Növénytermesztés házban

hirdetes

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Házon belül is termeszthetünk növényeket

Metélőzeller (Apium graveolens var. secalinum)

A metélőzeller egy közkedvelt, kisméretű fűszernövény, amelynek ízletes száraiból rendszeresen szüretelhetsz. Különféle színekben is beszerezheted, így akár otthonod látványos díszéül is szolgálhat. A metélőzellerből egyszerre akár többet is termeszthetsz egyetlen 3,5-4 literes cserépben. Ha egymás után szüretelsz belőlük, akkor mindegyiknek lesz ideje visszanőni, mielőtt újra rá kerülne sor.

Tulsi (Ocimum tenuiflorum)

A tulsi egy remek választás szobanövénynek. Napos, meleg helyen gyorsan kivirágzik, de ha szűrt fényben, szobahőmérsékleten termeszted, akkor levelei sokkal hosszabb ideig növögetnek majd.

hirdetes

Ha a növekvő csúcsait lecsíped, hogy szerteágazásra sarkalld, akkor a tulsi meglehetősen bokrossá válhat, így házon belül akár csupán néhány palánta is elengedő lesz, hogy bármikor friss leveleket szüretelhess koffeinmentes teáidhoz. Gyökerei nem igényelnek túl sok területet – egy 30 centis cserépben akár négy palánta is gond nélkül eléldegél.

hirdetes

Félárnyékot vagy szűrt fényt kedvelő szobanövények étkezési célokra

Ezek a növények jóval kevesebb erős napfényt igényelnek, mint a fent felsoroltak, de azért figyelned kell rá, hogy elegendő közvetett vagy délutáni napfényt kapjanak, hogy egészségesek maradhassanak.

Hosszúlevelű koriander (Eryngium foetidum)

A hosszúlevelű koriander íze sokban hasonlít a „sima” korianderéhez, azonban mivel kétnyári növény, csak később magzik fel és válik keserűvé, mint közismertebb rokona. Ha házon belül szeretnéd gondozni, akkor termeszd egynyáriként, hogy leszüretelhesd leveleit. A hosszúlevelű koriander a melegebb helyeket kedveli, ezért ha van légkondicionálód, akkor tartsd távol tőle. Egy párkányokra méretezett virágládában akár több palántát is nevelhetsz egyszerre, hogy rendszeresen legyen miből szüretelned.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fertőzési lánc

a kórokozó átvitele egyik gazdaszervezetről a másikra. Az állattartásban a fertőzési lánc... Tovább

csőkutas talajvízszint-süllyesztő berendezés

nagyobb vízáteresztő talajokon a munkagödör víztelenítésének egyik módja. A csőkutak... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés