Olajfa gondozása, olajfa nevelése

Alapvető tudnivalók az olajfák ültetéséről és gondozásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mediterrán vidékeken elterjedt olajfák termései, illetve az azokból készült olajokat a világ minden táján előszeretettel használják gasztronómiai célokra. Sokoldalúságát tekintve nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek az olajfák házi gondozásáért. Cikkünk minden fontosabb tudnivalót felsorol, amit tudnod kell erről!

Az olajfa gondozása

Az olajfa ültetése

Az olajfáknak jó vízelvezetésű talajra van szükségük, lehetőleg a kert legnaposabb részében. Kerüld az olyan helyeket, ahol az esőzések alatt vagy után a víz hajlamos megállni, vagy ahol a víz 60 cm mélyre folyhat a talajba egy lyukon keresztül. Félreértés ne essék – az olajfák nem sivatagi növények, és rendszeres vízutánpótlásra van szükségük az egészséges fejlődéshez.

 

A tartós vízhiánytól az olajfák előbb-utóbb elpusztulnak majd. Válassz olyan helyet olajfáidnak, ahol legalább napi 6 óra napfény éri őket, ideális esetben közvetlenül, (nem félárnyékban).

 

Fádat olyan mélyre ültesd ki a kertben, amilyen mélyre a palánta eredetileg ültetve volt a növénytartóban, amiben beszerezted. Ültetéskor a talajhoz ne adj hozzá organikus anyagokat, nedvszívó polimereket, trágyát, vagy bármi mást. Az olajfákat elég, ha tiszta, jó vízelvezetésű talajba ülteted.

 

Az olajfa karózása

Ha az adott fajta karózást igényel, akkor azt már a faiskolában a palánta mellé kellett, hogy rakják, így ha nincs mellette a cserépben, akkor nem lesz rá szükség. Egy fiatal, karózott fának azonban később fokozatosan egyre erősebb támasztékra lesz szüksége, ahogy növekszik.

 

Amint a törzs átmérője eléri a 3 cm-t, (az alacsonyabb fafajtáknál és a cserjéknél ez kevesebb is lehet), a fa többé már nem igényel karózást. Egészen addig azonban olyan támaszték kell majd neki, ami egyenesben képes tartani a törzsét. Karócserekor az új támasztékot ugyan abba a lyukba dugd, ahol az előző állt, majd erősítsd hozzá a fához. A következő oldalon még több dolgot megtudhatsz az olajfák neveléséről! 

 

Az olajfa gondozása

Az olajfáknak nincs szükségük speciális, számukra összeállított trágyakeverékekre, azonban sokkal jobb eredményeket érhetsz el, ha rendszeresen táplálod fáidat. Ha az ültetést augusztus közepe után, de március közepe előtt végzed, akkor ne használj semmilyen trágyát az ültetés során, hanem várj tavaszig. Más esetben trágyázz közvetlenül az ültetés után, és rendszeresen az egész tenyészidőszakban.

 

A trágyázás gyakorisága a táp összetételétől függ. Ajánlatos olyan tápot használni, ami legalább 10%-ban nitrogént tartalmaz. Alkalmazhatsz gyors felszívódású 10-10-10 vagy 13-13-13 trágyát is, a csomagoláson olvasottak szerint. A legtöbb ilyen minden szükséges tápanyagot tartalmaz az olajfák számára. Ne felejtsd el alaposan beöntözni őket a talajba, miután elszórtad őket a kertben a fák körül. Ezek a trágyák általában nem ideálisak növénytartóban termesztett növények táplálására. Használhatsz folyékony tápot is, de ne feledkezz meg róla, hogy ezek nagyon gyorsan felszívódnak, ezért sűrűn kell alkalmazni őket a kertben.

Hirdetés

 

Az organikus trágyák szintén ideálisak, azonban általában drágábbak is, és ritkán tartalmaznak annyi nitrogént, amennyire az olajfáknak szükségük van. A talaj organikus anyagokkal (komposztált állati trágya vagy komposztált konyhamaradékok) is befedhető, azonban ezzel a módszerrel nehéz eltalálni a szükséges tápanyagok megfelelő arányát. Habár környezetvédelmi szempontból ez a megoldás nagyon előnyös, a komposzt összetételének pontos és részletes ismerete szükséges hozzá.

 

Bármivel is táplálod olajfáidat, ne helyezd/szórd/öntsd azt a törzsük közvetlen közelébe. Szintén a felhasznált táp vagy trágya típusától függetlenül érdemes inkább gyakran, keveset adagolni belőle a tenyészidőszak alatt, mint ritkán és sokat. A gyors felszívódású trágyáknál különösen fontos a mértéktartás, mert ezek könnyedén kárt tehetnek a növényekben és beleszivároghatnak a talaj ivóvízforrásaiba is.

 

Mint ahogy azt már fentebb említettük, augusztus közepétől a következő év márciusa közepéig ne trágyázd olajfáidat, hacsak nem élsz nagyon meleg éghajlaton. Ha fáid gyepesített területen áll, ügyelj rá, hogy a gyepgondozás során ne tégy kárt benne. Ne feledd, hogy a fák gyökérzete jóval szélesebb, mint lombozatuk. Ne használj a közelükben (10 méteres körzetükben) olyan termékeket, amelyek a gyep táplálására és más növények (első sorban gyomok) kiirtására lettek kialakítva.

Hirdetés

 

Az olajfa gondozása

Talajtakarás

Ne próbálkozz faforgáccsal és más faanyagokkal, ha talajtakarásról van szó. Ezekben túl sok a szén, ami lebomlása során megvonja a talajtól a nitrogént és más tápanyagokat is. Ezen kívül túl sok fizet szívnak magukba az esőzések során, és a szárazabb időkben tovább öntözik a talajt ezzel a nedvességgel, ami már nem tesz jót az olajfáknak.

 

Használj inkább fenyőszalmát, de csak jó pár centire a fa tövétől – ne hagyd, hogy felgyülemlett vagy lebomlott talajtakaró maradjon a fa töve mellett. Ha nem találsz fenyőszalmát, használj fenyőkérget vagy kavicsokat.

 

Öntözés

A kifejlett olajfák rendkívül jól tűrik a szárazságot, de ha a talaj túl homokos rajtuk, akkor rendszeres öntözésre lesz szükségük, mert ez a talajtípus még az olajfáknak sem képes elegendő vizet megtartani magában. A száraz időszakok során figyelj oda a gyakori öntözésre, különösen amíg a fa fejlődő állapotában van. Erre nincs igazán jó aranyszabály – muszáj leszel megfigyelni, hogy az időjárás mennyi nedvességet biztosít a fáidnak, és hogy szükségük van-e kézi locsolásra emellett.

 

Metszés

Az olajfákat nem kell metszeni, hogy termést hozzanak, legalább is életük első 50 évében. A mutatósabb forma érdekében végezhetsz némi metszést, de ne feledd, hogy a termések az előző tavasz és nyár során kinőtt ágakon jelennek majd meg, ezért ezek megritkítása drasztikusan csökkenti majd a termés mennyiségét a következő szezon során.

 

Kártevők

Az olajfatermesztő vidékeken kívül egyedül a kagylós pajzstetvek azok, amelyek veszélyt jelenthetnek olajfáidra. Ezek nem gyakoriak de érdemes odafigyelni rájuk, különösen ha kertedben volt már dolgod pajzstetvekkel.

 

Ellenőrizd a fákat, nézz be a levelek alá és az ágsarkakba is, hogy nem-e látsz valahol borsószem nagyságú fekete pöttyöket. Ezek a rovarok kifejlett korukban nem mozognak a fán, hanem keresnek egy pontot, ahol rácsimpaszkodhatnak egy ágra. A leveleken vagy a kérgen megjelenő koromszerű penész, és a fán mászkáló hangyák pajzstetvek jelenlétére utalnak.

 

Ha pajzstetvekkel találkozol olajfáidon, többféle készítménnyel is megszabadulhatsz tőlük, de mivel nem túl mozgékonyak, akár kézzel is eltávolíthatod őket a fákról (persze csak ha nincsenek túl sokan). Ha a fák közelében több olyan növény is nő, amelyek erősen vonzzák a kártevőket, akkor azok a kártevők áttévedhetnek olajfáidra is. Vess be minden eszközt kertészeti arzenálodban, amelyekkel megfékezheted őket. Igyekezz távol tartani a kertedben élő hangyakolóniákat is olajfáidtól.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés

ragadós galaj (Galium aparine L.)

a búzafélék (Rubiaceae) családjába tartozó egyéves, fekvő v. kapaszkodó szárú, fehér... Tovább

erózió

1. (tal.) A víz hatására létrejött talajpusztulás. A legfelső talajréteg lemosódik és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 163

Átlagos értékelés: 5.0