Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?
Szerző: szelesiferenc
2019. július 19.
Az okra (Abelmoschus esculentus) az egyik legnépszerűbb észak-afrikai eredetű zöldség. Ez a növény a mályvafélék családjának tagja, és ehető, zöld hüvelyei miatt termesztik. Cikkünkben szeretnénk megosztani minden fontosabb tudnivalót erről a különlegességről, többek között azt, hogy milyen egészségügyi hatásai vannak, illetve hogy hogyan termeszthető akár házilag is!
Alapvető tudnivalók az okráról
Pontos származási helye Afrikán belül vitatott, és vannak, akik dél-ázsiainak tartják az okrát, a lényeg azonban az, hogy egy trópusi-szubtrópusi növényről van szó, ami annak ellenére, hogy évelő, mérsékelt éghajlaton csupán egynyáriként termeszthető. Az okra virágai 4-8cm átmérőjűek, és 5 fehér vagy citromsárga szirom díszeleg rajtuk, amelyek tövében egy-egy piros vagy lila folt látható. A növény durván 18cm hosszú hüvelyeket terem, amelyek első ránézésre hosszú, vékony zöldpaprikákra hasonlítanak, azonban ha közelebbről megnézzük őket, akkor láthatjuk, hogy valójában csillag formájú keresztmetszetük van.
A hüvelyekben nagy mennyiségű fehér mag bújik meg. Ez a növény a világ egyik legszívósabb zöldsége, legalább is szárazság és hő szempontjából. Elképesztően jól tűri a vízhiányt és a forróságot, és még az erősen agyagos talajban is eléldegél. Értelemszerűen a túlöntözés, és a fagy könnyedén végezhet vele. Az okrának két fajtája van: piros és zöld. Ezek lényegében csak színükben különböznek egymástól, ízük ugyanis teljesen azonos.
A piros okra kifőzve zöld színt vesz fel. Az okra hüvelyes termései kifőzéskor nyálkás váladékot eresztenek ki magukból, ami ugyan nem túl bizalomgerjesztő, de kifejezetten egészséges, ugyanis oldható rostokat tartalmaz. Sokan ezt azzal minimalizálják, hogy egészben főzik meg a hüvelyeket, nem pedig felszeletelve, de egy rövid pirítással (stir frying) is elkerülhető, hogy túl sok nyálkát eresszenek ki magukból. Egy kevés savas hozzávaló (néhány csepp citromlé, paradicsom, vagy ecet) is segíthet.
Az okra felhasználása gasztronómiában
Habár a legtöbben a padlizsánéhoz hasonlítják az okra ízét, a termés textúrája kétségtelenül más, mint a közismertebb lila zöldségé. A megfőzött okrahüvelyek ránézésre zselészerűvé válnak, így remekül alkalmazhatók levesekben vagy sautékban. Az okra egész termése fogyasztható, a magokkal együtt, csupán a két végét kell lecsippenteni. A hüvelyt ki lehet főzni, befőttnek is kiváló, és akár még nyersen is fogyasztható, így egy valóban sokoldalú hozzávalóról van szó. A Karib-térségben például halas levesekbe szokás tenni. Az okrának a levelei is ehetők, akár nyersen is (például salátákban). A közel-keleten marha vagy bárányhússal főzik össze, míg Indiában vajban sautézott hagyma társaságában találkozhatunk vele, különféle fűszerekkel ízesítve.
Az okra felhasználása gyógyászatban
Az okrát már rég óta alkalmazzák a konyhában, így nem csoda, hogy az emberek már jó ideje tisztában vannak egészségügyi hatásaival is. Leveleit például fájdalomcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére alkalmazták, gyökereivel pedig a szifiliszt kezelték. Az okra nyálkás váladékát plazma helyettesítésére, és helyi hidratálóként is használták már. Kifőzve és vízzel elegyítve hatékony gyógyírnak tartják a gyengeségben és depresszióban szenvedők számára. A mai napig használatos tüdőgyulladás és torokfájás kezelésére, ráadásul egyszerre hat hashajtóként és egyszerre sűríti is a székletet. A következő oldalon mindent elmondok nektek az okra termesztéséről, érdemes lapozni egyet!
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.