Nincsenek könnyű helyzetben a szőlőtermelők

hirdetes

Nehéz helyzetben vannak a szőlőtermelők

Petra
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tolna megyében még várnak a szürettel, viszont egyáltalán nem biztos, hogy ez a jó megoldás a szőlőtermés alacsony cukorfokának problémájára. Ha minden jól megy, akkor a szőlőnek nagyobb lesz a cukortartalma, viszont ha nem lesz szerencséjük, akkor a betegségek elvihetik a termés egy nagy részét.

Szőlőtermelők

Nemsokára megkezdődik Tolna megyében is a korai érésű szőlőfajták szüretelése, mint az Irsai Olivér, vagy a zenit. A Balaton környéki és soproni borvidékeken már szüretelnek. Tolna megyében pedig arra várnak, hogy a borászok megállapítsák a szőlő sav, cukor és ph értékét. Ha ezek megfelelőek, akkor elkezdik a munkálatokat. A tavalyi szőlőterméssel az volt a probléma, hogy túl kevés sav volt benne, az idei szőlőre viszont az alacsony cukorfok jellemző. Ez javarészt az időjárásnak köszönhető. Mivel gyakorlatilag nem volt telünk, sőt, szinte már karácsonykor elkezdődött a tavasz, ezért ez nagyon jó feltételeket biztosított a gombás betegségeknek, amik pusztítják a szőlőt.

Szőlőtermelők

Dr. Gabi Géza, a Tolna megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának helyettes vezetője szerint az időjárás tehet arról, hogy a szőlőérés folyamata két héttel visszaesett. A termelőknek most nincs könnyű helyzetük, mivel amíg arra várnak, hogy elkezdjék a szüretelést, addig a szőlő gombás betegségei megtizedelhetik a termést. Ráadásul nemcsak a termésben eshet kár, hanem a szőlőnek is alacsony lesz a cukortartalma, ugyanis ahhoz, hogy sok cukor képződjön, egészséges lombokra van szükség. A lisztharmat már támadja is a szőlőt, de még ott van a peronoszpóra is és a botritisz is, ami szintén nem valami kellemes látvány és igen sok kárt okoz. Ez utóbbi már meg is jelent a leveleken, viszont a levelek után a fürtök következnek.

Szőlőtermelők

Dr. Gabi Géza szerint az a legjobb ellenszer a szőlőt megtámadó betegségek ellen, ha azokon a területeken, ahol még két-három hetet kell várni a szedésre, rézzel-kénnel permetezik le az ültetvényeket. Viszont a szakember vélekedését megerősítik a szekszárdi termelők, akik szerint nagyon egyenetlen a szőlőtermés. A korai fajták nagyon kevés cukrot tartalmaznak, egyelőre 13-as cukorfok jellemző rájuk, ami túl kevés a szüreteléshez. Viszont ők is attól tartanak, ha még tovább várnak, akkor a betegségek meg fogják tizedelni a termést.

Szőlőtermelők

Mivel nagyon sok munkával lehetett csak igazán egészséges és jó minőségű terméssel előrukkolni, ezért azt gondolná az ember, hogy idén nagyon drága lesz a szőlő. Viszont nagy valószínűséggel pont ennek az ellenkezője fog megtörténni: nagyon alacsonyak lesznek a felvásárlási árak, aminek csak az egyik oka az, hogy sok bort nem tudtak eladni.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kényszervágás

az elhullástól előreláthatóan menthetetlen (sérült v. beteg) állat elvéreztetése abból a... Tovább

Abel

Tavaszi zab Cél: csupasz étkezési és takarmány zab Leírás:A fajta növekedési típusa... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem