Kirándulj gyerekekkel a Dera-szurdoknál!

Ha egy könnyű, őszi családi kirándulásra vágysz, akkor irány a Dera-szurdok!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Pilis és a Visegrádi-hegység találkozásának egyik legszebb patakvölgyében található az 1 km hosszúságú Dera-szurdok, amit a legtöbben csak egyszerűen Szurdoknak hívnak. Az Országos Kéktúra része, híres kis hídjairól, vadregényes hangulatáról és arról, hogy kisgyermekekkel is könnyedén látogatható. Ősszel tökéletes kikapcsolódás!

Dera-szurdok

Gyermekekkel is megvagyunk a szurdok bejárásával egy óra alatt

 

A Pilisszentkereszt határában található Dera-szurdok a fővároshoz közeli kirándulások egyik közkedvelt helye. A meredek völgyet a Dera-patak alakította, mely beletorkollik a Duna szentendrei ágába. A páratlan környezetben vízesések, kimosott sziklaformák csodálhatóak meg miközben áthaladunk a kis fahídakon. Az információs táblák segítségével sétánk során megismerhetjük a környék növény-és állatvilágát. 
Bárhonnan kezdhetjük a kis túránkat, ha babakocsival nem is, egy óvodás gyermekkel már könnyen bejárható, piknikező, pihenőhelyekkel kialakítva. A kék jelzésen akár 30-40 perc alatt is de legkésőbb 1 óra alatt teljesíthető a táv. Ezeknél van nagyobb táv, a rövid és hosszú körtúra, a több mozgásra vágyók válasszák ezeket. 

A gyermek nélkül túrázók válasszák a rövidebb vagy hosszabb körtúrát


    
A rövid túra hossza 4 km, ez körülbelül 2 óra alatt bejárható, mely hasonló a kis szurdokvölgyi sétához, de a parkolónál keresztezve a főutat, az erdei ösvényre kell letérni. A kék jelzést követve Szentkútig sétálunk, majd a sárga kettőskeresztet követve visszaindulhatunk Piliskeresztre. 
Az igazán elszántak választhatják a hosszú körtúrát, ami 13 km hosszúságú és 5 óra alatt járható be. A Hosszú-hegyi felmegyünk rajta, ahol megcsodálhatjuk a káprázatos panorámát, mely a Budai-hegységre néz rá. 

Így közelítsd meg a Szurdokot

 

Autóval, tömegközlekedéssel, kerékpárral és gyalog is könnyen megközelíthető. Budapestről autóval a 10-es és 11-es fő út felől haladva, körülbelül 50 perc alatt eljuthatunk Pilisszentkeresztre. Szentendre határában, a Dobogókői útra lekanyarodva hamarosan meglátjuk a nagy parkolót. 


Egész évben látogatható, amíg megfelelőek az időjárási viszonyok.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fluldizációs szárítás

a szemes termények szárításának egyik módja. A szárításra kerülő anyagot lyukacsos... Tovább

érdeslevelű nadálytő (Symphytum asperum Le-pech.)

az érdeslevelűek (Boraginaceae) család tagja. Ázsiában régóta sertéstakarmány. Európában... Tovább

Tovább a lexikonra