Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ötujjas ginzenget (Gynostemma pentaphyllum) a „halhatatlanság növényeként” is szokás emlegetni (másik megnevezése pedig a „jiaogulan”). Ezt a gyógynövényt gyakran fogyasztják teaként, ugyanis kivételes jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Az ötujjas ginzenget már rég óta használják az egészség megőrzésére, és sokak a hosszú élet egyik titkának tartják. Eredetiel Ázsiából származik, és külön előnye, hogy nem csak hasznos, hanem mutatós dísznövényként is szerepelhet kertedben. Ha szeretnél többet megtudni az ötujjas ginzengről, és magadnak is termesztenél belőle kertedben, akkor a következő útmutató neked szól!

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Általános tudnivalók az ötujjas ginzengről

Habár kinézetéről vagy ízéről lehetetlen lenne megállapítani, az ötujjas ginzeng (más néven bizony a tökfélék családjába tartozik. Habár levelei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a közönséges ginzengéi, a jiaogulan akár házon belül is termeszthető, míg a közönséges ginzeng csak a szabadban. Az ötujjas ginzenget eredetileg fekete tealevelekkel keverték össze, hogy kellemes ízt kölcsönözzenek neki, ma azonban sokan tisztán fogyasztják adaptogén gyógynövényként vagy tonik formájában (persze az íz fokozása céljából továbbra is keverhető). 8-10 USDA zónák között az ötujjas ginzeng hidegtűrő, tehát akár évelőként is termeszthető.

Az ennél hidegebb területeken (például hazánkban, ami a 6-7-es USDA tartományba esik) egynyáriként szokás termeszteni. Egy másik opció növénytartóba ültetni, és télire bevinni az otthon melegébe – így lényegében évelőként tartható, hiszen házon belül megmenekül a téli fagyoktól.

hirdetes

Az ötujjas ginzeng karéjos leveleket és zöldessárga virágokat hoz, amelyek a szárak közelében jelennek meg. A nyár közepén vagy annak végén virágzik, ez után pedig zöld magtokokat terem. A jiaogulan lehet hímivarú vagy nőivarú is, ezért két eltérő nemű példányt kell egymás mellé ültetned, ha magokat szeretnél szüretelni későbbi ültetésre.

Az ötujjas ginzeng ültetése

Az ötujjas ginzeng termesztése viszonylag egyszerű feladat, hiszen a legtöbb másik gyógynövényhez hasonló igényei vannak, amiknek nem nehéz eleget tenni.

hirdetes

Hová ültessük az ötujjas ginzenget?

Az ötujjas ginzeng megtűri ugyan a közvetlen napfényt, de ha olyan vidéken termeszted, ahol évelőként nevelhető, akkor érdemes olyan helyre ültetni, ahol némi félárnyék is éri a nap forróbb szakaszaiban. Éppen ezért tanácsos növénytartóba ültetni egy kerti ágyás helyett.

Egy cserepet vagy ládát bármikor arrébb vihetsz, hogy ginzenged több vagy kevesebb napfényt kaphasson. Ha ez nem opció számodra, és nincs árnyékos rész kertedben, akkor fel kell húznod valamilyen árnyékolót palántáid fölé, amelyek megvédik őket a legforróbb, délutáni órákban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-26

Termessz chili paprikát úgy, mint egy profi

Termessz idén te is chili paprikát, már márciusban kezdheted a csíráztatást: kövesd a szakértő lépéseit, hogy te is profi chili termesztő lehess idén!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

119/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelõi szervezetek kiegészítõ nemzeti támogatásáról. A... Tovább

78/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés