Orchidea átültetése – Minden, amit tudni érdemes az orchidea átültetéséhez

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mikor és hogy ültessük át az orchideát? – Szakértőnk válaszol!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Tudj meg mindent az orchidea átültetéséről

Az orchidea átültetése – Figyeljünk fokozottan! 

Az orchidea az egyik legkényesebb növény, hihetetlen módon érzékeny a különböző baktériumos fertőzésekre és kórokozókra. Ezért nagyon oda kell figyelnünk rá az átültetés során is: öntsünk 2 liter vízbe nagyjából fél deciliter háztartási hipót, majd jól keverjük el. Az így kapott fertőtlenítő oldatba még az ültetés előtt tegyük bele a cserepet és azokat a szerszámokat, amiket használni fogunk átültetés során. A munka során fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kezünk mindig tiszta legyen, ha kell, mossunk kezet többször! 

Az orchidea átültetése – A cserép

Most már tudjuk, mikor és miért kell átültetnünk az orchideát, nézzük, hogy miként kell megejtenünk ezt a műveletet! Először is válasszuk ki a megfelelő méretű cserepet: ez mindenképpen legyen nagyobb az előző cserépnél, legalább 4-6 centiméterrel (átmérőt kell nézni). Érdemes orchideatermesztésre alkalmas, speciális cserepet beszereznünk, aminek a felszíne körben lyukacsos, ez biztosítja legjobban a gyökerek megfelelő szellőzését. Ha nem szeretnétek fizetni egy ilyen cserépért, akkor használjátok nyugodtan a hagyományos agyagcserepet, az is meg fog felelni a célnak! 

hirdetes

Az orchidea átültetése – Az ültetőközeg

Vásároljunk a gazdaboltban speciális, orchidea ültetőkeveréket, ez a legbiztosabb módja annak, hogy a növény számára fontos anyagokat biztosítsuk. Öntsük ezt az ültetőkeveréket egy vödörbe, öntsük rá forró vizet, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön. Amikor ez megtörtént, akkor öntsük le a vizet az ültetőkeverőkről és hagyjuk jól lecsöpögni.

Az orchidea átültetése

hirdetes

Húzzuk ki az orchidea gyökerét a régi ültetőkeverékből, mossuk le jó alaposan, de mindvégig figyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a gyökerek! A barnás színű, rothadásnak indult gyökereket vágjuk le, majd töltsük meg az új cserepet a még nedves ültetőkeverékkel és ültessük bele az orchideát úgy, hogy a gyökerének teteje kilátszódjon az ültetőközegből.

Az ültetőközeget óvatosan igazgassuk meg, hogy tömör legyen a gyökerek között. Ezután már csak az öntözésre kell odafigyelnünk, átültetés után legalább egy, de inkább két héten keresztük permetezzük sűrűbben. Ezt egészen addig tegyük meg, amíg meg nem jelennek az új gyökérhajtások. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok az orchidea átültetéséhez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

2020-07-15

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Cserépben is van lehetőségünk sárgarépát termeszteni, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a sárgarépa cserépben való termesztéséről!

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

2020-07-18

A nyár legcsodálatosabb növénye – A mályvarózsa

A mályvarózsa termesztése, a mályvarózsa gondozása, hasznos tudnivalók a mályvarózsáról. Cikkünkben mindent elmondunk nektek a mályvarózsáról!

2020-07-09

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

A rózsák oltásának menete, teljes útmutató a rózsák oltásához, mikor érkezik el a rózsák oltása, hogyan kell elvégezni a rózsák oltását, most mindent elmondunk a rózsák oltásáról!

2020-06-17

A sokoldalú körömvirág - Ott a helye mindenki kertjében!

A körömvirág egy nagyon sokoldalú, csodálatos szép, mutatós növény, aminek ott a helye mindenkinek a kertjében. Most mindent megtudhattok a körömvirágról!

2020-06-22

11 vegyszermentes tipp a csodálatosan szép rózsák neveléséhez!

11 bevált, vegyszermentes tippet hoztam most nektek, amik segítenek abban, hogy csodálatosan szép, hosszúéletű rózsáitok legyenek, nézzük, mi szükséges a rózsák neveléséhez!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
80 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 975 389

baktériumok

a ->bioszférában mindenütt előf., elkülönült sejtmaggal nem rendelkező... Tovább

122/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág