Termesszék velem: padlizsán

Hirdetés

Termesszék velem: padlizsán

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyike a leg- hőigényesebb növényeinknek, 25-30 Celsius-fok körül fejlődik a legjobban. A hűvös időt nehezen viseli. Tenyészideje is viszonylag hosszú: csaknem hat hónap. Ezért már február körül el kell ültetni. Nálunk mostanában éli utolsó napjait, hiszen az éjszakai lehűlések először a fejlődését akasztják meg, majd a végét jelentik.
Termesszék velem: padlizsán

Vacogós növényünk nem a mi égtájunk szülötte, de szívesen fogyasztjuk. Ajánlatos leszedni és a feleslegből krémet készíteni.

Szereti az erős napsütést, amit az idén meg is kapott. Nem köszöni meg a szárazságot, így a paprikához hasonlóan rendszeresen öntözni, kell. Érdemes vigyázni a vízzel is, mert ha nagyon hideggel locsolunk, az lehűti a talajt és a növényünk virágvesztéssel válaszol.


A talajt mindenképpen takarjuk. Nálam a levágott fű és a konyhai hulladékok kerülnek alá (a nagy levelek eltakarják a nem mindig esztétikus hulladékot). Az előző évi komposztdomb megbontott durvább darabjai is ide kerülnek takarásnak. Eleinte foszforra és káliumra van szüksége, később pedig nitrogénra.
Kényes növény, de érdemes termeszteni, mert ha beérik, sokfajta étel készíthető belőle. Az idén a feleségem levest is készített belőle, mert a Vidék íze augusztusi száma közölt ilyet. Nagyon ízlett! Íme, az asszony enyhén módosított receptje:

Hirdetés


Padlizsánleves énasszonyom módra


A padlizsánt meghámozzuk, kockára vágjuk, lesózzuk. Megpucoljuk a fokhagymát, hagymát, kockára vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd a jól kinyomkodott padlizsánt rádobjuk a megpárolt hagymára és tovább pirítjuk. Felengedjük vízzel, teszünk bele erőleveskockát és két szem kockára vágott krumplit, hogy sűrűbb legyen. Sóval, borssal ízesítjük, készre főzzük. Botmixerrel elturmixoljuk, újból felmelegítjük. Kevés tejszínnel felöntjük, hogy selymesebb legyen, és fokhagymás pirítós kockával tálaljuk.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

feltétlen reflex

veleszületett reflexműködés; a megfelelő inger hatására a szervezetet előzőleg ért... Tovább

atom

az anyagnak kém. folyamattal tovább nem osztható része, fiz. eszközökkel ún. elemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.