Termesszék velem: padlizsán

Termesszék velem: padlizsán

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyike a leg- hőigényesebb növényeinknek, 25-30 Celsius-fok körül fejlődik a legjobban. A hűvös időt nehezen viseli. Tenyészideje is viszonylag hosszú: csaknem hat hónap. Ezért már február körül el kell ültetni. Nálunk mostanában éli utolsó napjait, hiszen az éjszakai lehűlések először a fejlődését akasztják meg, majd a végét jelentik.
Termesszék velem: padlizsán

Vacogós növényünk nem a mi égtájunk szülötte, de szívesen fogyasztjuk. Ajánlatos leszedni és a feleslegből krémet készíteni.

Szereti az erős napsütést, amit az idén meg is kapott. Nem köszöni meg a szárazságot, így a paprikához hasonlóan rendszeresen öntözni, kell. Érdemes vigyázni a vízzel is, mert ha nagyon hideggel locsolunk, az lehűti a talajt és a növényünk virágvesztéssel válaszol.


A talajt mindenképpen takarjuk. Nálam a levágott fű és a konyhai hulladékok kerülnek alá (a nagy levelek eltakarják a nem mindig esztétikus hulladékot). Az előző évi komposztdomb megbontott durvább darabjai is ide kerülnek takarásnak. Eleinte foszforra és káliumra van szüksége, később pedig nitrogénra.
Kényes növény, de érdemes termeszteni, mert ha beérik, sokfajta étel készíthető belőle. Az idén a feleségem levest is készített belőle, mert a Vidék íze augusztusi száma közölt ilyet. Nagyon ízlett! Íme, az asszony enyhén módosított receptje:


Padlizsánleves énasszonyom módra


A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, lesózzuk. Megpucoljuk a fokhagymát, hagymát, kockára vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd a jól kinyomkodott padlizsánt rádobjuk a megpárolt hagymára és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, teszünk bele erőleveskockát és két szem kockára vágott krumplit, hogy sűrűbb legyen. Sóval, borssal ízesítjük, készre főzzük. Botmixerrel elturmixoljuk, újból felmelegítjük. Kevés tejszínnel felöntjük, hogy selymesebb legyen, és fokhagymás pirítós kockával tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

orrbagócsok (Oestndae)

a —>rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe tartozó parazita fajokat magába... Tovább

talajcsövezés (más néven: alagcsövezés v. drénezés)

a talajnedvesség és a ->talajvízszint terepszint alatti szabályozására irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra