Okra termesztése, okra fogyasztása, okra nevelése

hirdetes

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik. Cikkünkben szeretnénk megosztani minden fontosabb tudnivalót erről a különlegességről, többek között azt, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, illetve hogy hogyan termeszthető akár házilag is!

Minden, ami okra

Alapvető tudnivalók az okráról

Pontos származási helye Afrikán belül vitatott, és vannak, akik dél-ázsiainak tartják az okrát, a lényeg azonban az, hogy egy trópusi-szubtrópusi növényről van szó, ami annak ellenére, hogy évelő, mérsékelt éghajlaton csupán egynyáriként termeszthető. Az okra virágai 4-8cm átmérőjűek, és 5 fehér vagy citromsárga szirom díszeleg rajtuk, amelyek tövében egy-egy piros vagy lila folt látható. A növény durván 18cm hosszú hüvelyeket terem, amelyek első ránézésre hosszú, vékony zöldpaprikákra hasonlítanak, azonban ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy valójában csillag formájú keresztmetszetük van.

A hüvelyekben nagy mennyiségű fehér mag bújik meg. Ez a növény a világ egyik legszívósabb zöldsége, legalább is szárazság és hő szempontjából. Elképesztően jól tűri a vízhiányt és a forróságot, és még az erősen agyagos talajban is eléldegél. Értelemszerűen a túlöntözés, és a fagy könnyedén végezhet vele. Az okrának két fajtája van: piros és zöld. Ezek lényegében csak színükben különböznek egymástól, ízük ugyanis teljesen azonos.

hirdetes

A piros okra kifőzve zöld színt vesz fel. Az okra hüvelyes termései kifőzéskor nyálkás váladékot eresztenek ki magukból, ami ugyan nem túl bizalomgerjesztő, de kifejezetten egészséges, ugyanis oldható rostokat tartalmaz. Sokan ezt azzal minimalizálják, hogy egészben főzik meg a hüvelyeket, nem pedig felszeletelve, de egy rövid pirítással (stir frying) is elkerülhető, hogy túl sok nyálkát eresszenek ki magukból. Egy kevés savas hozzávaló (néhány csepp citromlé, paradicsom, vagy ecet) is segíthet.

Az okra felhasználása gasztronómiában

Habár a legtöbben a padlizsánéhoz hasonlítják az okra ízét, a termés textúrája kétségtelenül más, mint a közismertebb lila zöldségé. A megfőzött okrahüvelyek ránézésre zselészerűvé válnak, így remekül alkalmazhatók levesekben vagy sautékban. Az okra egész termése fogyasztható, a magokkal együtt, csupán a két végét kell lecsippenteni. A hüvelyt ki lehet főzni, befőttnek is kiváló, és akár még nyersen is fogyasztható, így egy valóban sokoldalú hozzávalóról van szó. A Karib-térségben például halas levesekbe szokás tenni. Az okrának a levelei is ehetők, akár nyersen is (például salátákban). A közel-keleten marha vagy bárányhússal főzik össze, míg Indiában vajban sautézott hagyma társaságában találkozhatunk vele, különféle fűszerekkel ízesítve. 

hirdetes

Az okra felhasználása gyógyászatban

Az okrát már rég óta alkalmazzák a konyhában, így nem csoda, hogy az emberek már jó ideje tisztában vannak egészségügyi hatásaival is. Leveleit például fájdalomcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére alkalmazták, gyökereivel pedig a szifiliszt kezelték. Az okra nyálkás váladékát plazma helyettesítésére, és helyi hidratálóként is használták már. Kifőzve és vízzel elegyítve hatékony gyógyírnak tartják a gyengeségben és depresszióban szenvedők számára. A mai napig használatos tüdőgyulladás és torokfájás kezelésére, ráadásul egyszerre hat hashajtóként és egyszerre sűríti is a székletet. A következő oldalon mindent elmondok nektek az okra termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

További cikkek ebben a témában


kerekrepkény-mérgezés

lóban, ritkábban szarvasmarhában fordul elő a növénynek mérgező mennyiségben zölden való... Tovább

Prestige (CSBA 4651-14)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem