Okra termesztése, okra fogyasztása, okra nevelése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik. Cikkünkben szeretnénk megosztani minden fontosabb tudnivalót erről a különlegességről, többek között azt, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, illetve hogy hogyan termeszthető akár házilag is!

Minden, ami okra

Alapvető tudnivalók az okráról

Pontos származási helye Afrikán belül vitatott, és vannak, akik dél-ázsiainak tartják az okrát, a lényeg azonban az, hogy egy trópusi-szubtrópusi növényről van szó, ami annak ellenére, hogy évelő, mérsékelt éghajlaton csupán egynyáriként termeszthető. Az okra virágai 4-8cm átmérőjűek, és 5 fehér vagy citromsárga szirom díszeleg rajtuk, amelyek tövében egy-egy piros vagy lila folt látható. A növény durván 18cm hosszú hüvelyeket terem, amelyek első ránézésre hosszú, vékony zöldpaprikákra hasonlítanak, azonban ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy valójában csillag formájú keresztmetszetük van.

A hüvelyekben nagy mennyiségű fehér mag bújik meg. Ez a növény a világ egyik legszívósabb zöldsége, legalább is szárazság és hő szempontjából. Elképesztően jól tűri a vízhiányt és a forróságot, és még az erősen agyagos talajban is eléldegél. Értelemszerűen a túlöntözés, és a fagy könnyedén végezhet vele. Az okrának két fajtája van: piros és zöld. Ezek lényegében csak színükben különböznek egymástól, ízük ugyanis teljesen azonos.

hirdetes

A piros okra kifőzve zöld színt vesz fel. Az okra hüvelyes termései kifőzéskor nyálkás váladékot eresztenek ki magukból, ami ugyan nem túl bizalomgerjesztő, de kifejezetten egészséges, ugyanis oldható rostokat tartalmaz. Sokan ezt azzal minimalizálják, hogy egészben főzik meg a hüvelyeket, nem pedig felszeletelve, de egy rövid pirítással (stir frying) is elkerülhető, hogy túl sok nyálkát eresszenek ki magukból. Egy kevés savas hozzávaló (néhány csepp citromlé, paradicsom, vagy ecet) is segíthet.

Az okra felhasználása gasztronómiában

Habár a legtöbben a padlizsánéhoz hasonlítják az okra ízét, a termés textúrája kétségtelenül más, mint a közismertebb lila zöldségé. A megfőzött okrahüvelyek ránézésre zselészerűvé válnak, így remekül alkalmazhatók levesekben vagy sautékban. Az okra egész termése fogyasztható, a magokkal együtt, csupán a két végét kell lecsippenteni. A hüvelyt ki lehet főzni, befőttnek is kiváló, és akár még nyersen is fogyasztható, így egy valóban sokoldalú hozzávalóról van szó. A Karib-térségben például halas levesekbe szokás tenni. Az okrának a levelei is ehetők, akár nyersen is (például salátákban). A közel-keleten marha vagy bárányhússal főzik össze, míg Indiában vajban sautézott hagyma társaságában találkozhatunk vele, különféle fűszerekkel ízesítve. 

hirdetes

Az okra felhasználása gyógyászatban

Az okrát már rég óta alkalmazzák a konyhában, így nem csoda, hogy az emberek már jó ideje tisztában vannak egészségügyi hatásaival is. Leveleit például fájdalomcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére alkalmazták, gyökereivel pedig a szifiliszt kezelték. Az okra nyálkás váladékát plazma helyettesítésére, és helyi hidratálóként is használták már. Kifőzve és vízzel elegyítve hatékony gyógyírnak tartják a gyengeségben és depresszióban szenvedők számára. A mai napig használatos tüdőgyulladás és torokfájás kezelésére, ráadásul egyszerre hat hashajtóként és egyszerre sűríti is a székletet. A következő oldalon mindent elmondok nektek az okra termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-09-12

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

A hernyók nagyon sok kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért nem árt, ha védekezünk a hernyók ellen. Mostani cikkemben megmutatom a legjobb hernyók elleni megoldásokat!

2020-09-01

Nem a kukában a helye – Ezt tedd az üres növényvédőszeres flakonokkal!

Az üres növényvédőszeres flakonoknak egyáltalán nem a kukában lenne a helyük, mostani cikkemben elmondom nektek, mit kell tennetek az üres növényvédőszeres flakonnal!

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

autolízis

a ->sejt elhalását követő bontási (önlebontás) folyamat. Az —>enzimfolyamatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem