Őszi virágok ültetésének menete - tudj meg róla most mindent Te is

hirdetes

Csodaszép őszi virágok – Mikor és hogyan ültessük őket?

Szélesi Ferenc Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ültessünk őszi virágokat

Őszi virágok ültetése - Hidegtűrő és érzékenyebb őszi virágok

Mindenképpen érdemes szétnézni az olyan hidegtűrő virágok között, amelyek képesek átvészelni az első fagyot. Ilyen például a krizantém, a virágzó kel vagy a virágzó káposzta is. Ezeken kívül azonban számos olyan egynyári virágot is ültethetsz, amelyeket egészen az első fagyig csodálgathatsz kertedben. Ilyen többek között a bársonyvirág (büdöske), a paprikavirág, az illatos ternye, a sarkantyúka, a lobélia, a kerti árvácska, az oroszlánszáj és a tarajos celózia.

Az egynyári virágok rövid ideig maradnak csak a kertben, de az a rövid idő bámulatos lesz majd. Ha csak egyet választasz közülük, akkor a bársonyvirágok legyenek azok, mert minden igazán „klasszikus” őszi színben kaphatók – narancssárga, citromsárga, arany, stb. Két legnépszerűbb fajtája a Tagetes erecta és a Tagetes patula. Jogosan merül fel a gondolat, hogy megéri-e annyi virágot venni őszre, ha néhány héten belül el is búcsúzhatsz tőlük. Nos, valóban nem érné meg, ha teljes áron szereznéd be őket, de egyáltalán nem muszáj olyan sokat fizetni értük.

Őszi virágok ültetése - Hogyan szerezz olcsó virágokat őszre

hirdetes

Júliusban és augusztusban jobb árakon találhatsz virágokat a boltokban. A kertészüzletek általában jelentősen csökkentik az olyan nyurga egynyáriak árait, amiket nem sikerült eladniuk a tavasz során. Ezektől szeretnének minél előbb, lehetőleg júliusban megszabadulni, de van, hogy egészen augusztusig tartogatják őket. Az ilyen nyurga virágok nem mutatnak valami jól, amikor ilyen későn veszed meg őket, de egy kis odafigyeléssel könnyedén visszanyerhetik eredeti pompájukat.

hirdetes

Mielőtt megvásárolnád őket, ellenőrizd, hogy nincsenek-e élősködők a leveleik alján. Júliusban még túl meleg van kiültetni ezeket a virágokat, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes megvenni őket, ha jó árajánlatot kapsz rájuk. Hogy felkészítsd őket az őszre, ültesd el virágaidat növénytartókban ahelyett, hogy rögtön a talajba tennéd őket. A növénytartókat bármikor arrébb viheted, hogy ne süsse meg virágaidat a nap. Keress tehát néhány vázát vagy ládát, mosd és fertőtlenítsd ki őket alaposan, majd ültesd el beléjük az őszre szánt, egynyári virágaidat.

Amikor átülteted virágaidat a növénytartókba, ellenőrizd a gyökereiket. Ha korábbi tartójukat teljesen benőtték a gyökerek, és még mozgatásra sem engedik el a közéjük ragadt földet, akkor valamivel nehezebb dolgod lesz, de még nincs minden veszve. Mielőtt új tartójukba helyeznéd ezeket a begyökerezett virágokat, fogj egy ollót, és rikítsd meg sűrű gyökereiket, hogy ki tudd szórni a talajt közülük, és több mozgásteret adj nekik.

Ez morbid megoldásnak tűnik, de ha nem esel túlzásokba, akkor többet segíthetsz így őszi virágaidnak, mint amennyit ártasz. Sok egynyári növénynek valójában nagyon jól tud esni, ha megnyírják egy kicsit. Ehhez csak levágni a jelenlegi hajtások (szárak, levelek, virágok) legfelső felét. Ha nyurga, tehát ritkásan növő egynyári növényeket vettél, akkor ezt lényegében muszáj elvégezned rajtuk.

Augusztus során tehát gondoskodj nyáron vásárolt egynyári virágaidról, hogy felkészítsd őket az őszi ültetésre. Amikor a hőmérséklet csillapodni kezd (ez általában valamikor szeptemberben várható), akkor ültesd ki őket a kertbe a növénytartóikból, hogy színt vigyenek portádra. Persze sehol sincs az előírva, hogy nem hagyhatod a növénytartókban virágzani őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glikogén

glükózmolekulákból felépülő, az amilo-pektinhez (keményítő) hasonló szerkezetű, de... Tovább

Esküvő szervezés

Az esküvő szervezés egyik alappillérének ma már a catering szolgáltatások számítanak. A... Tovább

Tovább a lexikonra
virág