Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ötujjas ginzenget (Gynostemma pentaphyllum) a „halhatatlanság növényeként” is szokás emlegetni (másik megnevezése pedig a „jiaogulan”). Ezt a gyógynövényt gyakran fogyasztják teaként, ugyanis kivételes jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Az ötujjas ginzenget már rég óta használják az egészség megőrzésére, és sokak a hosszú élet egyik titkának tartják. Eredetiel Ázsiából származik, és külön előnye, hogy nem csak hasznos, hanem mutatós dísznövényként is szerepelhet kertedben. Ha szeretnél többet megtudni az ötujjas ginzengről, és magadnak is termesztenél belőle kertedben, akkor a következő útmutató neked szól!

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Általános tudnivalók az ötujjas ginzengről

Habár kinézetéről vagy ízéről lehetetlen lenne megállapítani, az ötujjas ginzeng (más néven bizony a tökfélék családjába tartozik. Habár levelei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a közönséges ginzengéi, a jiaogulan akár házon belül is termeszthető, míg a közönséges ginzeng csak a szabadban. Az ötujjas ginzenget eredetileg fekete tealevelekkel keverték össze, hogy kellemes ízt kölcsönözzenek neki, ma azonban sokan tisztán fogyasztják adaptogén gyógynövényként vagy tonik formájában (persze az íz fokozása céljából továbbra is keverhető). 8-10 USDA zónák között az ötujjas ginzeng hidegtűrő, tehát akár évelőként is termeszthető.

Az ennél hidegebb területeken (például hazánkban, ami a 6-7-es USDA tartományba esik) egynyáriként szokás termeszteni. Egy másik opció növénytartóba ültetni, és télire bevinni az otthon melegébe – így lényegében évelőként tartható, hiszen házon belül megmenekül a téli fagyoktól.

hirdetes

Az ötujjas ginzeng karéjos leveleket és zöldessárga virágokat hoz, amelyek a szárak közelében jelennek meg. A nyár közepén vagy annak végén virágzik, ez után pedig zöld magtokokat terem. A jiaogulan lehet hímivarú vagy nőivarú is, ezért két eltérő nemű példányt kell egymás mellé ültetned, ha magokat szeretnél szüretelni későbbi ültetésre.

Az ötujjas ginzeng ültetése

Az ötujjas ginzeng termesztése viszonylag egyszerű feladat, hiszen a legtöbb másik gyógynövényhez hasonló igényei vannak, amiknek nem nehéz eleget tenni.

hirdetes

Hová ültessük az ötujjas ginzenget?

Az ötujjas ginzeng megtűri ugyan a közvetlen napfényt, de ha olyan vidéken termeszted, ahol évelőként nevelhető, akkor érdemes olyan helyre ültetni, ahol némi félárnyék is éri a nap forróbb szakaszaiban. Éppen ezért tanácsos növénytartóba ültetni egy kerti ágyás helyett.

Egy cserepet vagy ládát bármikor arrébb vihetsz, hogy ginzenged több vagy kevesebb napfényt kaphasson. Ha ez nem opció számodra, és nincs árnyékos rész kertedben, akkor fel kell húznod valamilyen árnyékolót palántáid fölé, amelyek megvédik őket a legforróbb, délutáni órákban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ES Lolita (EGH 331 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

aktinomikózis (actinomycosis, sugárgomba-betegség)

a kórokozó baktérium, az Actinomyces bovis szm.-ban többnyire a száj nyálkahártyáján... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés