Minden az ötujjas ginzengről

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Az ötujjas ginzenget (Gynostemma pentaphyllum) a „halhatatlanság növényeként” is szokás emlegetni (másik megnevezése pedig a „jiaogulan”). Ezt a gyógynövényt gyakran fogyasztják teaként, ugyanis kivételes jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Az ötujjas ginzenget már rég óta használják az egészség megőrzésére, és sokak a hosszú élet egyik titkának tartják. Eredetiel Ázsiából származik, és külön előnye, hogy nem csak hasznos, hanem mutatós dísznövényként is szerepelhet kertedben. Ha szeretnél többet megtudni az ötujjas ginzengről, és magadnak is termesztenél belőle kertedben, akkor a következő útmutató neked szól!


Az ötujjas ginzeng bemutatása

Általános tudnivalók az ötujjas ginzengről

Habár kinézetéről vagy ízéről lehetetlen lenne megállapítani, az ötujjas ginzeng (más néven bizony a tökfélék családjába tartozik. Habár levelei hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a közönséges ginzengéi, a jiaogulan akár házon belül is termeszthető, míg a közönséges ginzeng csak a szabadban. Az ötujjas ginzenget eredetileg fekete tealevelekkel keverték össze, hogy kellemes ízt kölcsönözzenek neki, ma azonban sokan tisztán fogyasztják adaptogén gyógynövényként vagy tonik formájában (persze az íz fokozása céljából továbbra is keverhető). 8-10 USDA zónák között az ötujjas ginzeng hidegtűrő, tehát akár évelőként is termeszthető.

Az ennél hidegebb területeken (például hazánkban, ami a 6-7-es USDA tartományba esik) egynyáriként szokás termeszteni. Egy másik opció növénytartóba ültetni, és télire bevinni az otthon melegébe – így lényegében évelőként tartható, hiszen házon belül megmenekül a téli fagyoktól.

Az ötujjas ginzeng karéjos leveleket és zöldessárga virágokat hoz, amelyek a szárak közelében jelennek meg. A nyár közepén vagy annak végén virágzik, ez után pedig zöld magtokokat terem. A jiaogulan lehet hímivarú vagy nőivarú is, ezért két eltérő nemű példányt kell egymás mellé ültetned, ha magokat szeretnél szüretelni későbbi ültetésre.

Az ötujjas ginzeng ültetése

Az ötujjas ginzeng termesztése viszonylag egyszerű feladat, hiszen a legtöbb másik gyógynövényhez hasonló igényei vannak, amiknek nem nehéz eleget tenni.

Hová ültessük az ötujjas ginzenget?

Az ötujjas ginzeng megtűri ugyan a közvetlen napfényt, de ha olyan vidéken termeszted, ahol évelőként nevelhető, akkor érdemes olyan helyre ültetni, ahol némi félárnyék is éri a nap forróbb szakaszaiban. Éppen ezért tanácsos növénytartóba ültetni egy kerti ágyás helyett.

Egy cserepet vagy ládát bármikor arrébb vihetsz, hogy ginzenged több vagy kevesebb napfényt kaphasson. Ha ez nem opció számodra, és nincs árnyékos rész kertedben, akkor fel kell húznod valamilyen árnyékolót palántáid fölé, amelyek megvédik őket a legforróbb, délutáni órákban. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-27

10 növény, amely jól mutat a kertitó mellett

A kerti tavak roppant hagulatosak, különösképpen, ha körbe vannak ültetve különböző növényekkel. Íme 10 növény, amelyet kiültethetsz a halastavad partjára!

2021-01-27

3 évelő növény, amit könnyű gondozni

Az évelő növényekkel alapjáraton egyszerűbb bánni - nincs évenkénti ültetés, vetés, palántázás. Bemutatunk közülük hármat, melyet egyszerű termeszteni.

2021-01-27

Bemutatkozik a kamilla

A kamilla nagyszerű növény, mégsem érdemes nagy mennyiségben termeszetni. Viszon, egy-két darab hasznos lehet kertdben, kár lenne felhasználatlanul hagyni őket.

2021-01-27

Bemutatkozik az oregánó

Az oregánó egy szép évelő növény, melyet fűszernővényként használunk elősorban. Cikkünkből megtudhatod történetét, felhasználását, tartósítását, termesztését.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


malacnevelő képesség

fontos értékmérő tulajdonság, a koca "anyai" teljesítményéről tájékoztat, amit a... Tovább

baromfi megjelölése

többnyire a tenyészállatok egyedi azonosítását szolgáló eljárás. A naposállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés