Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ötujjas ginzeng bemutatása

Milyen talajra van szüksége az ötujjas ginzengnek?

Az ötujjas ginzeng nem éppen válogatós, ha a talaj összetételéről van szó. Egyedül az számít, hogy ne álljon meg benne a víz, tehát jól elvezesse a felesleget. A legtöbb gazdaboltban kapható virágföld tökéletesen megfelel számára, de ha igazán szeretnél kedveskedni neki, akkor némi trágyát vagy komposztot is hozzáadhatsz ehhez a bolti keverékhez.

Az ültetés menete

Az ötujjas ginzenget magokkal vagy dugványokkal szaporíthatod. Mindkét megoldás egyszerűen kivitelezhető, csak más a menetük. A magokat az utolsó fagy után közvetlenül a kertbe, vagy már korábban növénytartókba is elültetheted. Az ültetés előtt érdemes 24 órára langyos vízbe áztatni őket egy lezárt edényben. Ez után ültesd el őket az előre nyirkosított talajban.

hirdetes

Ügyelj rá, hogy a magok lehetőleg pont 2,5cm-re legyenek egymástól, de készülj fel rá, hogy nem biztos, hogy mindegyik kicsírázik majd. Amennyiben házon belül, cserepekbe ülteted el ötujjas ginzengmagvaidat, naponta 12 órára palántanevelő lámpa alá kell helyezned őket. A csírázás akár 6 hétbe is beletelhet a hőmérséklettől függően, így ha egy hónap után sem hajtottak ki, adj még nekik bőven időt.

A csíráztatáshoz elengedhetetlen, hogy a talaj folyamatosan nyirkos (de nem átázott) maradjon a magok körül, és sokat segít az is, ha a hőmérséklet nagyjából 20-21°C körül mozog. A csírázást követően kiültetheted palántáidat, de akár bent is tarthatod őket (esetleg egy nagyobb cserépbe átültetve). Ha a kertbe szánod őket, akkor nyár elején ültesd ki ötujjas ginzengjeidet, humuszban gazdag talajba.

hirdetes

Az ötujjas ginzeng gondozása

Az ötujjas ginzeng nem igényel túl sok törődést, és akár éveken keresztül termeszthető és szaporítható különösebb gondok nélkül. Mindössze elegendő napfényre, vízre, fagy elleni védelemre, és némi támasztékra van szükségük, hogy jól érezzék magukat kertedben vagy otthonodban.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

influenza

különféle állatfajokban (sertés, ló, madarak) és az emberben főként a légzőszervek... Tovább

cirrózis (cirrhosis)

egyes szervekben (főként a májban) lezajló sajátságos gyulladás, a szövetek pusztulása és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés