Okra termesztése, okra fogyasztása, okra nevelése - minden, amit tudnod kell az okráról

hirdetes

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Szélesi Ferenc

Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik. Cikkünkben szeretnénk megosztani minden fontosabb tudnivalót erről a különlegességről, többek között azt, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, illetve hogy hogyan termeszthető akár házilag is!

Minden, ami okra

Alapvető tudnivalók az okráról

Pontos származási helye Afrikán belül vitatott, és vannak, akik dél-ázsiainak tartják az okrát, a lényeg azonban az, hogy egy trópusi-szubtrópusi növényről van szó, ami annak ellenére, hogy évelő, mérsékelt éghajlaton csupán egynyáriként termeszthető. Az okra virágai 4-8cm átmérőjűek, és 5 fehér vagy citromsárga szirom díszeleg rajtuk, amelyek tövében egy-egy piros vagy lila folt látható. A növény durván 18cm hosszú hüvelyeket terem, amelyek első ránézésre hosszú, vékony zöldpaprikákra hasonlítanak, azonban ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy valójában csillag formájú keresztmetszetük van.

A hüvelyekben nagy mennyiségű fehér mag bújik meg. Ez a növény a világ egyik legszívósabb zöldsége, legalább is szárazság és hő szempontjából. Elképesztően jól tűri a vízhiányt és a forróságot, és még az erősen agyagos talajban is eléldegél. Értelemszerűen a túlöntözés, és a fagy könnyedén végezhet vele. Az okrának két fajtája van: piros és zöld. Ezek lényegében csak színükben különböznek egymástól, ízük ugyanis teljesen azonos.

hirdetes

A piros okra kifőzve zöld színt vesz fel. Az okra hüvelyes termései kifőzéskor nyálkás váladékot eresztenek ki magukból, ami ugyan nem túl bizalomgerjesztő, de kifejezetten egészséges, ugyanis oldható rostokat tartalmaz. Sokan ezt azzal minimalizálják, hogy egészben főzik meg a hüvelyeket, nem pedig felszeletelve, de egy rövid pirítással (stir frying) is elkerülhető, hogy túl sok nyálkát eresszenek ki magukból. Egy kevés savas hozzávaló (néhány csepp citromlé, paradicsom, vagy ecet) is segíthet.

Az okra felhasználása gasztronómiában

Habár a legtöbben a padlizsánéhoz hasonlítják az okra ízét, a termés textúrája kétségtelenül más, mint a közismertebb lila zöldségé. A megfőzött okrahüvelyek ránézésre zselészerűvé válnak, így remekül alkalmazhatók levesekben vagy sautékban. Az okra egész termése fogyasztható, a magokkal együtt, csupán a két végét kell lecsippenteni. A hüvelyt ki lehet főzni, befőttnek is kiváló, és akár még nyersen is fogyasztható, így egy valóban sokoldalú hozzávalóról van szó. A Karib-térségben például halas levesekbe szokás tenni. Az okrának a levelei is ehetők, akár nyersen is (például salátákban). A közel-keleten marha vagy bárányhússal főzik össze, míg Indiában vajban sautézott hagyma társaságában találkozhatunk vele, különféle fűszerekkel ízesítve. 

hirdetes

Az okra felhasználása gyógyászatban

Az okrát már rég óta alkalmazzák a konyhában, így nem csoda, hogy az emberek már jó ideje tisztában vannak egészségügyi hatásaival is. Leveleit például fájdalomcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére alkalmazták, gyökereivel pedig a szifiliszt kezelték. Az okra nyálkás váladékát plazma helyettesítésére, és helyi hidratálóként is használták már. Kifőzve és vízzel elegyítve hatékony gyógyírnak tartják a gyengeségben és depresszióban szenvedők számára. A mai napig használatos tüdőgyulladás és torokfájás kezelésére, ráadásul egyszerre hat hashajtóként és egyszerre sűríti is a székletet. A következő oldalon mindent elmondok nektek az okra termesztéséről, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


19/2006. (III. 14.) FVM rendelet

termõföldnek és erdõnek a szociális földprogram folytatása céljából ingyenesen történõ... Tovább

aszály

hőséggel párosuló tartós szárazság a növényi tenyészidő alatt. Lehet talaj-a. és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem