Nyárvégi teendők a kertben- ezeket a nyárvégi teendőket végezd el, ilyen sorrendben

hirdetes

Nyárvégi teendők a kertben

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Habár minden évben csak korlátozott ideig űzheted igazán aktívan, a kertészkedés egy olyan hobbi, aminek minden évszakban megvannak a maga szezonális feladatai. Minden hónapban tehetsz valamit annak érdekében, hogy kerted a közeli vagy távoli jövőben jobban teljesítsen.

Legfontosabb nyárvégi teendők a kertben

Augusztus, vagyis a nyár vége is egy ilyen hónap, amikor a nagy meleg ellenére nem szabad ölbe tett kézzel üldögélni. Egyesek ilyenkor még javában élvezik a nyárvégi szüretet, míg mások alig várják, hogy végre beköszöntsön az ősz. Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben!

Gyomlálj és távolítsd el az elhalt virágfejeket

Mind a kezdő, mind a tapasztalt kertészek tudják, hogy a gyomok augusztusban nőnek a legszorgosabban. A száraz, párás nyári időszak sokkal jobban kedvez a gyomoknak, mint a zöldségeknek és virágoknak.

Éppen ezért fontos egész nyáron, de főleg augusztusban rendszeresen fellépni a gyomok ellen, hogy ne maradjon lehetőségük új magokat elvetni, amik aztán a következő évben is megnehezíthetik a dolgodat. Ha néhány évik tartod a frontot a gyomok ellen, előbb vagy utóbb sokkal kevesebbel kell majd megküzdened a nyári hónapok során.

Hasonlóképpen fontos rendszeresen eltávolítani az elhalt virágfejeket, hogy mind évelő, mind pedig egynyári növényeid a lehető legszebb formájukat hozhassák. Az elhalt fejek eltávolításával nem csak esztétikailag javítod palántáid helyzetét, hanem lehetőséget adsz nekik, hogy helyükre új, friss virágokat növeszthessenek.

hirdetes
Fontos továbbá észben tartani, hogy egyes virágok úgy térnek vissza újra és újra minden évben, hogy elhullajtják az elszáradt virágfejekben tárolt magjaikat. Ha időben eltávolítod őket, akkor te szabhatod meg, hogy jövőre milyen virágok nőnek majd a kertedben (és hol).

Szüretelj és szabadíts fel némi helyet

A szüretelés nem csak azért hasznos, mert friss, azonnal felhasználható terméseket gyűjthetsz össze kertedből. A talaj feletti termések betakarításával lehetőséget adsz növényeid számára, hogy új virágokat és terméseket hozzanak. E mellett a talajban rejtőző gyökértermések megritkításával a környező terméseknek több helyük lesz nagyobbra nőni.

Augusztus során minden virágos- és „ehető” kertet elcsúfíthatnak a hervadozó, elbarnuló növények, amelyek még valahogy meg-megpróbálnak kihozni magukból egy-egy utolsó virágot. Ha rendszeresen eltávolítod ezeket a haldokló növényeket (vagy már elhervadt részeiket), akkor ősszel sokkal kevesebb időt kell majd szánnod erre a feladatra.

hirdetes
Mi több, az elhervadt részek eltávolításával a palánták az egészséges részeikre összpontosíthatják maradék erőforrásaikat, és akár még egy utolsó kör termést is hozhatnak majd az első fagy előtt.

Ha egész palántákat kell eltávolítanod, akkor ne hagyd üresen a helyüket. Használj mű vagy organikus talajtakarót, vagy ültess a helyükre őszi növényeket, mert az üres részek a gyomokat és a kártevőket is vonzzák majd kertedbe.
 

Cikkünk nem ért véget, a következő oldalon található nyárvégi kerti teendőket is nagyon fontos elvégezni! Többek között azt is megmutatjuk, hogy miket érdemes ilyenkor ültetni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aminosavak (amino-karbonsavak)

a ->karbonsavakhoz levezethető vegyületek, a szénhidrogéncsoport egy v. több hidrogénatomját... Tovább

61/2005. (VII. 7.) FVM rendelet

a növényvédelmi tevékenységrôl szóló 5/2001. (I. 16.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert