Olasz különlegesség a saját kertedből - A napini termesztése

Olasz különlegesség a saját kertedből - A napini termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Ha érdeklődsz az olasz konyha iránt, akkor a napini neve ismerős lehet számodra. A napini a káposztafélék családjának tagja, és leginkább egy kisméretű, leveles brokkolihoz lehetne hasonlítani, apró, sárga virágokkal. De mi a helyzet a napinival? Mielőtt túlságosan kuszává válna a sok ismeretlen növénynév, tisztázzuk, hogy mit is takar valójában.


Olasz különlegesség a saját kertedből - A napini termesztése

Mi az a napini?

A napini megértéséhez először is meg kell vizsgálnunk a fodros (vagy leveles) kelt. A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, ahogy többek között a brokkoli, a bimbós kel, a káposzta és a karfiol is. A káposztafélék családjának tagjait általában egy elsődleges jellegzetességük miatt szokás termeszteni, legyen szó itt a gyökerekről, a levelekről, vagy az ehető szárakról. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezen növények más részei nem használhatóak fel gasztronómiai (vagy egyéb) célokra.

A fodros kel is ilyen – elsősorban levelei miatt termesztjük, de más részei is hasznosak lehetnek. Amikor a fodros kel virágzani kezd, azt „felmagzásként” szokás emlegetni, és a gazdák általában nem örülnek neki, mert a szüretelésre szánt levelek ilyenkor keserűvé válnak. A kelnél azonban más a helyzet. Felmagzáskor a szárak, a virágok és a levelek lédússá és ízletessé válnak – ebben az állapotában nevezzük a kelt napininek.

Hogyan kell napinit termeszteni

Most, hogy már tudjuk, mi az a napini, tudjuk azt is, hogy kelt kell termeszteni, hogy hozzájuthassunk. Azonban míg a legtöbb kelfajta képes napini „állapotba” kerülni, vannak olyan változatok, amelyeket kifejezetten erre a célra nemesítettek. Ilyen például a Russo-Siberian kel (Brassica napus – nem összetévesztendő a repcével), illetve a vadkáposzta (Brassica oleracea) is.

A Russo-Siberian kel -23°C-ig hidegtűrő, ezért ősszel szokás elültetni, hogy az áttelelés után lédús, vastag virágszárakat növeszthessenek. A tél leköszönése után, amikor a napok hosszabbá válnak 12 óránál, megindul a „napini-folyamat”. A területtől függően a napini márciustól a tavasz végéig vagy akár kora nyárig is jelen van. Ezt az időtartományt az adott kelfajta is befolyásolja.

A kelek napininek való termesztésekor a magvakat nyár végén vagy kora ősszel vessük el. Az elszórt magokat nagyjából 120 mm talajjal takarjuk be. Ügyeljünk rá, hogy a bemagozott terület mindig nyirkos maradjon, és azonnal csapjunk le minden szál gyomra, ami megjelenik rajta. Ahogy azt fent említettük, a napini általában márciustól szüretelhető (de ez a fajtától és az éghajlattól is függ).

Mire jó egyáltalán a napini?

Szóval megmagyaráztuk, hogy a napini valójában a kel felmagzott formájában, és hogy mikortól érdemes szüretelni. A kérdés már csak az, hogy egyáltalán miért érdemes foglalkozni ezzel. A napiniról érdemes tudni, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, köztük kalciumot és akár egy egész napnyi ajánlott adag A-, C- és E-vitamin bevihető vele a szervezetbe.

A káposzták virágait is szokás néha napininek hívni, és habár a káposztafélék ősszel megjelenő virágai általában szintén ehetők, a napini valójában a kel virágbimbóinak neve. A napinit nem muszáj túl sok extrával együtt elkészíteni. Némi sauté egy kevés olívaolajban, fokhagymában, sóban és borsban bőven elegendő, esetleg némi frissen facsart citromlével megbolondítva – ennyi!

A feldarabolt napinit persze hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, rántottákhoz vagy bármi máshoz is. Bármihez is használjuk fel, vigyázzunk rá, hogy ne főzzük túl sokáig – bánjunk vele úgy, mint a brokkolival, és pároljuk vagy sautézzuk ízlés szerint. Ne lepődjünk meg, ha kifőzéskor a színe sötétzölddé változik – ez természetes akkor is, ha eredetileg zöld vagy lila volt!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! A most következő cikkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-02-09

Amennyiben különleges növényt szeretnél - íme, az avokádó

Bár az avokádót főleg mediterrán környezetben érdemes termeszteni, semmi akadálya, hogy amennyiben különleges növényt szeretnél, növessz egyet magjából.

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-11

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is renkdívül hasznosak lehetnek konyhánkban.

További cikkek ebben a témában


Debreceni Egyetem

Egyetem Mezõgazdaságtudományi Kar Történeti áttekintés A debreceni agrár felsõoktatás... Tovább

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés Növényvédelem