Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Az ötujjas ginzeng bemutatása

Az ötujjas ginzeng betegségei és kártevői

Az ötujjas ginzenget szerencsére nagyon probléma kínozza. Persze a szokásos levéltetvekre minden növényen érdemes odafigyelni, ezeken kívül pedig két másik kártevő is van, amelyekről jó, ha tudsz.

Japán cserebogár

A japán cserebogarak nagyon kellemetlen vendégek lehetnek az ember kertjében. Ezek a zöldesen csillogó, vörös színű bogarak rövid idő alatt képesek végezni egy-egy palántával. Ha lyukas, vagy csipkézett leveleket látsz növényeiden (nem csak ginzengjeiden), akkor könnyen lehet, hogy ilyen kártevőkkel van dolgod. Alaposan vizsgáld át növényeidet és a közeli palántákat is, és hajíts szappanos vízbe minden japán cserebogarat, amit csak találsz rajtuk. Ez után fújd le neem olajjal palántáidat, ami egy természetes rovarriasztó szer (és amit érdemes rendszeresen használni növényeiden).

hirdetes

Házatlan csigák

A házatlan csigák a növények tövét és gyökereit támadják meg. Sajnos viszonylag nehéz nyakon csípni őket, mert általában éjszakánként aktívak. Egy lehetséges megoldás egy kis pohárnyi sört helyezni növényeid közelébe, ez ugyanis vonzza a házatlan csigákat, amelyek belemásznak és belefulladnak a szeszbe.

Az ötujjas ginzeng szüretelése

Az ötujjas ginzeng szüretelésével érdemes legalább addig várni, míg a palánta eléri a 30-40cm-s magasságot. Ha a legjobb ízükkel szeretnéd felhasználni őket, akkor közvetlenül az előtt gyűjtsd be őket, hogy virágbimbóik kinyílnának. Vágj le 8-12 cm-es darabokat indáikból, hogy olyan gyorsan száradhassanak ki, mint a leveleik. Ha minden levágott részük megszáradt, akkor egy gyümölcsaszalóba is behelyezheted őket, hogy teljesen „ropogósra” száradjanak.

hirdetes

Ha nincs ilyen készüléket, akkor ki is terítheted őket egy tálcára egy jól szellőző, száraz helyen, ügyelve rá, hogy ne érje őket csapadék és napfény. Ha teljesen kiszáradtak, akkor más gyógynövényekhez hasonlóan, sötét, hűvös helyen tárolhatod őket, egy légmentesen zárható dobozban vagy befőttes üvegben.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

angóranyúl

jellegzetes szerzetéért (gyapjúért) tenyésztett, 3—5 kg-os nyúl. Származása nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés