Ismerd meg az óriástobozú fenyőt

hirdetes

Emberfejnagyságú tobozokat terem a különleges fenyő

Szélesi Ferenc - Főkertész

Elképesztő méretű tobozokat terem egy különleges fenyőfajta, ami ráadásul Magyarországon is megtalálható. Mostani cikkemben a Pinus coulteri, vagy másnéven az Óriástobozú fenyő kerül bemutatásra! 

Az óriástobozú fenyő bemutatása

(Fotó forrása: Wikimédia/Jason Hollinger)

Az óriástobozú fenyő eredeti élőhelye az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia száraz, törmelékes hegyoldalában. Vonzerejét tobozának mérete, súlya, hegyes pikkelycsúcsaitól különleges megjelenése adja. A mi éghajlatunkon, így Magyarországon is találkozhatunk vele, de az itteni termőhelyi adottságok és klíma mellett inkább a fiatal fa hosszú, kékesszürke tűlevelekkel díszlő, tiszteletet parancsoló megjelenésében gyönyörködhetünk, ugyanis nálunk a tobozok mérete nem éri el a kaliforniai méreteket (azért itthoni viszonylatban így is példanélküli). 

Az első példányok 1905 táján kerültek a Folly Arborétumba, azóta egyre több magán-, és közgyűjteményében bukkannak fel, azonban a faj terjedése akadályokba ütközik, mivel nagyon nehéz beszerezni csemetéket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kiválóan alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, csak a hirtelen érkező hidegbetörésektől szenved károkat, de ez is ritka és csak a fiatal egyedeket érinti. 

hirdetes

Az óriástobozú fenyő jellemzői

Elterjedési területe eléggé beszűkült, főként az amerikai bokorerdők, a chapparal jellegzetes fajtája. Többnyire ritkás, ligetes, más fákkal elegyes társulásokban fordul elő, és nagyon szereti a fényben gazdag területeket. Fiatalon sűrű, bokros, többtörzsű, később kúpalakú formát vesz fel, jellegzetes ritkás, vízszintesből gyertyatartószerűen felhajló vezérágrendszerrel.

Az idős fák a 25-30 méteres magasságot érik, törzsátmérőjük nagyjából egyméteres. Tűlevelei 25-30 centiméteres, viszonylag rövidéletűek, másod-, harmadévben már le is hullanak. Tágasabb kertekben, parkokban nagyon szép dísz lehet, arra viszont érdemes figyelni, hogy igényli a szabad teret és a fényt – ha más növények közé szorul, akkor jelentéktelen, vékony fa lesz belőle. 

hirdetes

Az óriástobozú fenyő tobozai 

A porzós és termős tobozvirágzatok egyazon példányon fejlődnek ki, előbbiek kezdetben vöröslők, majd a porzás kezdetére narancssárgák, a termős virágzatok piroslók vagy hússzínűek, és nagyjából fele akkorák (1-2 cm), mint a porzósok. A tobozok a másod-, harmadévre fejlődnek ki, nemegyszer a három kilogrammot is elérik, általában 30-40 centiméter hosszúak, és 20-25 centiméter szélesek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kotlás

idegrendszeri és hormonális (hormonok) úton meginduló folyamat, amelyek következtében a... Tovább

endogén ritmus (belső ritmus)

az életfolyamatoknak olyan szakaszos megnyilvánulásai, amelyek nem függenek a sejten, a szerven... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek