Így neveld te is az oszlopos gyümölcsfákat - Hogyan tudok kis helyen gyümölcsöket termeszteni?

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az oszlopos gyümölcsfák nevelése

Különös megjelenésük miatt igazi díszei lehetnek az ember kis vagy akár nagyobb kertjének is, és akár egy nagyobb cserépben is eléldegélnek, így kedvünk szerint akár oda is mozgathatjuk őket, ahová akarjuk. Melyik gazda ne álmodozna ehető termésű kerti díszekről? Lássuk is, hogy mi fán teremnek!

Tippek a törpeméretű oszlopos gyümölcsfák gondozásához

Habár kifinomultnak és érzékenynek tűnnek, az oszlopos gyümölcsfák messze nem olyan kényesek, mint az ember elsőre gondolná. Jól érzik magukat a 4-8 USDA zónák között, tehát Magyarországon például tökéletes helyük lehet. Egyedül a szélsőségesen forró vagy fagyos éghajlatokat nem kedvelik.

Az oszlopos fáknak sok közvetlen napfényre és rendszeres öntözésre van szükségük, ügyelve persze arra, hogy a talaj ne legyen sem túl száraz, sem pedig túl átázott. Amíg növésben vannak, fontos, hogy jó minőségű műtrágyával tápláld őket. A növénytartókat 60-90cm-re ajánlott helyezni egymástól. A fák általában 2-2,5 méter magasra nőnek meg. Ha ilyen kisméretű almafák terméseire pályázol, akkor fontos, hogy legalább két fajtát is beszerezz a keresztbeporzás érdekében.

Ha a fák ágai elgyengülnek vagy megsérülnek, akkor fontos, hogy tőből lemetszd őket – ezzel helyet adsz az új, erős ágaknak, amelyekre a növénynek nagy szüksége lesz a termések megtartásához. Ezt lehetőleg a korai, fiatal fázisban érdemes elvégezni, és szükség esetén ritkábban a későbbi, kifejlettebb fázisokban is. Az oszlopos gyümölcsfák páratlan ár/érték arányt kínálnak, és akár 20 évig is termőképesek maradnak!

Remélem, hogy cikkünk elnyerte a tetszéseteket, és megpróbáljátok az oszlopos gyümölcsfák nevelését. Elmondom még nektek, hogy egy nagyon jó ismerősömnek van már pár oszlopos gyümölcsfája, és nagyon szereti őket, isteni gyümölcsök teremnek rajta, és tényleg nem foglalnak nagy helyet, sőt. Egy szó, mint száz, érdemes próbálkozni ezekkel a növényekkel!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homoméria

valamennyi gén az adott jelleg kialakításában azonos erősségű hatással vesz részt. Tovább

Debreceni Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Debrecen Kossuth u. 12-14. 4024 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés