A növénytartós kertészkedésről

A növénytartós kertészkedés alapjai

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A növénytartós kertészkedés nagyon egyszerű, ha pedig odafigyelsz növényeid szükségleteire, akkor kiváló eredményeket érhetsz majd el. Minden zöld növénynek szüksége van napfényre, vízre, levegőre és valamilyen termőközegre – az első három ezek közül a fotoszintézishez nélkülözhetetlen (a folyamat, amely során a növények táplálékot állítanak elő maguknak), a termőközeg pedig az a médium, amiben a növény gyökeret ver és táplálékot vesz fel belőle (tőzeg, talaj, stb.) 

Ismerd meg a növénytartós kertészkedés alapjait

Egy korábbi cikkünkben elolvashatjátok, mely növényeket érdemes növénytartóban nevelni, kattints ide, ha lemaradtál volna róla! Most pedig nézzük részletesebben, mire van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen a növénytartós kertészkedés! 

Napfény

A különböző növények különböző mennyiségű napfényt igényelnek. A mindig, vagy teljesen napos körülményeket kedvelőket érdemes kint tartani (még a tárolóban tartottakat is). A virágzó növényeknek és a legtöbb terméshozó zöldségnek napi 5-6 óra közvetlen napfényre van szükségük. Az első sorban leveleik miatt tartott növények (leveles zöldségek és dísznövények) részben árnyékos helyeken érzik jól magukat. Ők már bent is elvannak nap közben, ugyanis csak 3-4 órányi közvetlen napfényre van szükségük, és akár mesterséges fény alatt is jól növekedhetnek. A harmadik kategória az árnyékot kedvelő növényeké, amik remekül elvannak a négy fal között, persze némi nem közvetlen napfény számukra is elengedhetetlen.

Víz

Minden anyagcserével kapcsolatos funkciókhoz nélkülözhetetlen, ezért a rendszeres öntözés különösen fontos a tárolóban nevelt növények számára (hiszen máshonnan nem tudnak felvenni vizet). A legtöbb növény azonban könnyedén elpusztul, ha túl sok vízzel árasztod el a gyökereit – ez a kinti növényeket is veszélyezteti, de a növénytartóban tartottakat főleg. Pont ezért ajánlják a kezdőknek a kaktuszokat és pozsgás növényeket, amelyek képesek hosszabb ideig is kibírni öntözés nélkül. A következő oldalon folytatom, lapozz egyet, megéri! 

Levegő

A növények nem csak a leveleik, hanem a gyökérzetük között is jó szelőzést igényelnek. Hozzánk hasonlóan ők is megfulladhatnak, és érzékenyek a sűrű talajban kialakuló állott levegőre is. 

Termőközeg

A termőközeg perlittel vagy homokkal is kiegészíthető, hogy jobb vízelvezetést biztosíthass növényeidnek. Komposzttal ezzel ellentétben a vízmegtartást növelheted, ráadásul stabil tápanyagforrást teremthetsz növényeid számára. A nem talajban nevelt növények rendszeres táplálást igényelnek, és ügyelni kell náluk a mesterséges műtrágyákból hátramaradó mérgező maradékanyagok kiöblítésére is. A termőközegnek minden esetben megfelelő vízelvezetést és szellőzést kell biztosítania.

Milyen növénytartók vannak?

Bármilyen tárolót használhatsz növénytartónak, amibe elegendő termőközeget tudsz tölteni, azonban elengedhetetlen, hogy legyenek rajta vízelvezető lyukak is. Ezek nem csak a víz elvezetését biztosítják, de a szellőzést is elősegítik. Agyag, műanyag, fém, kerámia – csupán néhány a népszerűbbek közül. Az agyagból készült tárolóknál ügyelni kell arra, hogy a falak lyukacsosak. Ez remek szellőzést biztosít, de sokkal hamarabb kiszáradhat a talaj is, így a növények gyakoribb öntözést igényelhetnek, mint más tárolókban.

Táplálás

A tárolóban nevelt növényeket csak mértékkel és kizárólag csak aktív növekedési időszakuk során szabad műtrágyával táplálni. A műtrágyákból felgyülemlő maradék anyagok problémákat okozhatnak, különösen akkor, ha nem talajszerű termőközeggel dolgozol, ahol nincsenek mikroorganizmusok, amik lebonthatnák azokat. Ilyen esetekben időnként ajánlott átöblíteni a közeget egy jó adag vízzel.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kutrica

a sertésfiaztató épület alapegysége, amely az anyakoca és naposmalacok együttes... Tovább

cianózis (cyanosis)

a —>vér hiányos oxigéntelítettsége (vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert