Hat-tíz fokkal melegebb nyarak, szélsőségesen csapadékos telek, tavaszi és őszi hőségriadók. Valami hasonló lesz dédunokáink korában az időjárás Magyarországon.

hirdetes

Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra

Kucsma Vivien
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hat-tíz fokkal melegebb nyarak, szélsőségesen csapadékos telek, tavaszi és őszi hőségriadók. Valami hasonló lesz dédunokáink korában az időjárás Magyarországon. A klímát tekintve a mai Miamiban, vagy Kairóban érezhetik magukat az utódaink.

Hat-tíz fokkal melegebb nyarak, szélsőségesen csapadékos telek, tavaszi és őszi hőségriadók. Valami hasonló lesz dédunokáink korában az időjárás Magyarországon.

Az emberiség története során először mértek 400 ppm-es szén-dioxid koncentrációt a levegőben (a mértékegység azt jelzi, hogy minden egymillió légköri összetevőben 400 db szén-dioxid található). Még május elején közölte le az USA Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézete, majd a hawaii Scripps Oceanográfiai Intézet is alátámasztotta a méréseket.

Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra – 400 ppm fölött visszafordíthatatlan

A 400 ppm-es határérték a klímakutatók szerint az a határ, amikor már nem lehet visszafordítani a globális felmelegedés folyamatát. Utoljára 2-6 millió évvel ezelőtt, a pliocén-korban volt ennyire sok üvegházgáz a légkörben. Akkoriban 2-4 Celsius-fokkal volt forróbb a Föld globális éghajlata a maihoz képest és a tengerszint is néhol 5, máshol akár 40 méterrel volt magasabb. A Szaharában pl. szavannák és erdőségek, a sarkvidéki Kanadában pedig erdők voltak. Grönland eljegesedése nagyjából 3 millió évvel ezelőtt, a korszak végén zajlott le. A pliocénben Magyarország területének éghajlatát pedig sivatagi klíma jellemezte. Ekkor működtek a Tapolcai-medence vulkánjai, amelyek ontották magukból a szén-dioxidot. A Kárpát-medencében a Pannon-beltenger hullámzott. Akkoriban egymást váltották a meleg szubtrópusi és a meleg félsivatagi éghajlatok.
hirdetes

Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra – A 450 ppm a kritikus érték

A klímatudomány 450 ppm-nél húzta meg azt a határt, amely fölött a felmelegedés következményei már kezelhetetlenek lesznek. 1780 körül, az ipari forradalom idején a sarkköri jégfúrásokból megállapították, hogy a légköri koncentráció 280 ppm volt. A rendszeres mérések kezdetén, 1958-ban már ez az érték 315 ppm volt, 2005-ben pedig már 380 ppm. A felmelegedés jelensége nem mindennapi. A jelenlegi felmelegedés egy ciklussorozatnak a része. A ciklusok globális felmelegedésekből és lehűlésekből állnak, amik évezredek és évmilliók óta váltják egymást Földünkön. Az ember jelenlétének és tevékenységének csak az köszönhető, hogy ezt a felmelegedési folyamatot az üvegházgázok intenzív légkörbe juttatásával felgyorsította. 
 
Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra

Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra – Mediterrán meleg

Hogyan festene Magyarország éghajlata? Dédunokáink valószínűleg egy teljesen más világban fognak élni. Például augusztusban nem lesz kizárt a 8-9 fokkal magasabb átlaghőmérséklet. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy magyarországi városban melegebb lesz augusztusban, mint most Jeruzsálemben, Athénban, Kairóban, Miamiban vagy Tripoliban. Harminccal, vagy többel is megnőne a hőhullámos napok száma, vagyis azoknak a napoknak a száma az évben, amikor 25 Celsius-fok fölött van az átlaghőmérséklet.
hirdetes

Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra – Az 1000 ppm sem távoli

Nagy valószínűséggel megismétlődnek a pliocén kort jellemző ökoszisztéma-változások. Ha a fosszilis energiahordozókat ilyen ütemben használjuk fel, az 1500 ppm-es szintet is elérheti a szén-dioxid koncentrációja. Ilyen koncentrációra a jura időszakban volt utoljára példa. 200 millió évvel ezelőtt átlagosan kb. 1950 ppm szén-dioxid volt a légkörben, a levegő pedig 26 százalékban tartalmazott oxigént. A korai és középső jurában a Pangea szuperkontinens belső vidékei nagyon szárazak és melegek voltak. Amazónia és Kongó esőerdei helyén sivatag volt. Akkoriban sokkal kisebb volt a különbség a sarkvidékek és a trópusok éghajlata között. 
 
Nem tapasztalt hőség vár dédunokáinkra
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-02-27

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal.

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-21

Legjobb húsvéti programok a Balatonon – Húsvéti forgataggal, csobbanással, bortúrával és holdfénytúrával élvezhetjük a tavaszt a Balatonon

Rengeteg gyermek- és családiprogram vár minket 2023 áprilisában a Balaton körül – lesz itt nyuszi hopp locsolkodás és csobbanás a húsvéti vásári forgatagban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vállszélesség

a vállízület (—>végtagok) elülső külső pontjának, a vállbúbnak mellső, és a... Tovább

vagyonérdekeltség

a vagyon gyarapításához és megőrzéséhez fűződő közvetlen gazdálkodói érdek. Egynemű a... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány