Olajfa gondozása, olajfa nevelése: amennyiben különleges növényt keresel, ismerd meg az olajfát

hirdetes

Alapvető tudnivalók az olajfák ültetéséről és gondozásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az olajfa gondozása

Talajtakarás

Ne próbálkozz faforgáccsal és más faanyagokkal, ha talajtakarásról van szó. Ezekben túl sok a szén, ami lebomlása során megvonja a talajtól a nitrogént és más tápanyagokat is. Ezen kívül túl sok fizet szívnak magukba az esőzések során, és a szárazabb időkben tovább öntözik a talajt ezzel a nedvességgel, ami már nem tesz jót az olajfáknak.

Használj inkább fenyőszalmát, de csak jó pár centire a fa tövétől – ne hagyd, hogy felgyülemlett vagy lebomlott talajtakaró maradjon a fa töve mellett. Ha nem találsz fenyőszalmát, használj fenyőkérget vagy kavicsokat.

Öntözés

A kifejlett olajfák rendkívül jól tűrik a szárazságot, de ha a talaj túl homokos rajtuk, akkor rendszeres öntözésre lesz szükségük, mert ez a talajtípus még az olajfáknak sem képes elegendő vizet megtartani magában. A száraz időszakok során figyelj oda a gyakori öntözésre, különösen amíg a fa fejlődő állapotában van. Erre nincs igazán jó aranyszabály – muszáj leszel megfigyelni, hogy az időjárás mennyi nedvességet biztosít a fáidnak, és hogy szükségük van-e kézi locsolásra emellett.

hirdetes

Metszés

hirdetes

Az olajfákat nem kell metszeni, hogy termést hozzanak, legalább is életük első 50 évében. A mutatósabb forma érdekében végezhetsz némi metszést, de ne feledd, hogy a termések az előző tavasz és nyár során kinőtt ágakon jelennek majd meg, ezért ezek megritkítása drasztikusan csökkenti majd a termés mennyiségét a következő szezon során.

Kártevők

Az olajfatermesztő vidékeken kívül egyedül a kagylós pajzstetvek azok, amelyek veszélyt jelenthetnek olajfáidra. Ezek nem gyakoriak de érdemes odafigyelni rájuk, különösen ha kertedben volt már dolgod pajzstetvekkel.

Ellenőrizd a fákat, nézz be a levelek alá és az ágsarkakba is, hogy nem-e látsz valahol borsószem nagyságú fekete pöttyöket. Ezek a rovarok kifejlett korukban nem mozognak a fán, hanem keresnek egy pontot, ahol rácsimpaszkodhatnak egy ágra. A leveleken vagy a kérgen megjelenő koromszerű penész, és a fán mászkáló hangyák pajzstetvek jelenlétére utalnak.

Ha pajzstetvekkel találkozol olajfáidon, többféle készítménnyel is megszabadulhatsz tőlük, de mivel nem túl mozgékonyak, akár kézzel is eltávolíthatod őket a fákról (persze csak ha nincsenek túl sokan). Ha a fák közelében több olyan növény is nő, amelyek erősen vonzzák a kártevőket, akkor azok a kártevők áttévedhetnek olajfáidra is. Vess be minden eszközt kertészeti arzenálodban, amelyekkel megfékezheted őket. Igyekezz távol tartani a kertedben élő hangyakolóniákat is olajfáidtól.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

díjlovaglás

a ló idomítottságát bíráló versenyszám; sikere lovastól, lótól egyaránt következetes,... Tovább

34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés