Fűszernövények termesztése hidegben

hirdetes

Ősszel termeszthető fűszernövények

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hidegben is termeszthetünk fűszernövényeket

Oregánó

Az oregánó megannyi fűszerkert állandó lakója, hiszen egy sokoldalú, közkedvelt fűszernövény, ami egyetlen házilag sütött pizzáról sem hiányozhat. Napi 6-8 óra napfényre van szüksége, és átlagos szobahőmérsékletre (13-24°C közötti ingadozást tűr meg). A talaj legyen jó vízelvezetésű, többnyire homokos keverék. Használj egyenlő arányban általános virágföldet és durvaszemű homokot, vagy csak simán kaktuszoknak készített talajkeveréket. Öntöznöd csak hetente egy alkalommal kell majd, amikor a talaj felszíne már száraz. Ügyelj rá, hogy a túlöntözésre fokozottan érzékeny!Amikor az oregánó eléri a 15 centis magasságot, vágj le a szárakból szükség szerint, de mindenképpen hagyj legalább két levélcsoportot. Ha sűrűn metszel belőle, akkor dúsabb, egészségesebb levélzetet növeszt.

Rozmaring

A rozmaringot bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ez is egy olyan fűszernövény, ami kiválóan alkalmas házon belüli termesztésre. Biztosíts neki napi legalább 6 órányi napfényt – az átlag szobahőmérséklet a rozmaringnak is megfelel. Meglehetősen szívós növény, mert akár 7-21°C közötti hőingadozásokat is képes túlélni a téli hónapok során.

hirdetes

Talaj tekintetében ügyelj rá, hogy jól elvezesse a vizet – a rozmaringra az oregánóval kapcsolatos talajtippek vonatkoznak: egyenlő arányú általános és homokos keverék, vagy kaktuszoknak kevert talaj. Vízigénye nem nagy, ezért várd meg, míg a talaj felső néhány centije ki nem szárad, mielőtt újra vizet adnál neki – a rozmaring inkább szárazabb körülményeket kedveli. Miután eléri a 15 centit, igény szerint csipkedj a száraiból – ezek idővel újra nőnek majd. Ügyelj rá, hogy a rozmaring viszonylag lassan növekszik, ezért érdemes csupán az 1/3-t leszüretelni egy-egy alkalommal.

hirdetes

Kakukkfű

Jellegzetes ízének köszönhetően a kakukkfű gyakorta tökéletesíti a különböző húsételeket (és persze más fogásokat is). Igyekezz napi legalább 6 óra napfényt biztosítani számára. Az átlagos szobahőmérséklet mellett 10-24°C közötti hőingadozást képes megtűrni. A kakukkfű számára ideális talajról a rozmaring és oregánó kapcsán már beszámoltunk. Két öntözés között várj, hogy a talaj felső 2,5 centije kiszáradjon, majd öntözd meg jó alaposan. A kifejlett, megerősödött kakukkfű remekül ellenáll a szárazságnak (de azért a szükségesnél tovább ne várasd meg). Amint a kakukkfű elhagyja a 7,5 centis magasságot, elkezdhetsz gondolkodni a szüretelésen, de ennél alacsonyabbra ne vágd vissza, hogy a jövőben is tovább nőhessen.

Petrezselyem

A petrezselymet gyakran használják különféle fogások díszítésére, pedig egy egészséges, ízletes fűszernövényről van szó, ami számtalan fogást képes kiegészíteni, legyen szó húsokról, halról, vagy akár más zöldségekről. Szobahőmérsékleten legalább napi 6 óra napfényt biztosíts petrezselymednek – a 13-24°C közötti hőingadozást még jól viseli. Használj hozzá általános virágföldet, és öntözd heti két alkalommal, amikor a talaj felszíne száraznak érződik. A kifejlett petrezselymet mindig legfeljebb 5 centiig vágd vissza, hogy a szárak tovább növekedhessenek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csibenevelés

a kikelt csibéket néhány órai pihentetés után osztályozzák. A jó minőségű csibe... Tovább

emulzió

egy folytonos közeget képező folyadék és a benne apró cseppekben finoman eloszlatott... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem