Nem biztos, hogy jó ötlet, ha a gazdák a visszavetést választják

hirdetes

Nem megfelelő vetőmaggal vetnek a gazdák

Petra

Szilágyi László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a gazdák többsége a visszavetést választja a jobb minőségű, ellenőrzött vetőmagok helyett, ami talán ronthat a minőségen.

Vetőmag

Úgy néz ki, hogy a termőterület nagy részét olyan vetőmaggal vetették be, ami nem ellenőrzött és így nem biztos, hogy jó minőségű. Csak a gazdák ötöde döntött a minőségi és ellenőrzött vetőmagok mellett. Szilágyi László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a gazdák nagy része a visszavetést választja, ami azt jelenti, hogy azokat a kalászosokat vetik el újra, amiket ők arattak. Ez Szilágyi szerint rontja a kilátásokat minőség és mennyiség terén, sőt, még élelmiszer biztonsági szempontból is problémás lehet.

Vetőmag

Szilágyi László szerint a visszavetett búzából legalább 15-20 %-al többet kell használni, mint az ellenőrzött és fémzárolt vetőmagokból. Ha ezt a megoldást választják, akkor nem garantált, hogy jó lesz a termés. Szilágyi szerint viszont ha olyan vetőmag mellett döntenek, ami megfelel a szigorú hazai és európai minőségi előírásoknak, akkor szinte biztos, hogy fajtiszta magokat szereznek be, amik csírázóképesek és sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben is. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy a termelők nagy része nem ezt a megoldást választja.

Vetőmag

Szilágyi szerint csak 20 ezer forintos költséggel járna az, hogy a gazdák fémzárolt vetőmagot vegyenek, de mégis mindenki a vetőmagokon spórol és csak akkor hajlandók költeni rá, ha az adott évben magas áron tudták értékesíteni a búzát. Ilyenkor a következő vetéshez már fémzárolt vetőmagokat vesznek.

 

Tavaly se volt jobb a helyzet: a vetőterület csak 20%-ra került hatósági zárral ellátott, ellenőrzött vetőmag, a többi területen a gazdák más megoldásokkal éltek. Ez a legrosszabb arány az elmúlt húsz évben, ráadásul a nyugat-európai országban ez az átlag több mint 50%.

Vetőmag

Annak, hogy a gazdák a vetőmagon spórolnak megvannak a maga veszélyei. Ez a nyár ugyanis nagyon csapadékos volt, ami nincs valami jó hatással a búzára, ráadásul még az aratás is megkésett. Ha ezeket a megázott vetőmagokat szeretnék visszavetni a földbe, annak bizony lehetnek érdekes következményei.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vetésforgó

A szántóföldi növények térben és időben meghatározott sorrendje. Azon a felismerésen... Tovább

tejcsésze (tejcsészike)

A tőgy felől a hasüreg felé haladó gyűjtőér (véna) alkotta mélyedés elnevezése.A t. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia