Miket ültessek nyárra kertembe? 15 növény, amik egész nyáron virágoznak

15 növény, amik egész nyáron virágoznak

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

15 növény, amik egész nyáron virágoznak

Menyecskeszem

Ezek a közepes magasságban termő virágok rég óta sokak kedvencei, jó okokból. A melegebb éghajlatokon évelőként termesztik, de hűvösebb környékeket egynyári fajtái az elterjedtebbek. Virágai hosszú, vékony szárakon nőnek, ami kiemeli őket az aljnövényzet sűrűségéből. Tavasz végétől kezdve egészen az ősz beköszöntéig virágzanak. Érdemes rendszeresen lenyesni az elhervadt virágokat, hogy helyükre több friss nyílhasson. A napos részeket kedvelik, remekül használhatók talajtakaróként és virágágyásokban.

Bársonyvirág

A gyakran zöldségek közé telepített bársonyvirágot sokan ismerik. A kertészek egyik legjobb barátai, hiszen segítenek távol tartani a kártevőket. Méretük kicsi, de dús virágzatuk ellensúlyozza ezt. Sárgás-narancs szirmaik gyakran kissé rozsdás színeket vesznek fel, és egy vagy két rétegben nőnek. Az afrikai rokonaik magasabbra és egyenesebben nőnek, nagyobbacska pom-pom virágokkal. Ezek a változatok, és a kisebb „gyengécske” bársonyvirágok nagyon jól érzik magukat a melegben és tavasztól egészen az első fagyig virágzanak. A bársonyvirágokat könnyedén növeszthetjük magokból, de a hibrid változatok magjai nem olyan hatékonyak erre a célra. Fontos odafigyelni a rendszeres öntözésükre.

Közönséges cickafark

A fehéres vagy sárgás virágú, gyomként ismert közönséges cickafarkak mára már több színben – rózsaszín, krém, barack, piros – is megtalálhatók. Színt és változatosságot visznek a kertbe az egész szezon idejére. Páfrányszerű leveleikkel nagyon jól mutatnak, de a növény gyógyászati haszna sem elhanyagolható. Érdemes napos helyre telepíteni őket, de ügyeljünk rájuk, mert könnyedén szétterjeszkedhetnek. Virágjaik remekül mutatnak csokrokban vagy más összeállításokban, ezért nyugodt szívvel levághatunk belőlük néhányat, hogy ne szórják el olyan gyakran a magjaikat.

Oroszlánszáj

Remek választás az egynyári oroszlánszáj is, ami hosszú virágzó szezonjának köszönhetően sokáig díszítheti kertünket. Ezek a csinos kis virágok rózsaszín, barack, sárga és piros árnyalatokban pompáznak és hosszúkás szárakon nőnek. A virágok egy része sötétebb, ami csak tovább fokozza változatos színkavalkádjukat. A magasabb változatok jól mutatnak más nyári virágok mögött, míg kisebb, törpe fajtái  virágágyásokban és elválasztókként is alkalmazhatók. Levágott virágokból vagy magokkal érdemes elvégezni az ültetést, tavasszal.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés virág