Tudj meg mindent te is a növényvédőszerek keveréséről

hirdetes

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Növényvédőszerek keverése – Miért és hogyan keverjük a növényvédőszereket

Növényvédőszerek keverése – A formulációk és a keverés

A növényvédőszerformák jelzéseit érdemes figyelnünk (a nedvesíthető poralakúak például WP jelzésűek, a folyadékformák kaphatják például az EC, SC, WSC jelölést). Általánosságban elmondhatjuk, hogy az azonos típusú formák nagy valószínűséggel kompatibilisek egymással. Azonban a különböző formák is lehetnek kompatibilisek, legtöbb esetben a WP, a WDG, vagy az SC növényvédőszerek keverhetők, mivel a hatóanyag finom szilárd szemcse formájában van jelen mindegyik esetében. 

Az EC készítmények annyiban különböznek, hogy ezekben szerves oldószer a hordozó anyag, vízzel hígítva emulziócseppek keletkeznek, melyek például a WP-vel keverve nem képesek stabilak maradni. Az SE-jelzésű készítmények a legkényesebbek, mivel már önmagukban is bonyolult kolloidkémiai rendszert alkotnak, a stabilitását könnyedén fel lehet borítani egy más típusú szer hozzáadásával. 

hirdetes

Növényvédőszerek keverése – Hogyan keverjük a szereket

Érdemes minden esetben külön-külön hígítani a növényvédőszereket, a permetezésre szánt víz felével az egyiket, másik felével a másikat, utána pedig összekeverni a permetleveleket. Permetlé készítéséhez használjunk esővízhez hasonló lágyságú vizet. Fontos továbbá a víz hőmérséklete, ugyanis minél hidegebb, annál lassabban oldódnak benne a sók és más anyagok. Általánosságban elmondható, hogy 15 Celsius foknál hidegebb vizet ne használjunk, a gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a 19-21 Celsius fokos víz a legtökéletesebb. 

hirdetes

Növényvédőszerek keverése – Összefoglalás

A téma bonyolultabb, mint ahogyan sokan gondolnák, éppen ezért ebben a cikkemben csak azokra a dolgokra tértem ki, amik a legfontosabbak, nézzük, melyek ezek! A réztartalmú és nehézfémsókból készült növényvédőszereket jobb, ha nem keverjük más készítménnyel.

Először a poralakú, majd a folyadékformájú, végül a permettrágyák kerüljenek a tartályba. Mindig készítsünk törzsoldatot. Leginkább az azonos típusú formákat keverjük egymással. Használjunk 19-21 Celsius fok körüli, esővízhez hasonló lágyságú vizet. Remélem, hogy sikerült segítenem mindenkinek, kérdés esetén keressetek bátran Facebook oldalunkon! 

Mennyire találtad hasznosnak a növényvédőszerek keveréséről szóló cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-07

A leggyakoribb betegségek és kártevők a rózsánál

Mindenki szeretne gyönyörűen virágzó, színes rózsakeretet. Most bemutatjuk a leggyakoribb problémákat, amelyek a rózsánál jelenhetnek meg, és hogy hogyan tegyél ellenük!

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


Rovarölo Force 1,5 G

Piretroid tipusú rovarölő talafertőtlenítő granulátum.Hatóanyag: 15 g/kg... Tovább

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem permetezés