Hogyan ültessem át orchideám? – Minden, amit tudni érdemes

hirdetes

Mikor és hogy ültessük át az orchideát? – Szakértőnk válaszol!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Tudj meg mindent az orchidea átültetéséről

Az orchidea átültetése – Figyeljünk fokozottan! 

Az orchidea az egyik legkényesebb növény, hihetetlen módon érzékeny a különböző baktériumos fertőzésekre és kórokozókra. Ezért nagyon oda kell figyelnünk rá az átültetés során is: öntsünk 2 liter vízbe nagyjából fél deciliter háztartási hipót, majd jól keverjük el. Az így kapott fertőtlenítő oldatba még az ültetés előtt tegyük bele a cserepet és azokat a szerszámokat, amiket használni fogunk átültetés során. A munka során fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kezünk mindig tiszta legyen, ha kell, mossunk kezet többször! 

Az orchidea átültetése – A cserép

Most már tudjuk, mikor és miért kell átültetnünk az orchideát, nézzük, hogy miként kell megejtenünk ezt a műveletet! Először is válasszuk ki a megfelelő méretű cserepet: ez mindenképpen legyen nagyobb az előző cserépnél, legalább 4-6 centiméterrel (átmérőt kell nézni). Érdemes orchideatermesztésre alkalmas, speciális cserepet beszereznünk, aminek a felszíne körben lyukacsos, ez biztosítja legjobban a gyökerek megfelelő szellőzését. Ha nem szeretnétek fizetni egy ilyen cserépért, akkor használjátok nyugodtan a hagyományos agyagcserepet, az is meg fog felelni a célnak! 

hirdetes

Az orchidea átültetése – Az ültetőközeg

Vásároljunk a gazdaboltban speciális, orchidea ültetőkeveréket, ez a legbiztosabb módja annak, hogy a növény számára fontos anyagokat biztosítsuk. Öntsük ezt az ültetőkeveréket egy vödörbe, öntsük rá forró vizet, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre lehűljön. Amikor ez megtörtént, akkor öntsük le a vizet az ültetőkeverőkről és hagyjuk jól lecsöpögni.

Az orchidea átültetése

hirdetes

Húzzuk ki az orchidea gyökerét a régi ültetőkeverékből, mossuk le jó alaposan, de mindvégig figyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg a gyökerek! A barnás színű, rothadásnak indult gyökereket vágjuk le, majd töltsük meg az új cserepet a még nedves ültetőkeverékkel és ültessük bele az orchideát úgy, hogy a gyökerének teteje kilátszódjon az ültetőközegből.

Az ültetőközeget óvatosan igazgassuk meg, hogy tömör legyen a gyökerek között. Ezután már csak az öntözésre kell odafigyelnünk, átültetés után legalább egy, de inkább két héten keresztük permetezzük sűrűbben. Ezt egészen addig tegyük meg, amíg meg nem jelennek az új gyökérhajtások. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok az orchidea átültetéséhez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

A 10 legszebb virágzó cserje, amit ki kell próbálnod

Ha pénzt, időt és értékes kerti területet fektetünk be egy cserjébe, akkor bízunk benne, hogy valami igazi elragadtatót kapunk eredményül. Íme, a 10 legszebb.

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-22

10 + 1 alacsony igényű virág, amit szinte lehetetlen megölni

Akár új Neked a kertészkedés, akár csak meg akarod magadat kímélni a stressztől, ezek az alkalmazkodó virágok különösebb törődés nélkül varázsolják el a tájat.

2021-11-10

A 15 legmutatósabb szárított virág

A szárított virágok nagyon jól mutatnak dekorációként, emellett pedig elkészítésük egyszerű és olcsó. Most lássuk, milyen növényeket érdemes használni hozzájuk.

2021-11-06

7 gyakori hiba, amit elkövetünk a krizantémokkal kapcsolatban

Vegyük sorba, mit kerülj el, hogy krizantémod a lehető leghosszabb ideig és a legszebb virágokkal kápráztasson el Téged. Alábbi cikkünkből tudd meg Te is.

További cikkek ebben a témában


Sponsor (RSY-01)

Szója Cél: takarmány Leírás:Közepes méretû magja lapított gömb, színe sárga. A... Tovább

Mátészalkai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mátészalka Kölcsey u. 2. 4700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág