Nyárvégi teendők a kertben- ezeket a nyárvégi teendőket végezd el, ilyen sorrendben

hirdetes

Nyárvégi teendők a kertben

VN

Habár minden évben csak korlátozott ideig űzheted igazán aktívan, a kertészkedés egy olyan hobbi, aminek minden évszakban megvannak a maga szezonális feladatai. Minden hónapban tehetsz valamit annak érdekében, hogy kerted a közeli vagy távoli jövőben jobban teljesítsen.

Legfontosabb nyárvégi teendők a kertben

Augusztus, vagyis a nyár vége is egy ilyen hónap, amikor a nagy meleg ellenére nem szabad ölbe tett kézzel üldögélni. Egyesek ilyenkor még javában élvezik a nyárvégi szüretet, míg mások alig várják, hogy végre beköszöntsön az ősz. Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben!

Gyomlálj és távolítsd el az elhalt virágfejeket

Mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek tudják, hogy a gyomok augusztusban nőnek a legszorgosabban. A száraz, párás nyári időszak sokkal jobban kedvez a gyomoknak, mint a zöldségeknek és virágoknak.

Éppen ezért fontos egész nyáron, de főleg augusztusban rendszeresen fellépni a gyomok ellen, hogy ne maradjon lehetőségük új magokat elvetni, amik aztán a következő évben is megnehezíthetik a dolgodat. Ha néhány évik tartod a frontot a gyomok ellen, előbb vagy utóbb sokkal kevesebbel kell majd megküzdened a nyári hónapok során.

Hasonlóképpen fontos rendszeresen eltávolítani az elhalt virágfejeket, hogy mind évelő, mind pedig egynyári növényeid a lehető legszebb formájukat hozhassák. Az elhalt fejek eltávolításával nem csak esztétikailag javítod palántáid helyzetét, hanem lehetőséget adsz nekik, hogy helyükre új, friss virágokat növeszthessenek.

hirdetes
Fontos továbbá észben tartani, hogy egyes virágok úgy térnek vissza újra és újra minden évben, hogy elhullajtják az elszáradt virágfejekben tárolt magjaikat. Ha időben eltávolítod őket, akkor te szabhatod meg, hogy jövőre milyen virágok nőnek majd a kertedben (és hol).

Szüretelj és szabadíts fel némi helyet

A szüretelés nem csak azért hasznos, mert friss, azonnal felhasználható terméseket gyűjthetsz össze kertedből. A talaj feletti termések betakarításával lehetőséget adsz növényeid számára, hogy új virágokat és terméseket hozzanak. E mellett a talajban rejtőző gyökértermések megritkításával a környező terméseknek több helyük lesz nagyobbra nőni.

Augusztus során minden virágos- és „ehető” kertet elcsúfíthatnak a hervadozó, elbarnuló növények, amelyek még valahogy meg-megpróbálnak kihozni magukból egy-egy utolsó virágot. Ha rendszeresen eltávolítod ezeket a haldokló növényeket (vagy már elhervadt részeiket), akkor ősszel sokkal kevesebb időt kell majd szánnod erre a feladatra.

hirdetes
Mi több, az elhervadt részek eltávolításával a palánták az egészséges részeikre összpontosíthatják maradék erőforrásaikat, és akár még egy utolsó kör termést is hozhatnak majd az első fagy előtt.

Ha egész palántákat kell eltávolítanod, akkor ne hagyd üresen a helyüket. Használj mű vagy organikus talajtakarót, vagy ültess a helyükre őszi növényeket, mert az üres részek a gyomokat és a kártevőket is vonzzák majd kertedbe.
 

Cikkünk nem ért véget, a következő oldalon található nyárvégi kerti teendőket is nagyon fontos elvégezni! Többek között azt is megmutatjuk, hogy miket érdemes ilyenkor ültetni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Mikor van szükség az örökzöldek trágyázására? – Így maradnak évről évre zöldek!

Az örökzöld fák és cserjék általában könnyen gondozható növények, de állandó zöld megjelenésüknek szükségük van műtrágyára, hogy megőrizzék megjelenésüket.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-19

3 egyszerű őszi kertészeti projekt

Mondd el a világnak, hogy készen állsz te is és ketred is a hűvösebb időjárásra ezzel a három egyszerű projekt egyikével. Ezt próbáld ki otthon!

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-15

10 fontos dolog, amit senki nem mond el neked a szobanövényekkel kapcsolatban

10 olyan tanácsot adunk a szobanövényekkel kapcsolatban, ami nem gyakran hangzik el máskor. Ezek segíthetnek a szobanövényeket életben tartani neked.

További cikkek ebben a témában


magzat felpuffadása (magzati emfizema)

az elhalt és —>méhben rekedt ->magzatban alakul ki, ha rothasztó baktériumokkal... Tovább

Rovarölo Chess 50 WG

Hatóanyag: 50% pimetrozinFelhasználható: - burgonya, levéltetvek 0,3 kg/ha- dohány,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert