Így érdemes őszi zsályát nevelned kertedben - mostani cikkünkből tudj meg Te is mindent

hirdetes

Az őszi zsálya nevelése kertünkben

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az évelő virágok kiválasztása kertünk beültetésének egyik legnehezebb része lehet. Ha figyelembe vesszük ezeknek a virágoknak a szükségleteit és igényeit, gyorsan megtelepednek és jól fognak mutatni a vegetációs időszakban.

Őszi zsálya

Az őszi zsálya egy igazán népszerű, évelő növény. Ez a növény nem csak sokoldalú, de egy gyönyörű virágokkal teli időszakot kínál fel termesztőinek.


Mit érdemes tudni az őszi zsályáról?


A zsálya nemzetség közel ezer fajt foglal magában, melyeknek körülbelül a fele az amerikai kontinensről származik. Az őszi zsálya, másnéven Gregg-zsálya, latinul Salvia greggii, a zsályafélék családjába tartozó, Mexikó, Új-Mexikó és Dél-Texas régióiban őshonos, évelő növény. Ezek az ősi növények ideális jelöltek lehetnek vadvirágos kertekben és hagyományos virágoskertekben is. Neve kissé megtévesztő lehet, ugyanis meglehetősen korai virágzású, így akár már júniustól is nyílhatnak kicsi, kétajkú virágai. Körülbelül 1 méteres magasságot és szélességet érnek el, és kompakt bokros formát vesznek fel. A legelterjedtebbek a vörös fajták, de az őszi zsálya virágai sokféle színben megtalálhatók, például krémszínű, fehér, rózsaszín és lila, de akár visszafogottabb, pasztell színű árnyalatok is előfordulnak. Elbővülő virágai szépségük mellett kellemes, egyedi illattal is rendelkeznek, ezek a tulajdonságai rutinmetszéssel könnyen karbantarthatóak. Levélzete viszonylag kisméretű, fényes, ovális, ép szélű levelekből áll.

hirdetes


Mielőtt kiválasztjuk őszi zsályánkat és belekezdünk a nevelgetésbe, ki kell találnunk a helyét és módját, hogy hova és hogyan is ültetjük. Bár magról is könnyen termeszthető, de legegyszerűbben dugványozással szaporítható. A dugványok vagy átültetések típushű növényeket eredményeznek. Ha jó hírű kereskedőtől vásárolod meg a virágot, akkor a növények egészségesek, betegségektől mentesek lesznek. Ettől függetlenül érdemes észben tartani, hogy a levéltetvek, a csigák és a meztelencsigák időnként megtámadhatják.

 

Szeretnéd Te is megismerni a legszebb őszi növényeket? Akkor tekintsd meg mostani galériánkat!

hirdetes


Válasszunk ki egy jó vízelvezetésű helyet, ahol teljes napfény éri majd virágainkat. A legtöbb zsályafajtához hasonlóan, ez az őszi típus sem szereti a túlzott nedvességet, nevelésében ez okozhatja a legnagyobb gondot. Emiatt tökéletes növények lehetnek virágosládákba vagy tárolókba való telepítésekhez, ahol például kavicsréteggel könnyen orvosolni tudjuk ezt a problémát, de szárazabb éghajlaton a kertben is jól elboldogulnak. A hőmérséklet szintén kulcsfontosságú lesz a növények termesztése során. Szívósságuk és hidegtűrő képességük fajtánként változó, de az őszi zsálya általában körülbelül -9°C-ig bírja jól a zord körülményeket. Az ennél hidegebb hőmérséklet a növények károsodását vagy teljes elvesztését okozhatja.


A hely kiválasztása után egyszerűen ásni kell a lyukat, amely kétszer olyan széles és kétszer olyan mély, mint a növény gyökérgömbje. Helyezd az ültetőgödörbe, és óvatosan töltsd vissza a talajt. Ezeket a növényeket ültetés után mérsékelten kell öntözni, amíg meg nem telepednek. A megtelepedés után az őszi zsálya gondozási igénye minimálisra csökken. A legtöbb termőterületen nincs szüksége öntözésre, mivel a csapadék általában elegendőnek bizonyul. Ez alól azonban kivétel lehet például az aszályos időszak.


Az őszi zsálya talaj szempontjából is meglehetősen alkalmazkodóképes, de leginkább a jó vízáteresztő képességű, homokos, kavicszúzalékos talajban érzi jól magát. Földjét alkalmanként műtrágyázzuk és öntözzük, így jutalmul csodálatos virágoskerteket láthatunk majd magunk előtt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajforgatás

a —>talajművelés ősi formája. Eszköze elsősorban az ->eke. Régebben a növ. elemi... Tovább

magzat ellágyulása

a —>méhben elhalt és megrekedt —>magzat lágy részeinek baktériumok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet