Tudj meg mindent te is a növényvédőszerek keveréséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Növényvédőszerek keverése – Miért és hogyan keverjük a növényvédőszereket

Növényvédőszerek keverése – A formulációk és a keverés

A növényvédőszerformák jelzéseit érdemes figyelnünk (a nedvesíthető poralakúak például WP jelzésűek, a folyadékformák kaphatják például az EC, SC, WSC jelölést). Általánosságban elmondhatjuk, hogy az azonos típusú formák nagy valószínűséggel kompatibilisek egymással. Azonban a különböző formák is lehetnek kompatibilisek, legtöbb esetben a WP, a WDG, vagy az SC növényvédőszerek keverhetők, mivel a hatóanyag finom szilárd szemcse formájában van jelen mindegyik esetében. 

Az EC készítmények annyiban különböznek, hogy ezekben szerves oldószer a hordozó anyag, vízzel hígítva emulziócseppek keletkeznek, melyek például a WP-vel keverve nem képesek stabilak maradni. Az SE-jelzésű készítmények a legkényesebbek, mivel már önmagukban is bonyolult kolloidkémiai rendszert alkotnak, a stabilitását könnyedén fel lehet borítani egy más típusú szer hozzáadásával. 

hirdetes

Növényvédőszerek keverése – Hogyan keverjük a szereket

Érdemes minden esetben külön-külön hígítani a növényvédőszereket, a permetezésre szánt víz felével az egyiket, másik felével a másikat, utána pedig összekeverni a permetleveleket. Permetlé készítéséhez használjunk esővízhez hasonló lágyságú vizet. Fontos továbbá a víz hőmérséklete, ugyanis minél hidegebb, annál lassabban oldódnak benne a sók és más anyagok. Általánosságban elmondható, hogy 15 Celsius foknál hidegebb vizet ne használjunk, a gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a 19-21 Celsius fokos víz a legtökéletesebb. 

hirdetes

Növényvédőszerek keverése – Összefoglalás

A téma bonyolultabb, mint ahogyan sokan gondolnák, éppen ezért ebben a cikkemben csak azokra a dolgokra tértem ki, amik a legfontosabbak, nézzük, melyek ezek! A réztartalmú és nehézfémsókból készült növényvédőszereket jobb, ha nem keverjük más készítménnyel.

Először a poralakú, majd a folyadékformájú, végül a permettrágyák kerüljenek a tartályba. Mindig készítsünk törzsoldatot. Leginkább az azonos típusú formákat keverjük egymással. Használjunk 19-21 Celsius fok körüli, esővízhez hasonló lágyságú vizet. Remélem, hogy sikerült segítenem mindenkinek, kérdés esetén keressetek bátran Facebook oldalunkon! 

Mennyire találtad hasznosnak a növényvédőszerek keveréséről szóló cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-07

A leggyakoribb betegségek és kártevők a rózsánál

Mindenki szeretne gyönyörűen virágzó, színes rózsakeretet. Most bemutatjuk a leggyakoribb problémákat, amelyek a rózsánál jelenhetnek meg, és hogy hogyan tegyél ellenük!

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Ceglédi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Cegléd Kossuth tér 7. 2700 Magyarország Tovább

karanténozás

a fertőző betegségek behurcolásának megelőzése céljából az idegen helyről származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem permetezés