Növénytermesztés házban

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem kell kétségbeesned abban az esetben sem, ha nincsen kerted, ugyanis a lakásban is termeszthetsz zöldségeket, valamint gyümölcsöket. Mostani cikkemben elmondom, mely növények a legalkalmasabbak erre és kiderül az is, mit kell tenned! 

Házon belül is termeszthetünk növényeket

Számos olyan hasznos gyógy-, és fűszernövény létezik, amiket házon belül, tehát szobanövényekként is termeszthetsz. Ilyen például a tárkony, a menta, a majoránna, a petrezselyem, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a metélőhagyma és persze még sorolhatnánk. Ezek persze mind hasznos és ízletes növények, amiket általában gasztronómiai célokra szokás házon belül termeszteni.

Ha tehát kedvenc fűszereidre van szükséged, érdemes ezekre felhasználni a rendelkezésre álló helyet otthonodban. Ha azonban ennél több helyed van, vagy különlegesebb szobanövényekkel szeretnéd berendezni életteredet, akkor meg kell tudnod különböztetni egymástól, hogy melyeket érdemes, és melyeket nem érdemes házon belül termeszteni. Mai cikkünkből kiderül, hogy hogyan válaszd ki az ideális szobanövényeket otthonodba, és néhány példát is felsorolunk, amiket te is kipróbálhatsz!

Mi alapján válassz szobanövényeket otthonodba – a legfontosabb szempontok

Azok a legideálisabb szobanövények, amiknek nincs szükségük közvetlen napfényre, tehát jól tűrik az árnyékos vagy félárnyékos körülményeket. Lehetőleg kerülni kell tehát azokat a növényeket, amik sok közvetlen napfényt igényelnek.

Fényigény

Ha hajlandó vagy néhány növénynevelő lámpát beüzemelni otthonodban, akkor ezzel a szemponttal nem is igazán kell foglalkoznod. Érdemes persze észben tartani, hogy sok növénynek akár 12 vagy annál is több napsütötte órára van szüksége naponta, ami a napok során villanyszámládon is meglátszódik majd. Érdemes beszerezni egy időzítőt, hogy a megfelelő időszakban kapjanak fényt növényeid, még akkor is, ha épp nem érsz rá le-fel kapcsolgatni a lámpákat. Persze választhatsz kisebb fényigényű növényeket is, amik nem igényelnek többet az ablakon beszűrődő, közvetett napfénynél. 

Hőmérséklet

Egy másik ok, amiért sok növényt inkább bent szokás termeszteni, hogy házon belül sokkal stabilabbak a hőmérsékletek. Vannak persze olyan növények is, amiknek otthonaink túl melegek, hiszen mi 23°C körül, ők pedig 18°C alatt érzik jól magukat. A másik végletet a melegkedvelő növények képviselik, amik 26-27°C feletti hőmérsékleteket igényelnek, ami a legtöbb ember számára már túl melegnek érződik.

Persze többféle trükköt is alkalmazhatsz, hogy otthonod egyes részein különféle mikroklímákat hozz létre növényeid számára anélkül, hogy egy egész szobát kellene felfűtened vagy lehűtened. Például melegítheted őket elektromos fűtőtestekkel, vagy elhelyezhetsz egy vizes díszt is a közelükben, hogy lehűtsd körülöttük a levegőt. Ha nem szeretnél mikroklímákkal bajlódni, akkor válassz olyan növényeket, amik megfelelnek otthonod átlagos hőmérsékletének és fényviszonyainak. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv Kemence (Mv 10—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Magyar Agrártudományi Egyesület

FVM Intézet A legnagyobb és legrégebbi magyar agrár civil szervezet a Magyar Agrártudományi... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés