notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Orchidea átültetése – Minden, amit tudni érdemes az orchidea átültetéséhez

Hirdetés

Mikor és hogy ültessük át az orchideát? – Szakértőnk válaszol!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tudj meg mindent az orchidea átültetéséről

Az orchidea átültetése – Figyeljünk fokozottan! 

Az orchidea az egyik legkényesebb növény, hihetetlen módon érzékeny a különböző baktériumos fertőzésekre és kórokozókra. Ezért nagyon oda kell figyelnünk rá az átültetés során is: öntsünk 2 liter vízbe nagyjából fél deciliter háztartási hipót, majd jól keverjük el. Az így kapott fertőtlenítő oldatba még az ültetés előtt tegyük bele a cserepet és azokat a szerszámokat, amiket használni fogunk átültetés során. A munka során fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kezünk mindig tiszta legyen, ha kell, mossunk kezet többször! 

 

Az orchidea átültetése – A cserép

Most már tudjuk, mikor és miért kell átültetnünk az orchideát, nézzük, hogy miként kell megejtenünk ezt a műveletet! Először is válasszuk ki a megfelelő méretű cserepet: ez mindenképpen legyen nagyobb az előző cserépnél, legalább 4-6 centiméterrel (átmérőt kell nézni). Érdemes orchideatermesztésre alkalmas, speciális cserepet beszereznünk, aminek a felszíne körben lyukacsos, ez biztosítja legjobban a gyökerek megfelelő szellőzését. Ha nem szeretnétek fizetni egy ilyen cserépért, akkor használjátok nyugodtan a hagyományos agyagcserepet, az is meg fog felelni a célnak! 

Hirdetés

 

Az orchidea átültetése – Az ültetőközeg

Vásároljunk a gazdaboltban speciális, orchidea ültetőkeveréket, ez a legbiztosabb módja annak, hogy a növény számára fontos anyagokat biztosítsuk. Öntsük ezt az ültetőkeveréket egy vödörbe, öntsük rá forró vizet, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön. Amikor ez megtörtént, akkor öntsük le a vizet az ültetőkeverőkről és hagyjuk jól lecsöpögni.

 

Az orchidea átültetése

Hirdetés

Húzzuk ki az orchidea gyökerét a régi ültetőkeverékből, mossuk le jó alaposan, de mindvégig figyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a gyökerek! A barnás színű, rothadásnak indult gyökereket vágjuk le, majd töltsük meg az új cserepet a még nedves ültetőkeverékkel és ültessük bele az orchideát úgy, hogy a gyökerének teteje kilátszódjon az ültetőközegből.

 

Az ültetőközeget óvatosan igazgassuk meg, hogy tömör legyen a gyökerek között. Ezután már csak az öntözésre kell odafigyelnünk, átültetés után legalább egy, de inkább két héten keresztük permetezzük sűrűbben. Ezt egészen addig tegyük meg, amíg meg nem jelennek az új gyökérhajtások. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok az orchidea átültetéséhez!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

2020-01-10

Amiről sehol nem hallhatsz - A növények ideális vetési hőmérséklete

Kevesen tudják, pedig hihetetlenül fontos a hőmérséklet a növények esetében. Mostani cikkemben mindent elmondok az ideális csírázási hőmérsékletről, tartsatok velem!

2020-01-10

Fácskának is nevelhető a kövirózsa – Bemutatkozik a kövirózsacserje

Mostani cikkemben egy nagyon különleges növényt mutatok be nektek, ami nem más, mint a fatermetű kövirózsa, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-12-03

A mikulásvirág könnyfakasztó legendája

A mikulásvirág a karácsonyi ünnepek egyik legcsodálatosabb díszévé nőtte ki magát, azt viszont, hogy milyen utat járt be ezért, kevesen tudják, ismerjétek meg a mikulásvirág legendáját!

2020-01-15

Kora tavaszi csodanövény – A primula gondozása, nevelése

A primulák gondozásáról, a primulák neveléséről mondok most el nektek mindent. Olvassátok el cikkemet, és ismerkedjetek meg közelebbről a primulákkal!

2019-11-30

A téli hónapok legnagyobb sztárja – A fekete hunyor gondozása

A fekete hunyor a téli kertek egyik legnagyobb sztárja, ugyanis már decemberben elkezdni bontogatni virágait, és egészen márciusig gyönyörködhetünk a fekete hunyorban!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

hullajelenségek

az állat elpusztulása után kialakuló szembetűnő változások; a hulla lehűlése,... Tovább

háttérszennyeződés

a szennyeződést kiváltó anyag közvetlen hatásától érintetlen területek szennyeződése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.7

Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág