Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Támasztás

Az ötujjas ginzengnek valamilyen támasztékot igényel majd, ahogy növekszik. Ez lehet valamilyen rácsozat, vagy lugas is – a lényeg, hogy megtartsa a növény kígyózó indáit. Az ötujjas ginzeng akár 7,5 méter magasra is megnőhet, ha megfelelően kitámasztják, ráadásul mélyre (30cm) nyúló gyökerei is vannak, ezért nem esik nehezére magasra mászni.

Öntözés

Mint sok más növény, úgy az ötujjas ginzeng is rendszeres öntözést igényel, ezért ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos legyen alatta. Ha túl sokáig hagyod száraz földben, akkor hervadni kezdhet, de ha időben vizet kap, akkor újra visszanyeri majd erejét.

Mivel gyökerei meglehetősen mélyre nyúlnak, a talaj vízkészleteit is felhasználják (ha van mit). Ha a gyökerek száraz talajra lelnek, akkor nem nőnek tovább. Várd meg, míg a talaj alulról felfelé száradni kezd, mielőtt újra megöntöznéd. Ne hagyd, hogy a szárazság egészen a talaj tetejéig elérjen. Ha bedugod az ujjad a talajba, és a felső 5 centi száraz, akkor ideje öntözni.

hirdetes

Trágyázás

Az ötujjas ginzeng nem igényel sűrű trágyázást, de évente egyszer erősen ajánlott egy adag trágyával vagy komposzttal kiegészíteni a talajt alatta.

Talajtakarás

A talajtakarók segítenek megőrizni a talaj víztartalmát (hogy ritkábban kelljen öntöznöd), és lefojtják a gyomokat is, amelyek ágyásaidban jelennének meg. Talajtakarásra komposztot vagy levéldarabokat is használhatsz, hogy plusz tápanyagokkal dúsítsd a talajt palántáid körül, ahogy azok lassan lebomlanak.

hirdetes

Szaporítás

Amikor ötujjas ginzengjeid elég nagyra nőnek, dugványokat vághatsz róluk, amikkel könnyedén szaporíthatod őket. Mivel ezek a gyógynövények igencsak magasak lehetnek, kifejezetten javasolt is dugványokat vágni róluk, hogy méreteik kezelhetőbbek maradhassanak. A dugványok vágott végét egy pohár tiszta vízbe kell helyezni, hogy kigyökerezzenek – ezt a folyamatot gyökereztető hormonokkal is elősegítheted. A kigyökerezett dugványokat ez után apró palántákként elültetheted a kertben vagy egy cserépben.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cérnás gyapjú

nemkívánatos tulajdonság, amikor a juh —>bundájában kevés a kötőszál, alig... Tovább

erózió

1. (tal.) A víz hatására létrejött talajpusztulás. A legfelső talajréteg lemosódik és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés