Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Az ötujjas ginzeng bemutatása

Támasztás

Az ötujjas ginzengnek valamilyen támasztékot igényel majd, ahogy növekszik. Ez lehet valamilyen rácsozat, vagy lugas is – a lényeg, hogy megtartsa a növény kígyózó indáit. Az ötujjas ginzeng akár 7,5 méter magasra is megnőhet, ha megfelelően kitámasztják, ráadásul mélyre (30cm) nyúló gyökerei is vannak, ezért nem esik nehezére magasra mászni.

Öntözés

Mint sok más növény, úgy az ötujjas ginzeng is rendszeres öntözést igényel, ezért ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos legyen alatta. Ha túl sokáig hagyod száraz földben, akkor hervadni kezdhet, de ha időben vizet kap, akkor újra visszanyeri majd erejét.

Mivel gyökerei meglehetősen mélyre nyúlnak, a talaj vízkészleteit is felhasználják (ha van mit). Ha a gyökerek száraz talajra lelnek, akkor nem nőnek tovább. Várd meg, míg a talaj alulról felfelé száradni kezd, mielőtt újra megöntöznéd. Ne hagyd, hogy a szárazság egészen a talaj tetejéig elérjen. Ha bedugod az ujjad a talajba, és a felső 5 centi száraz, akkor ideje öntözni.

hirdetes

Trágyázás

Az ötujjas ginzeng nem igényel sűrű trágyázást, de évente egyszer erősen ajánlott egy adag trágyával vagy komposzttal kiegészíteni a talajt alatta.

Talajtakarás

A talajtakarók segítenek megőrizni a talaj víztartalmát (hogy ritkábban kelljen öntöznöd), és lefojtják a gyomokat is, amelyek ágyásaidban jelennének meg. Talajtakarásra komposztot vagy levéldarabokat is használhatsz, hogy plusz tápanyagokkal dúsítsd a talajt palántáid körül, ahogy azok lassan lebomlanak.

hirdetes

Szaporítás

Amikor ötujjas ginzengjeid elég nagyra nőnek, dugványokat vághatsz róluk, amikkel könnyedén szaporíthatod őket. Mivel ezek a gyógynövények igencsak magasak lehetnek, kifejezetten javasolt is dugványokat vágni róluk, hogy méreteik kezelhetőbbek maradhassanak. A dugványok vágott végét egy pohár tiszta vízbe kell helyezni, hogy kigyökerezzenek – ezt a folyamatot gyökereztető hormonokkal is elősegítheted. A kigyökerezett dugványokat ez után apró palántákként elültetheted a kertben vagy egy cserépben.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


méhen kívüli vemhesség

akkor jön létre, ha a megtermékenyített petesejt rendellenes helyen (a petefészekbe, a... Tovább

gliceridek

a glicerinnek (alkoholok) nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei. Az észteresítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés