Minden az őszi előültetésről

hirdetes

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hasznos tanácsok az őszi előültetéshez

Mini melegházak a szabadban

Egy másik opció letakart növénytartókba elültetni a magokat ősszel, amelyek megvédik majd őket a téli napok során. Ez a módszer az előültetés és a melegházak előnyeit kombinálja egymással. Ez különösen az olyan magok elültetéséhez hasznos, amelyek stratifikációt igényelnek a csírázáshoz. Egy „mini” melegház elkészítéséhez használhatod kerted ágyásait (egy párát megőrző fedél), de szórhatsz talajt bármilyen tárolóba, félbevágott műanyag palackba, és így tovább.

Egyedül arra ügyelj, hogy ha tárolókba helyezel földet és ülteted beléjük a magokat, akkor fúrj lyukakat a tárolók alján, ahol a felesleges víz elszivároghat a gyökerektől! Továbbá a párát megfogó fedelet is lyukaszd ki itt-ott, hogy szellőzni tudjon, és ne penészesedjen be. Töltsd fel a választott tárolódat 8-12cm virágfölddel, öntözd meg alaposan, és hagyd, hogy a felesleges víz kiszivárogjon belőle az elvezető lyukakon keresztül.

hirdetes

Ezután ültesd el bennük a magokat a számukra ideális mélységben, majd helyezd rájuk a fedelüket. Helyezd a mini melegházakat odakint egy olyan helyre, ahol senki sem fogja zavarni őket, és hagyd, hogy élvezzék a telet! Amikor aztán beköszönt a tavasz, és a nappali hőmérsékletek egyre gyakrabban kúsznak a fagypont fölé, kezd el öntözgetni a tárolók talajának tetejét, hogy nyirkosak maradjanak, és elkezdődhessen a csírázás.

hirdetes

A talaj ez után végig nyirkos kell maradjon, hogy a csírázás végbemehessen, de fontos, hogy ne áztasd át a talajt a tárolókban. Ahogy a palánták egyre nagyobbra nőnek, szélesítsd ki a szellőző lyukakat a melegházak fedelein, hogy több levegőhöz juthassanak, illetve helyezd őket egy napos helyre, hiszen már napfényre is szükségük lesz a fejlődéshez.

A fedelet akkor vedd le róluk véglegesen, ha a hőmérsékletek folyamatosan fagypont felett maradnak (éjszaka is), és a palánták már néhány valódi levelet is növesztettek magukra. Végül ültesd ki őket végleges helyükre – a kiszoktatással pedig kell foglalkoznod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hígtrágya (német elnevezéssel gülle)

az alommentes tartási rendszerben, főleg sertéstelepeken, öblítővízzel kevert szilárd és... Tovább

Zalaszentgróti Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Zalaszentgrót Széchenyi u. 22. 8790 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés