Miért neveljünk inkább otthon palántát a bolti helyett? - Az otthoni palántanevelés előnyei

hirdetes

Ezért nevelj inkább otthon palántát! - Az otthoni palántanevelés előnyei

ZH
Így nevelj palántát otthon!

Miért neveljünk palántát?


Az otthoni palántázásnak a gazdaságosság mellett két nagy előnye van. Először is az otthoni palántázással lerövidíthetjük a termesztési időt. Ez mit is jelent? Azzal, hogy elkülönítve egy meghatározott, egyenletes hőmérsékletű helyiségben növeljük a palántát, megfelelő és egyenletes fény- és vízellátás mellett, azzal felgyorsul a növekedés. Ezzel a folyamattal sokkal gyorsabb a növény növekedése, mintha egy kész palántát csak egyből átültetnénk a szabadföldbe.


Második előnyként pedig azt említhetjük meg, hogy előrébb lehet hozni vele a betakarítást. Ha példaként a paprikát vesszük, aminek nagy a melegigénye, azt nem tudod majd a májusi fagyok előtt földbe vetni, hiszen egy hidegebb éjszaka után kipusztulna. Ha kivárjuk a fagyokat, azzal ki is csúszhatunk az időből, ugyanis ha túl későn vetjük el a magokat, akkor már nem lesz ideje termést hozni ősz előtt. A palántaneveléssel elkerülhetjük ezt a problémát, ugyanis amíg nem megfelelő odakint az időjárás, addig a benti szobában is nevelhetjük a palántánkat, amit a későbbiekben kiültetünk.

hirdetes

Így nevelj otthon palántát!

Így nevelj otthon palántát!


A palántanevelés nem olyan nehéz dolog, mint ahogy gondoljuk, csupán egy kis odafigyeléssel jár. A legfontosabb amire oda kell figyelnünk még mielőtt belekezdünk az egészbe, hogy a vetőmagok, amiket használunk majd hozzá egészségesek legyenek, tehát legyen csíraképes és vegyszermentes. Érdemes a vetőmag csomagolásán figyelni a lejárati dátumot, ugyanis minél régebbi a vetőmag, annál kevésbé lesz csíraképes.

hirdetes


A legtöbb vetőmagot vegyszerbe szokták áztatni, annak érdekében, hogy megvédjék a gombásodástól a csírázó növényeket azonban, ha ilyen magot vásárolunk, akkor nem garantált az egészséges, káros anyagoktól mentes termés, így a csomagoláson figyeljük a feltüntetett vegyszermentességet.


Fontos tényező még a fény és a hőmérséklet. A vetőmagok számára az a legjobb, ha 20 fok feletti talajhőmérsékletet biztosítunk számára, de van olyan hőigényesebb faj is, ami megköveteli a 28 fokot is. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod elérni, ha a fűtőtest fölé helyezed a palántákat. Azonban ne feledkezz meg róla, hogy a földjük semmikép nem száradhat ki, mert akkor elpusztulnak. A fényre már akkor van szükségük, amikor már kibújtak a földből, különben gyenge lesz a száruk és túlságosan megnyúlnak.


Nem mindegy az sem, hogy milyen földbe ültetjük a palántákat! Figyeljünk rá, hogy a föld vegyszermentes és steril legyen, de tartalmazza a megfelelő tápanyagokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

További cikkek ebben a témában


bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés