Őszi virágok ültetésének menete - tudj meg róla most mindent Te is

Csodaszép őszi virágok – Mikor és hogyan ültessük őket?

Szélesi Ferenc Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ültessünk őszi virágokat

Őszi virágok ültetése - Alak, textúra és vizuális érték

Habár elsőként mindenkinek a szín jut eszébe, a kertépítészetnek öt fő szempontja van. A növények alakja és textúrája például szintén érdekesebbé tehetik kertedet vagy udvarodat. Amikor őszi virágokat vásárolsz, érdemes odafigyelni arra is, hogy némi kontrasztot vigyél összeállításodba – ez a kontraszt pedig nem csak a színben, hanem az alakban és a textúrában is megjelenhet.

Az „alak” alatt lényegében a virág formáját értjük. Ha szeretnéd vizuálisan érdekesebbé tenni kertedet, akkor érdemes egymással kontrasztot alkotó alakokat összeválogatni. Egy gömbölyű növény, például az hidegtűrő Artemisia schmidtiana remek társa lehet egy olyan hegyes növénynek, mint amilyen a Dracaena indivisa is. Ezeket persze nem is virágaikért, hanem leveleikért termesztik, ezért érdemes virágokat is szerezni melléjük, hogy színt vihess az összeállításba.

Az igazán profi kertépítészek a növények különböző részeinek alakjára is odafigyelnek. Egy növény levelei például egészen más alakúak lehetnek, mint egy másik növényéi. A levelek és virágok alakja a textúra fontos részeit képezik. Az alak és a textúra nem igazán választhatók külön egymástól. A textúra valójában a növények kinézetére utal a kertépítészetben, nem pedig azok tapintására.

A növények leveleinek és virágainak alakjától függ. A hamvaska karéjozott levelei például éles kontrasztot alkotnak egy mellette lévő növénnyel, aminek sima élű levelei vannak (pl. a paprikavirágéval). Szintén kontraszt teremthető azzal, ha egy kisebb virágú növényt (pl. a krizantémot) egy nagyobb virágú (virágzó kel, vagy virágzó káposzta) mellé helyezed.

Ügyelj a színekre

Természetesen a szín is fontos szerepet játszik a kertépítészetben. A legtöbbek már előre tudják, hogy milyen színekkel szeretnék csinosabbá tenni őszi kertjüket. A narancssárga és a citromsárga sarkantyúkák, vagy a pirosas-lilás celóziák például igazán látványossá tehetik kertedet. Ősszel népszerűek a fémesebb színvilágok is, ahol az arany, az ezüst és a bronz kapják a főszerepet. A bársonyvirágok, a gyopáros üröm és a bronzszínű díszcsalánok mind ideálisak erre a feladatra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

üszkösödés (gangrena, gangraena)

az a jelenség, amikor az —>elhalás területén másodlagosan jellegzetes elváltozások... Tovább

erdei legelő

többnyire kényszerből legeltetett, fákkal borított terület. A fák alatt növő fű gyenge... Tovább

Tovább a lexikonra
virág