5 őszi kertészkedési tipp- szeptemberi legfontosabb teendők a kertben 2022, őszi kerti teendők listája

5 őszi kertészkedési tipp- szeptemberi legfontosabb teendők a kertben

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

5 őszi kertészkedési tipp

Gondoskodj az évelő növényekről!

Sokan ösztönösen visszavágják évelő növényeiket, amikor a tél előtt nyugalmi állapotba kerülnek. A növények metszésével az ágyás szép, rendezett megjelenést kölcsönözhet, de ezek a virágok valójában fontos célt szolgálnak a téli hónapokban! A virágok, valamint a virágok magjai nagyszerű táplálékforrást és menedéket biztosítanak az áttelelő madárfajoknak az év leghidegebb időszakában, amikor nehéz lehet táplálékot találni. Tehát tedd le a metszőollókat késő télre vagy kora tavaszra, ekkor még időben levághatod ezeket az évelőket, hogy tavasszal kiadósan és egészségesen növekedhessenek!

Tisztítsd meg és rendszerezd eszközeidet

Valószínűleg sokat használtad a kerti szerszámait tavasszal és nyáron, legalább is nagyon reméljük! Mielőtt még utoljára felakasztanád őket a szezon végén, szánj egy kis időt, hogy megvizsgáld, milyen állapotban vannak. Semmiképpen se tedd őket koszosan! Előfordul, hogy szerszámaink olyan hibákat vagy betegségeket hordoznak, amelyek rossz hatással lehetnek kerti ágyainkra. Próbáld meg alaposan megtisztítani a szerszámaidat hígított (8:1) víz és fehérítő oldattal, hogy megbizonyosodj arról, hogy tavasszal nem szennyezi be az ágyásokat. Érdemes lehet élesíteni és olajozni a metszőollókat vagy más szerszámokat, amelyek az elmúlt szezonban sokat használtál. Ezzel eggyel kevesebb feladattal kell majd foglalkozni, ha tavasszal visszatér a kerti feladataihoz!

Utolsó lépések az őszi kertészkedésben

Tesztelted mostanában a talaj minőségét? Ha most időt szán a talaj pH-értékének ellenőrzésére, tudatában lehetsz minden olyan hiányosságnak, amelyet esetleg pótolni kell a tavaszi ültetési szezon beköszönte előtt, ez pedig igen hasznos tud lenni. Ha van olyan télálló évelő növényed, amelyet a fagy beállta előtt szeretnél a földbe ültetni, itt az ideje, hogy elkezdd az ültetést! Ne felejtsd el jó alaposan megöntözni a frissen ültetett évelőket az első fagyokig, és a tövéig köré 4-5 hüvelyk talajtakarót kell tenni. Ha van maradék komposztod, tedd ezt a növényi alapok köré, hogy tápanyagot és szigetelést biztosíts a gyökérrendszer kialakításához.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Spárgaszezon: mindent, amit tudnod kell a termesztéséről

Spárga termesztése lépésről lépésre. Eljött a spárgaszezon ideje! Ezért most egy cikkben összefoglaltunk mindent, amit a spárga termesztéséről tudnod kell!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

boglárka (Ranunculus)

a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának egyik nemzetsége. Évelő, vastag gyöktörzsű,... Tovább

félszamár (Hemionus)

a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, a lófélék (Equidae) családjába sorolt... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Zöldség