Így érdemes őszi zsályát nevelned kertedben - mostani cikkünkből tudj meg Te is mindent

Az őszi zsálya nevelése kertünkben

TK, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az évelő virágok kiválasztása kertünk beültetésének egyik legnehezebb része lehet. Ha figyelembe vesszük ezeknek a virágoknak a szükségleteit és igényeit, gyorsan megtelepednek és jól fognak mutatni a vegetációs időszakban.

Őszi zsálya

Az őszi zsálya egy igazán népszerű, évelő növény. Ez a növény nem csak sokoldalú, de egy gyönyörű virágokkal teli időszakot kínál fel termesztőinek.


Mit érdemes tudni az őszi zsályáról?


A zsálya nemzetség közel ezer fajt foglal magában, melyeknek körülbelül a fele az amerikai kontinensről származik. Az őszi zsálya, másnéven Gregg-zsálya, latinul Salvia greggii, a zsályafélék családjába tartozó, Mexikó, Új-Mexikó és Dél-Texas régióiban őshonos, évelő növény. Ezek az ősi növények ideális jelöltek lehetnek vadvirágos kertekben és hagyományos virágoskertekben is. Neve kissé megtévesztő lehet, ugyanis meglehetősen korai virágzású, így akár már júniustól is nyílhatnak kicsi, kétajkú virágai. Körülbelül 1 méteres magasságot és szélességet érnek el, és kompakt bokros formát vesznek fel. A legelterjedtebbek a vörös fajták, de az őszi zsálya virágai sokféle színben megtalálhatók, például krémszínű, fehér, rózsaszín és lila, de akár visszafogottabb, pasztell színű árnyalatok is előfordulnak. Elbővülő virágai szépségük mellett kellemes, egyedi illattal is rendelkeznek, ezek a tulajdonságai rutinmetszéssel könnyen karbantarthatóak. Levélzete viszonylag kisméretű, fényes, ovális, ép szélű levelekből áll.


Mielőtt kiválasztjuk őszi zsályánkat és belekezdünk a nevelgetésbe, ki kell találnunk a helyét és módját, hogy hova és hogyan is ültetjük. Bár magról is könnyen termeszthető, de legegyszerűbben dugványozással szaporítható. A dugványok vagy átültetések típushű növényeket eredményeznek. Ha jó hírű kereskedőtől vásárolod meg a virágot, akkor a növények egészségesek, betegségektől mentesek lesznek. Ettől függetlenül érdemes észben tartani, hogy a levéltetvek, a csigák és a meztelencsigák időnként megtámadhatják.

 

Szeretnéd Te is megismerni a legszebb őszi növényeket? Akkor tekintsd meg mostani galériánkat!


Válasszunk ki egy jó vízelvezetésű helyet, ahol teljes napfény éri majd virágainkat. A legtöbb zsályafajtához hasonlóan, ez az őszi típus sem szereti a túlzott nedvességet, nevelésében ez okozhatja a legnagyobb gondot. Emiatt tökéletes növények lehetnek virágosládákba vagy tárolókba való telepítésekhez, ahol például kavicsréteggel könnyen orvosolni tudjuk ezt a problémát, de szárazabb éghajlaton a kertben is jól elboldogulnak. A hőmérséklet szintén kulcsfontosságú lesz a növények termesztése során. Szívósságuk és hidegtűrő képességük fajtánként változó, de az őszi zsálya általában körülbelül -9°C-ig bírja jól a zord körülményeket. Az ennél hidegebb hőmérséklet a növények károsodását vagy teljes elvesztését okozhatja.


A hely kiválasztása után egyszerűen ásni kell a lyukat, amely kétszer olyan széles és kétszer olyan mély, mint a növény gyökérgömbje. Helyezd az ültetőgödörbe, és óvatosan töltsd vissza a talajt. Ezeket a növényeket ültetés után mérsékelten kell öntözni, amíg meg nem telepednek. A megtelepedés után az őszi zsálya gondozási igénye minimálisra csökken. A legtöbb termőterületen nincs szüksége öntözésre, mivel a csapadék általában elegendőnek bizonyul. Ez alól azonban kivétel lehet például az aszályos időszak.


Az őszi zsálya talaj szempontjából is meglehetősen alkalmazkodóképes, de leginkább a jó vízáteresztő képességű, homokos, kavicszúzalékos talajban érzi jól magát. Földjét alkalmanként műtrágyázzuk és öntözzük, így jutalmul csodálatos virágoskerteket láthatunk majd magunk előtt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarszervek (nemi szervek)

a többsejtű állatokban az ivarsejteket (ondósejt, petesejt) termelő, azokat raktározó,... Tovább

önbeálló kerék

függőleges csapágyú tengelyen forgó, ált. támasztókerék, amely vízszintes síkban... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet