Így nevelj palántákat műanyag flakonban

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Műanyag flakonban palántanevelés

Mikre lesz szükséged hozzá?

Természetesen néhány műanyag flakonra, amiket miniatűr melegházakként használhatsz kertedben. Ezek lehetnek átlátszó vagy félig átlátszó palackok is. Mindemellett jó minőségű virágföldre és egészséges magokra is szükséged lesz.  Kelleni fog továbbá egy jó erős olló vagy egy recés élű kés, illetve némi szigetelőszalagot is készíts elő. Végezetül nem árt, ha van mivel felcímkézni a flakonokat (és ha ez a valami vízálló).

Az ültetés lépései

Először is fogj meg egy palackot, majd vágd félbe azt a késsel vagy ollóval. Ha a flakonnak füle is van, akkor azt ne vágd át, hogy könnyebb legyen fogást találni rajta. A kupakra már nem lesz szükség. Ez után szúrj néhány vízelvezető lyukat a flakon alján. Nedvesítsd be a virágföldet, helyezd a flakonba, majd ültesd el benne a magokat. Nézz utána, hogy az adott növény magjainak vannak-e különleges igényeik az ültetést illetően, illetve hogy milyen mélyre kell ültetni őket. Helyezd vissza a flakon tetejét az aljára, majd ragaszd rá a szigetelőszalaggal.

Ügyelj rá, hogy alaposan leragaszd az illesztést, nehogy bárhol levegő (főleg nem hideg levegő) juthasson a flakonba! Jelöld meg a flakonokat, hogy később tudd, melyikbe mit öltettél. Használj valamilyen vízálló jelölést. Végezetül helyezd a flakont egy napos helyre. Ahhoz, hogy a magvak előbújhassanak a talajból, annak folyamatosan nyirkosnak kell lennie. Az öntözést a flakon száján keresztül oldhatod meg. Ne hagyd kiszáradni a talajt! Miután a palánták 4 levelet növesztenek, ideje kiültetni őket a flakonból a kerti talajba.

Mikor érdemes műanyag flakonba ültetni

Ezt a módszert tavasz elején és télen érdemes alkalmazni. Ha tavasszal szeretnél ültetni, várd meg, míg odakint az utolsó fagy is elköszön. Ha mégis fagyra figyelmeztet az előrejelzés, csupán vidd be a flakonokat a házba, amíg az idő újra kellemesebbre nem fordul. Egy másik megoldás némileg leszigetelni a flakonokat a szabadban az extra védelem érdekében.

Tavaszi ültetéshez ideális például a paradicsom vagy a paprikák. Mindezt télen is eljátszhatod, de ilyenkor csak olyan növényeket ültess, amelyeknek konkrét szükségük van arra, hogy magvaik fagyos talajban pihenjenek a tavaszi felmelegedés előtt. Az évelő növények és a virágok tartoznak ebbe a kategóriába, hiszen ezek magvaival a természetben is ez történik minden télen.

A téli ültetést az év leghidegebb hónapjaiban, általában januárban vagy februárban szokás elvégezni. Télen például fodrost kelt, selyemkórót vagy orvosi körömvirágot ajánlott ültetni. Bizonyos kevésbé hidegtűrő évelőket a tavasz és a tél közötti átmeneti időszakban (február végén vagy márciusban) is el lehet ültetni így. Ilyenek például a kakukkfű, a bársonyvirág, a spenót vagy a cékla.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsázsa (Lepidium)

a —>keresztesvirágúak családjába tartozó, számos gyomnövényt magába foglaló... Tovább

allelopátia

növények egymásra gyakorolt hatása. Régebben csak a magasabb rendű növényeknél ismerték,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem