Minden az ötujjas ginzengről

hirdetes

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Az ötujjas ginzeng bemutatása

Milyen talajra van szüksége az ötujjas ginzengnek?

Az ötujjas ginzeng nem éppen válogatós, ha a talaj összetételéről van szó. Egyedül az számít, hogy ne álljon meg benne a víz, tehát jól elvezesse a felesleget. A legtöbb gazdaboltban kapható virágföld tökéletesen megfelel számára, de ha igazán szeretnél kedveskedni neki, akkor némi trágyát vagy komposztot is hozzáadhatsz ehhez a bolti keverékhez.

Az ültetés menete

Az ötujjas ginzenget magokkal vagy dugványokkal szaporíthatod. Mindkét megoldás egyszerűen kivitelezhető, csak más a menetük. A magokat az utolsó fagy után közvetlenül a kertbe, vagy már korábban növénytartókba is elültetheted. Az ültetés előtt érdemes 24 órára langyos vízbe áztatni őket egy lezárt edényben. Ez után ültesd el őket az előre nyirkosított talajban.

hirdetes

Ügyelj rá, hogy a magok lehetőleg pont 2,5cm-re legyenek egymástól, de készülj fel rá, hogy nem biztos, hogy mindegyik kicsírázik majd. Amennyiben házon belül, cserepekbe ülteted el ötujjas ginzengmagvaidat, naponta 12 órára palántanevelő lámpa alá kell helyezned őket. A csírázás akár 6 hétbe is beletelhet a hőmérséklettől függően, így ha egy hónap után sem hajtottak ki, adj még nekik bőven időt.

A csíráztatáshoz elengedhetetlen, hogy a talaj folyamatosan nyirkos (de nem átázott) maradjon a magok körül, és sokat segít az is, ha a hőmérséklet nagyjából 20-21°C körül mozog. A csírázást követően kiültetheted palántáidat, de akár bent is tarthatod őket (esetleg egy nagyobb cserépbe átültetve). Ha a kertbe szánod őket, akkor nyár elején ültesd ki ötujjas ginzengjeidet, humuszban gazdag talajba.

hirdetes

Az ötujjas ginzeng gondozása

Az ötujjas ginzeng nem igényel túl sok törődést, és akár éveken keresztül termeszthető és szaporítható különösebb gondok nélkül. Mindössze elegendő napfényre, vízre, fagy elleni védelemre, és némi támasztékra van szükségük, hogy jól érezzék magukat kertedben vagy otthonodban.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


felemáslevelű csenkesz (Festuca heterophylla Lam.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, bokros fejl., évelő aljfű (fűfélék). Tőlevelei... Tovább

paraquat-dibromid

—>heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek, —> lucerna vegyszeres gyomirtása Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés