notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Aki egyszer kóstolta, azóta így készíti a nokedlit!

Hirdetés

A világ legjobb nokedli receptje!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A nokedli, vagy más néven galuska egy igazi ősi magyar étel, amely számos étel mellé kiváló és ízletes köretként szolgál. Az alábbi nokedli recept annyira ízletes és finom, hogy aki egyszer megkóstolja, mindig így kéri vagy készíti majd!

Aki egyszer kóstolta, azóta így készíti a nokedlit!

Érdekességek a nokedliről

A nokedli vagy galuska (németül Spätzle, olaszul: troffi, horvátul: knedla) jellegzetes magyar tésztaétel. A lágy nokedlitésztából kiszaggatott formátlan apró galuskák mérete átlagosan 12-26 milliméter. A nokedli is, sok más magyar ételspecialitáshoz hasonlóan, német és osztrák hatásra terjedt el a magyar étkezési kultúrában. Leggyakrabban pörköltekhez köretként alkalmazzák. Számos hagyományos magyar étel (paprikás csirke, pörkölt, paprikás) körete is.

 

Újabban ennek a népszerű tésztaféleségnek a házi formáját nevezik nokedlinek, az éttermek étlapjain pedig galuska a neve az olcsó köretnek. Ilyen formában levesbetétként ritkán alkalmazzák, víz hozzáadása nélkül készített, nagyon keményre gyúrt és vékonyra ellapított, kézzel kiszaggatott formájában csipetkének (csipedett, csipkedett, csipött, csipötke) nevezik.

Hirdetés

 

Van olyan vélemény, hogy a nokedli az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) magyarosított változata főtt krumpli nélkül. Állítólag a 15. században Mátyás király felesége, Beatrix révén ismerték meg a magyarok, és az itáliai udvari szakácsai honosították meg nálunk. Na, de ne húzzuk tovább az időt, jöjjön a világ legtökéletesebb nokedlijének a receptje!

Hirdetés

 

Hozzávalók

  • 2,5 dl tejföl
  • 5 db tojás
  • 75 dkg liszt
  • fél liter víz
  • só, 1 ek. olaj

 

Elkészítés

Keverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. Ha a víz tetején összegyűlik a galuska, szűrő kanállal szedjük ki és hideg vízzel öblítsük is le.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

szalmatüzelés

az energiahordozók árának emelkedése óta a mg. melléktermékek (többek között a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 151

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek