Növénytermesztés házban

hirdetes

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Házon belül is termeszthetünk növényeket

Különleges igényű növények

Vannak növények, amiknek nem csak ideális hőmérsékletet és fényviszonyokat kell biztosítanod. Ezeknek általában különleges igényeik vannak, ezért általában nem érdemes házon belül vesződni velük (hacsak nem vagy hajlandó speciális körülményeket teremteni számukra). Nézzük meg, hogy milyen különleges igényekről van szó.

Vernalizációt igénylő növények

A vernalizációt igénylő növényeknek egy bizonyos ideig hideg vagy fagyos körülményekre van szükségük, hogy teremni tudjanak. Ezeket a növényeket vagy egy hűtőbe kell helyezned esténként, vagy ki kell vinned őket a szabadba, hogy elég időt tölthessenek hideg körülmények között. Ez a legtöbbek számára túl sok munka. A vernalizációs hőmérsékletek általában 3-7°C között mozognak, ráadásul néhány ilyen igényű növény nem is tűri igazán jól a hideget, szóval miközben vernalizálod őket, védelmet kell biztosítanod számukra a fagy elől. Szóval milyen növények igényelnek vernalizációt? Nézzünk meg néhány példát.

hirdetes

Fagyos órákat igénylő növények

Sok gyümölcsfa és bokor igényli egy bizonyos óraszámot fagyos körülmények között tölthessen. Ez növényenként változik – például a körtéknek sok fagyos órára van szükségük (több mint 1200-ra), míg az olajfáknak nagyjából 300 ilyen óra az ideális. Persze mindeközben folyamatos védelmet is igényelnek a kemény fagyoktól. Ezzel szemben a citrusfélék és a trópusi növények nem igényelnek vernalizációt, hogy gyümölcsöt teremhessenek, hiszen természetes élőhelyeiken sincsenek hozzászokva a hideghez.

Magvaikért termesztett kétnyári növények

Sok kétnyári növénynek (ezek azok, amik az első évben leveleket növesztenek, a másodikban pedig magokat) van szüksége vernalizációra. A fűszerkömény például nagyszerű szobanövény, de szüksége van néhány hétre a hidegben (például télen kint a szabadban), hogy teremni tudjon.

hirdetes

Mély gyökerű növények

A mély gyökerű növényekre is különleges figyelmet kell fordítanod, ha házon belül szeretnéd termeszteni őket. Fő problémájuk, hogy mivel gyökereik sok talajt igényelnek, így nagyméretű növénytartókba is kell ültetned őket, amik sok helyet foglalnak majd el otthonodban (ráadásul súlyosak és mozgatni is nehéz őket). Általában a főgyökeret növesztő, illetve a gyökereikkel tápanyagok után kutató növényeknek vannak a legmélyebb gyökereik.

A tormának például 0,28 négyzetméterre (2800 négyzetcentimétere) van szüksége, hogy méretes gyökereket növeszthessen, azonban ha csak csípős leveleiért tervezet termeszteni, akkor kisebb cserépbe is ültetheted, mint mondjuk a bazsalikomot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szanáló Szervezet

a PM felügyelete alatt jogi személyként működő költségvetési intézmény. Feladata a... Tovább

genetikus talajosztályozás

a talajokat a fejl.-történetük során végbement fiz., kém. és biol. folyamatok jellege... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés