Növénytermesztés házban

hirdetes

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Házon belül is termeszthetünk növényeket

Orvosi szappanfű (Saponaria officinalis)

A szabadban termesztett orvosi szappanfüvet egyesek gyomokként kezelik, de persze ha szobanövényként termeszted, ettől egyáltalán nem kell tartanod, hiszen növénytartód szélei nem engedik majd tovább terjedni. Az orvosi szappanfű levelei tele vannak szaponinokkal. Ezek a vegyületek felelősek a habzó szappanokért is, és egy orvosi szappanfű levelével illetve némi vízzel még a kezedet is megmoshatod. Egy nagyobb mennyiségű levélből akár házi folyékony szappant is készíthetsz magadnak, ha kinyered belőlük a szaponinokat.

Fontos tudnivalók a szobanövények gondozásáról

A házon belül nevelt növények másféle gondoskodást igényelnek, mint a kerti ágyásokban tartott rokonaik. A cserepekben tartott növények csak korlátozott mennyiségű talajhoz férnek hozzá, ezért rendszeres trágyázásra is szükségük lehet, na és persze az öntözésre is oda kell figyelned, hiszen máshogy nem jutnak majd vízhez.

hirdetes

Ha napfényben (tehát nem nevelőlámpa alatt) tartod őket, akkor ügyelj rá, hogy rendszeresen fordíts egyet a cserepeken, hogy minden oldalukat egyenletes mennyiségű napfény érje. Ügyelj rá továbbá, hogy az évszakok váltakozásával más szögben süti majd a nap ablakaidat, és a nyáron napos ablakok télire teljesen árnyékba borulhatnak.

hirdetes

Ilyenkor persze át kell vinned őket egy olyan ablakba, ahol kellő mennyiségű napfényt kaphatnak, vagy vehetsz néhány lámpát is, amiket csak ezekben az időszakokban használsz. Fontos végül az is, hogy a növényeknek néha némi sötétségre is szükségük van, hogy egészségesen növekedjenek. Időzítsd tehát a kinti napfényhez lámpáidat, hogy esténként szobanövényeid is tudjanak aludni.

Remélem, hogy cikkemmel tudtam segíteni mindenkinek, vágjatok bele ti is a növénytermesztésbe akkor is, ha nem rendelkeztek kerttel, biztos vagyok abban, hogy sok örömötök lesz benne! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ciszta (cysta)

kóros körülmények között a különféle szervekben váladékpangásból, fejlődési... Tovább

olajipari takarmány

az olajpogácsa az —>olajnövények magvainak sajtolása után marad vissza; ált. 5—6%... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés