány)

az élő természettel kapcsolatos ismeretek összessége. Négy hagyományos tudományágra... Tovább

pányvás legeltetés

régi kisüzemi etjárás: az állatot egy földbe vert karóhoz kötik ki, s így kör alakban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások