Növénytermesztés házban

hirdetes

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Házon belül is termeszthetünk növényeket

A napsütötte órák számától függő növények

Külön kihívást jelenthetnek azok a növények is, amelyek fejlődési szakaszai a napsütötte órák számától függenek. Ezek a növények a szerint lépnek át következő fejlődési szakaszaikba, ahogy tavasszal a nap egyre több időt tölt az égbolton. Ilyen például a vöröshagyma is. Amikor a nappalok még rövidek, a vöröshagymák a levelek növesztésére koncentrálnak.

Ahogy aztán egyre több ideig süt a nap, elkezdik elraktározni tápanyagaikat terméseikben. Ha ezeket a körülményeket házon belül is szeretnéd biztosítani növényeid számára, akkor először napi 10 óra fényt kínálj vöröshagymáidnak, amíg nem növesztenek 13 kifejlett levelet (ez az ideális levélszám a méretes termésekhez). Ez után már napi 15 óra fényt biztosíts nekik, hogy elkezdjék növeszteni terméseiket.

hirdetes

Talajhőmérsékletre kényes növények

Fontos észben tartani azt is, hogy egyes növényeknek különösen fontos a talaj hőmérséklete. Mivel otthonaink hőmérséklete nem sokat váltakozik az év során, az ilyen növények nem feltétlenül tudják majd, hogy mikor kell elkezdeni növekedni. Ilyenek például az ősszel virágzó növények, amiket úgy ösztönözhetsz virágzásra, hogy csökkented a talaj hőmérsékletét és a napsütötte órák számát – mint ahogy az a természetben is történik ősszel.

hirdetes

Mivel az ilyen körülményeket viszonylag nehéz megteremteni házon belül, az ilyen növények nem igazán virágzanak majd jól a négy fal között. Most, hogy tudod, milyen növényeket nem érdemes házon belül termeszteni, nézzünk meg néhány példát azokról, amiket viszont igen!

Napfényt és félárnyékot kedvelő szobanövények étkezési célokra

Kezdjük néhány olyan növénnyel, amiket érdemes egy napos ablakba helyezni a legjobb eredmények érdekében. Ne feledd persze, hogy ha van néhány speciális növénynevelő lámpád, akkor nem kell ablakaidban termesztened ezeket.

Stevia (Stevia)

A stevia (néha stévia) egy évelő növény, amit könnyedén termeszthetsz akár egynyáriként is. Gyakran használják fekete teakeverékekben, de kifőzéssel akár egyszerű szirup is készíthető belőle. Egy 3,5-4 literes cserépben nagyjából 60 cm magasra nőnek meg, de ha rendszeresen szüreteled őket, akkor ennél kisebbek is lehetnek. Az ültetés utáni első két évben általában jól teremnek, de ez után érdemes inkább kiültetni őket a szabadba, mert az idősebb példányok fogékonyabbak a házi kártevőkre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


zsombor (Sisymbrium)

a —>keresztesvirágúak családjának egyik nemzetsége, fajai az utak mentén, parlagokon,... Tovább

abszorbeált dózis (elnyelt dózis)

bármely közvetlenül v. közvetve ionizáló sugárzásra vonatkozóan az a sugármennyiség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés