5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, így lehet életben tartani az orchideát

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bár sokan macerás virágnak gondolják az orchideát, igazából nem is jelentenek olyan nagy kihívást, mint ahogyan sokan előadják, csak egy kis extra odafigyelés kell nekik, cserébe viszont csodaszépek! Az orchideák nagyon csodás növények, amik sok évig csodaszéppé varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

Tippek orchidea életben tartásához

Az orchideának sok fény kell!

Fontos, hogy az orchideának legyenek megfelelő fényei. Ideális egy keleti fekvésű ablak, amelyen reggeli fényt kap. A déli vagy nyugati fekvésű ablakok is működnek, de ügyelj arra, hogy orchidedádat áttetsző függöny védje a legfényesebb (és legkeményebb) délutáni napsütéstől. Szerencsére azt is jelzi a növény, hogy elegendő e számára a fény mennyisége. A leveleknek élénk olívazöld árnyalatúaknak kell lenniük. A sötétebb levelek azt jelentik, hogy a növény nem kap elég fényt; a vörös árnyalatú levelek azt jelentik, hogy túl sok a fény.

Az orchideának megfelelő hőmérséklet kell

Milyen hőmérséklet kell az orchideának? Se túl hideg, se túl meleg! Szernecsére ennek a feltételnek nem lesz nagyon nehéz megfelelned. Az orchidea ugyanolyan hőmérsékleten boldog, mint mi: éjszaka 16 Celsius fok felett, nappal pedig 21-14 fok között. Arra azonban figyelj oda, hogy az ablakpárkányon a hőmérséklet hidegebb vagy melegebb, mint a ház többi részén, az ingadozó hőmérséklet pedig azt okozhatja, hogy a rügyek közvetlenül kinyílásuk előtt lehullnak. Ügyelj arra, hogy a növény ne legyen útjában semmilyen huzatnak.

Vágd le az elvirágzott hajtásokat!

Amikor a virágok elhalványulnak, két választásod van: vágdd le a tüskét a levelekig, és a növény egy éven belül erős szárat növeszt, még nagyobb virágokkal. Vagy levághatod a szárat közvetlenül az első csomópont felett (úgy néz ki, mint egy dudor), a legalacsonyabb elhalványult virágzás alatt. A fennmaradó szár gyakran 8-12 héten belül újabb virágot hoz.

Az orchidea helyes locsolása, táplálása

Az orchidea számára általában elegendő egy heti egyszeri langyos öntözés. Lehet, hogy nyáron kicsit gyakrabban kell járnod, télen pedig kevésbé. Ha kétségei vannak, adj még egy napot, hogy eldöntsd Keskeny orrú öntözőkannával öntözd közvetlenül a cserép peremén belül, a növény levelei alatt. Kulcsfontosságú, hogy a korona (a növény közepe) száraz maradjon. Papírtörlővel itassuk le a felesleges vizet, hogy elkerüljük a koronarothadást. Győződj meg arról, hogy az edényben van vízelvezetés, és a felesleges víz kifolyhat, és hogy a tartály ne üljön vízzel teli csészealjban. Hetente etesd enyhe műtrágyával. Havonta egyszer hagyd ki a műtrágyát, és tiszta vízzel öblítsd le a felesleges sókat.

Alkalmanként át kell ültetni az orchideát

Amikor a kéregforgács elpusztult (általában 1 és 3 év között), öntözd meg az orchideát, húzd ki a cserépből, és mosd le a régi kérget a gyökerekről, tiszta ollóvágógéppel vágd le a megszáradt vagy pépes gyökereket. Ültesd át nedvesített, közepes minőségű kéregbe úgy, hogy az alsó levelek töve a kéreg felett és 1/2 hüvelykkel a fazék pereme alatt üljön.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

episztázis

a nem allél gének között fellépő olyan kölcsönhatás, amelyben az egyik gén (episztatikus... Tovább

töltögetés

Sajátos művelési mód:egyes növényel (pl.burgonya) hálásak a tövükhöz bakhátszerűen... Tovább

Tovább a lexikonra
virág