Nincs húsvét kalács nélkül: legyen az sós kalács, vagy édes kalács, mint ez az isteni csokoládés ostoros kalács recept!

A régi nagy húsvéti kedvenc: csokoládés ostoros kalács recept

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ki ne szeretné az omlós, pihe-puha ostoros kalácsot, am ráadásul tele van csokoládés töltelékkel? Eteti magát, hiszen elolvad a szádban, és az elkészítése sem bonyolult. A húsvéti asztalok közkedvelt szereplője, a töltelék variációk tárháza pedig kifogyhatatlan. Most a klasszikus, csokoládés változatát hoztuk el nektek, készítsétek el ti is! 

Ostoros kalács

Mitől ostoros ez a kalács?

Az ostoros kalács a sima, hagyományos kalácsnál tömöttebb, sűrűbb tésztájú, ami a Jászságból ered: lakodalmakra készítették általában. És hogy miért ostoros? A Jászságban régen népszerű szakma volt a szűcs mesterség. A szűcsök pedig az általuk készített ostorok végére egy bojtot fontak, ami vékony bőrből készült, ettől keletkezett az ostornak a jellegzetes csattanós hangja. A bojt fonása megegyezik a kalácséval, innen ered az ostoros kalács név. 

Miért eszünk húsvétkor kalácsot?

Húsvétkor evidens, hogy kalácsot fogyasztunk, na de miért is? Ez a szokás kialakulása a böjthöz köthető: ugyanis ez a 40 napos időszak alatt a húson kívül tilos még fogyasztani a tejet és a tojást is. Így amikor a böjt véget ért, egy nagy, ünnepi asztallal koronázták meg ennek a szakasznak a végét, melyen a kenyér látványosabb, fonott fajtátáját is felszolgáltál, a kalácsot. Emellé került a főtt tojás, sonka és a zsenge zöldségek: retek, újhagyma, paprika, paradicsom. 

CSOKOLÁDÉS OSTOROS KALÁCS RECEPT

Hozzávalók (2 db)

Tészta
* 55 - 60 dkg Liszt
* 10 dkg cukor
* 10 dkg vaj
* 2 tojás
* 2,5 dl tej
* 1 csomag instant élesztő / vagy 25
gramm friss élesztő
* Pár csepp vaníliakivonat/vaníliás cukor

Töltelék
* 20 dkg puha vaj
* 16-17 dkg porcukor
* 4-5 ek holland kakaópor
* 20 dkg étcsokoládé
* 1 tojás a lekenéshez

E L K É SZ Í T É S:

1. Az élesztőt a langyos tejjel és 1 teáskanál cukorral feloldjuk, kis időre félretesszük.

2. Tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, végül a cukros, élesztős tejet. Kézzel, vagy gép segítségével gyúrjuk át, majd dagasszuk sima, fényes tésztává. Lefedve, meleg helyen kelesszük körülbelül egy órán keresztül.

3.Készítsük el a tölteléket! A puha vajat, alaposan elkeverjük a porcukorral és a kakaóporral. Fontos, hogy ne egy olvadt, folyós töltelék legyen, hanem sűrű, szépen kenhető. 
4.Osszuk a tésztát 6 részre. Nyújtsuk ki egyesével kb. 30x15 cm-s lapokká, kenjük meg a kakaós töltelékkel, majd szórjuk meg a csokoládéval. Egyformán jusson mindegyikbe.

5. Tekerjük fel, egy hatalmas palacsintára fog emlékeztetni. 

6. A 3-3 szálat sima hármas fonással fonjuk be, a végeit csípjük össze. Helyezzük kivajazott tepsibe.

7. Ezután kenjük le egy egész felvert tojással, kb. fel órát kelesszük meleg helyen, vagy a sütőben 50 fokon 15 percig. Ezután jöhet még egy tojásos lekenés!

8.175 fokon sütöttem kb. 25 percig.

Forrás: Bebepiskóta


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

DKC4851 (EA 4804)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. A címeren található oldalágak kissé... Tovább

föcstej (kolosztrum)

az ellést követő, a laktáció első időszakában termelődő —tej; az újszülött... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep