A kémiai szúnyogirtás a múlté!

Idéntől megszűnt a szúnyogok elleni légi irtás!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Véget érhet a kémiai szúnyogirtás

Egyértelműen a biológiai védekezés a megoldás, de miért nem alkalmazzuk?

Magyarországon 98 százalékban a kifejlett szúnyogok ellen védekezünk, légi permetezéssel, ezzel szemben Nyugat-Európában a földi irtást részesítik előnyben, amivel képesek megakadályozni a szúnyogok kifejlődését, ráadásul sokkal kevesebb mérgező anyagot juttatnak ki a környezetbe. A földi irtás meleg ködös eljárással történik, egy platós teherautóra szerelt motor magas hőfokon képez ködöt az irtószerből, melynek vivőanyaga nem mérgező. A keletkezett köd jól elterül, általában 5-15 percig, akár egy óráig lebeg a területen, ennek hatására a növények alatt megbújó rovarok ellen is hat. Az eljárás előnye, hogy egész éjszaka végezhető.

A biológiai védekezés megismerése a cél

A legnagyobb cél az lenne, ha elterjedne mindenhol a biológiai védekezés, ugyanis akkor meg lehetne akadályozni a lárvák kikelését, és csak minimális kémiai beavatkozásra lenne szükség. A biológiai szúnyogírtással lárvaállapotban elpusztíthatók a szúnyogok, olyan anyaggal, ami nem károsít más rovarokat, éppen ezért használják ezt a megoldást Nyugat-Európában szinte mindenhol. 

Mi is az a biológiai védekezés?

Megfelelő kivitelezés esetén közel száz százalékos hatékonyság érhető el a segítségével, ez a technológia ráadásul lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában végezhető, valamint szélsőséges időjárási viszonyok között is alkalmazható. Az irtószer szórása röpítőtárcsás szóróberendezéssel, helikopterrel történik. A technológia előnye, hogy alkalmas arra, hogy egy szúnyogtérkép segítségével GPS helymeghatározó eszköz alkalmazásával automatikusan adagolja a kezelendő területe a szert, így a pilóta beavatkozás nélkül mindig, minden helyszínen a szükséges dózis juttatható ki.

Másik nagy előnye, hogy sokkal kisebb költségekkel jár, mint a hagyományos vegyi anyagokkal történi irtás. Hátránya lehet az, hogy csak a tenyészőhelyek pontos feltérképezése esetén, technológiailag jól kezelhető területen lehet eredményes, ahol átlagos csapadékviszonyok mellett jó hatásfokú a kezelés. Az tény, hogy Magyarországon fejlődni kell biológiai védekezés terén, mivel az összterület 2-4 százalékán zajlik jelenleg ilyenfajta védekezés. Bízunk abban, hogy 2020-ban már nálunk is ez a védekezési alternatíva terjed el a legjobban! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

küllős kapa

a tömődött, cserepesedett talajok porhanyítására, lazítására alkalmas egyszerű eszköz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek