Tudj meg mindent te is a növényvédőszerek keveréséről

hirdetes

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Növényvédőszerek keverése – Miért és hogyan keverjük a növényvédőszereket

Növényvédőszerek keverése – A formulációk és a keverés

A növényvédőszerformák jelzéseit érdemes figyelnünk (a nedvesíthető poralakúak például WP jelzésűek, a folyadékformák kaphatják például az EC, SC, WSC jelölést). Általánosságban elmondhatjuk, hogy az azonos típusú formák nagy valószínűséggel kompatibilisek egymással. Azonban a különböző formák is lehetnek kompatibilisek, legtöbb esetben a WP, a WDG, vagy az SC növényvédőszerek keverhetők, mivel a hatóanyag finom szilárd szemcse formájában van jelen mindegyik esetében. 

 

Az EC készítmények annyiban különböznek, hogy ezekben szerves oldószer a hordozó anyag, vízzel hígítva emulziócseppek keletkeznek, melyek például a WP-vel keverve nem képesek stabilak maradni. Az SE-jelzésű készítmények a legkényesebbek, mivel már önmagukban is bonyolult kolloidkémiai rendszert alkotnak, a stabilitását könnyedén fel lehet borítani egy más típusú szer hozzáadásával. 

hirdetes

 

Növényvédőszerek keverése – Hogyan keverjük a szereket

Érdemes minden esetben külön-külön hígítani a növényvédőszereket, a permetezésre szánt víz felével az egyiket, másik felével a másikat, utána pedig összekeverni a permetleveleket. Permetlé készítéséhez használjunk esővízhez hasonló lágyságú vizet. Fontos továbbá a víz hőmérséklete, ugyanis minél hidegebb, annál lassabban oldódnak benne a sók és más anyagok. Általánosságban elmondható, hogy 15 Celsius foknál hidegebb vizet ne használjunk, a gyakorlati tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a 19-21 Celsius fokos víz a legtökéletesebb. 

hirdetes

 

Növényvédőszerek keverése – Összefoglalás

A téma bonyolultabb, mint ahogyan sokan gondolnák, éppen ezért ebben a cikkemben csak azokra a dolgokra tértem ki, amik a legfontosabbak, nézzük, melyek ezek! A réztartalmú és nehézfémsókból készült növényvédőszereket jobb, ha nem keverjük más készítménnyel.

 

Először a poralakú, majd a folyadékformájú, végül a permettrágyák kerüljenek a tartályba. Mindig készítsünk törzsoldatot. Leginkább az azonos típusú formákat keverjük egymással. Használjunk 19-21 Celsius fok körüli, esővízhez hasonló lágyságú vizet. Remélem, hogy sikerült segítenem mindenkinek, kérdés esetén keressetek bátran Facebook oldalunkon! 

Mennyire találtad hasznosnak a növényvédőszerek keveréséről szóló cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-14

Mit csináljak, hogy ne nőjön olyan gyorsan a fű?

Ugye te is törted már azon a fejedet, hogy hogyan lehetne az, hogy ne nőjön olyan gyorsan a fű, és ki lehessen hagyni egy-két fűnyírást? Adunk néhány tippet!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-05-08

Filléres kerti csodaszer: Így locsolj élesztővel!

Egy valóságos kerti csodaszer az élesztő, ami nem is kerül sok-sok ezer forintba, sőt meglepően olcsó! Mutatjuk az élesztős locsolás egyszerű trükkjét.

2023-03-07

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

A gyomírtástól, még a legtöbb profi kertész is fél, de szeretnénk elkerülni a vegyi gyomirtókat, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

egyesülés

1. (üz.) Az állami vállalatok, a szövetkezetek és egyéb szocialista szervezetek egymással... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem permetezés