Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Az ötujjas ginzenget (Gynostemma pentaphyllum) a „halhatatlanság növényeként” is szokás emlegetni (másik megnevezése pedig a „jiaogulan”). Ezt a gyógynövényt gyakran fogyasztják teaként, ugyanis kivételes jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Az ötujjas ginzenget már rég óta használják az egészség megőrzésére, és sokak a hosszú élet egyik titkának tartják. Eredetiel Ázsiából származik, és külön előnye, hogy nem csak hasznos, hanem mutatós dísznövényként is szerepelhet kertedben. Ha szeretnél többet megtudni az ötujjas ginzengről, és magadnak is termesztenél belőle kertedben, akkor a következő útmutató neked szól!

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Általános tudnivalók az ötujjas ginzengről

Habár kinézetéről vagy ízéről lehetetlen lenne megállapítani, az ötujjas ginzeng (más néven bizony a tökfélék családjába tartozik. Habár levelei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a közönséges ginzengéi, a jiaogulan akár házon belül is termeszthető, míg a közönséges ginzeng csak a szabadban. Az ötujjas ginzenget eredetileg fekete tealevelekkel keverték össze, hogy kellemes ízt kölcsönözzenek neki, ma azonban sokan tisztán fogyasztják adaptogén gyógynövényként vagy tonik formájában (persze az íz fokozása céljából továbbra is keverhető). 8-10 USDA zónák között az ötujjas ginzeng hidegtűrő, tehát akár évelőként is termeszthető.

Az ennél hidegebb területeken (például hazánkban, ami a 6-7-es USDA tartományba esik) egynyáriként szokás termeszteni. Egy másik opció növénytartóba ültetni, és télire bevinni az otthon melegébe – így lényegében évelőként tartható, hiszen házon belül megmenekül a téli fagyoktól.

hirdetes

Az ötujjas ginzeng karéjos leveleket és zöldessárga virágokat hoz, amelyek a szárak közelében jelennek meg. A nyár közepén vagy annak végén virágzik, ez után pedig zöld magtokokat terem. A jiaogulan lehet hímivarú vagy nőivarú is, ezért két eltérő nemű példányt kell egymás mellé ültetned, ha magokat szeretnél szüretelni későbbi ültetésre.

Az ötujjas ginzeng ültetése

Az ötujjas ginzeng termesztése viszonylag egyszerű feladat, hiszen a legtöbb másik gyógynövényhez hasonló igényei vannak, amiknek nem nehéz eleget tenni.

hirdetes

Hová ültessük az ötujjas ginzenget?

Az ötujjas ginzeng megtűri ugyan a közvetlen napfényt, de ha olyan vidéken termeszted, ahol évelőként nevelhető, akkor érdemes olyan helyre ültetni, ahol némi félárnyék is éri a nap forróbb szakaszaiban. Éppen ezért tanácsos növénytartóba ültetni egy kerti ágyás helyett.

Egy cserepet vagy ládát bármikor arrébb vihetsz, hogy ginzenged több vagy kevesebb napfényt kaphasson. Ha ez nem opció számodra, és nincs árnyékos rész kertedben, akkor fel kell húznod valamilyen árnyékolót palántáid fölé, amelyek megvédik őket a legforróbb, délutáni órákban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

vemhesség (graviditás)

Emlősökben az anyaállat állapota a fogamzástól az ellésig v. avetélésig.Av.-i idő átlagos... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés