Így termeszd te magad is az orbáncfüvet!

A gyógynövény, ami javítja a hangulatot: így termeszd az orbáncfüvet!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az orbáncfű (Hypericum) népszerű évelő növény, számos házikertben megtalálható. Számos jótékony hatása van ennek az ősi gyógynövénynek: a cikkben tippeket adunk a termesztéshez, gondozáshoz és használathoz egyaránt.

Orbáncfű termesztése

Orbáncfű: eredete és tulajdonságai

Az orbánfű 500-700 fajból áll, amelyek világszerte elterjedtek. Több faj is őshonos szélességi körünkön, ilyen például a Hypericum perforatum, amelyet egyszerűen orbáncfűnek neveznek. A növényt évszázadok óta ismerjük, kapcsolatba hozták már a kereszténységgel, mert nevét Keresztelő Jánosról kapta, akinek vére állítólag lefejezése után az orbáncfű virágaiba folyt: ha megdörzsöljük az orbáncfű sárga szirmait az ujjaink között, a kilépő nedv vörös árnyalatú lesz.

Az orbáncfű évelő gyógynövény, amely fajtól függően örökzöld, vagy ősszel elpusztul a föld felett, és tavasszal újra megnövekszik. A növény átlagosan 60-80 cm magasra nő meg, de vannak alacsony növekedésű, talajtakaró fajok és ennél jóval magasabbak is, 150 cm-ig. Az orbáncfű általában több elágazó szárat alkot, amelyek lehetnek kerekek, szögletesek vagy hosszúkásak és színük zöldtől barnáig terjed. Az orbáncfű oválistól a lándzsásig terjedő kék-zöldtől zöldig terjedő levelein gyakran sok átlátszó vagy sötét folt található – ezek olajmirigyek. 
Az orbáncfű virágzási időszaka általában júniusban, Szent Iván napja körül kezdődik, és októberig is eltarthat. A beporzás után vagy zöldesbarna kapszulagyümölcsök vagy élénk színű, húsos bogyók képződnek.

Figyelem: az orbáncfűhöz hasonló növény a mérgező parlagfű. Ha alaposan megnézed a kis parlagfű virágait, észre fogod venni, hogy szerkezetük eltér az orbáncfű virágaitól, és hiányzik a kiálló porzójuk. 

Hogyan termesztjük az orbáncfüvet?

Az orbáncfű fajtól függően eltérően ültetjük, ami a helyet illeti, de általában egy nem túl igényes növényről beszélünk. Az orbáncfű számára jó választás a napos vagy félárnyékos hely, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajjal. Egyes fajok a savas talajt kedvelik, míg mások a meszes talajt, és a vízszint a nedvestől a szárazig változik.
Vásárolhatsz orbáncfű növényeket faiskolákban, vagy elvetheted és termesztheted saját magad. Könnyű és hideg csíráztatók, vagyis a magoknak kezdetben hosszú hideg időszakra van szükségük.  A magokat 6 hétig a hűtőben előkezelheted majd elvetheted. Vesd el a hosszúkás, vörösesbarna magvakat alacsony tápanyagtartalmú termőtalajba, például. Enyhén nyomd le a magokat, és csak kissé fedd be őket talajjal. Helyezze a magtálcát világos, de nem napos, 20°C körüli helyre, és tartsd nedvesen a talajt. Az első orbáncfű palánták 2-3 hét múlva jelennek meg. Alternatív megoldásként vesd el a magokat a szabadba ősszel, és hagyd kint a hidegben. Az orbáncfű csírázási aránya magas, így bizonyos magvak a következő tavasszal biztosan kikelnek. A palántákat néhány hét múlva átültethetjük.

A szívós évelő növények ültetésének legjobb ideje a késő ősz, október és november vége közötti időszak. Alternatív megoldásként kora tavasszal is ültethetők, mielőtt a levelek március elején kikelnek. A fiatal évelőknek, amelyek még nem tudtak gyökeret formálni, nyáron rendszeres öntözésre lesz szükségük. A kertben az orbáncfű csoportosan vagy egyenként, a törpe fajták pedig talajtakaróként ültethetők. A csoportos ültetési távolság körülbelül 40 cm, ami körülbelül 6-8 növény négyzetméterenként.

Hypericum talajtakaráshoz használj alacsony növekedésű orbáncfűfajtákat, például Áronszakállt ( Hypericum calycinum ), és 12-15 növényt négyzetméterenként. Az orbáncfű ültetésének módja:

•    Lazítsd meg a talajt, és ha szükséges, dolgozz be érett komposztot
•    Áss egy kellően nagy és mély ültetőgödröt
•    Helyezz orbáncfüvet a lyukba, töltsd fel földdel, és körkörösen enyhén nyomd le
•    Adj sok vizet a növénynek

Orbáncfű cserépben: Az orbáncfű cserépben is termeszthető, ha a cserépedény térfogata legalább 5 liter. Fontos, hogy az edény alján jó vízelvezetés és 5 cm-es homok, kavics vagy duzzasztott agyag vízelvezető réteg legyen. Ha télen a szabadban tartjuk, szigeteljük el az edényt.

Az orbáncfű betakarítása és felhasználása

Gyógyászati célokra csak a Hypericum perforatum orbáncfüvet használják. A növény föld feletti részeit az orbáncfű virágzásakor, júniustól kezdődően gyűjtjük. Az orbáncfüvet a legjobb kora reggel szüretelni, ekkor a legmagasabb az olyan jótékony hatóanyagok mennyisége, mint a hipericin. Vágd le az egész növényt, vagy csak a virágokat és az egyes leveleket. Az orbáncfű betakarítása után ügyelj arra, hogy gyorsan felhasználd, hogy megőrizze a jótékony összetevőket. Készíthetünk vele tinktúrákat, vagy száríthatjuk a leveleket, virágokat orbáncfű teához. Az orbáncfűolaj elkészítéséhez tölts meg egy üveget orbáncfű virágokkal és kiváló minőségű növényi olajjal, és tárold napos, meleg helyen körülbelül hat hétig. A vöröses színű olaj több hónapig használható.

Mire használják a gyógyászatban az orbáncfüvet? 

Az orbáncfű-készítményeket, például kapszulákat, kivonatokat és olajat a depresszió, a szorongás és az idegesség kezelésére használják. Külsőleg bőrápolásra használt orbáncfű olaj enyhíti az izomfájdalmakat és a bőrirritációkat. Az olaj elősegíti a sebgyógyulást és gyulladáscsökkentő hatása is van. Az orbáncfű használata előtt azonban mindig beszélj orvosoddal. Az orbáncfű egyik mellékhatása a fokozott fényérzékenység – a világos bőrűeknek ezért kerülniük kell a napozást az orbáncfű szedése során.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lombtalanítószerek

a kultúrnövények levélzetének betakarítás előtti leszárításával, fonnyasztásával... Tovább

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

Tovább a lexikonra