Kirándulás a Kinizsi Várhoz – Nagyvázsony várának rejtelmei

Kirándulás a Kinizsi Várhoz – Nagyvázsony várának rejtelmei

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Talán a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára a Nagyvázsonyban található Kinizsi Vár, amely egykori, minden csatában győzedelmeskedő uráról, Kinizsi Pálról kapta nevét. Látogass el velünk Nagyvázsonyba a Kinizsi várhoz és ismerkedj meg Mátyás király legendás hadvezérének és várának történetével!

kinizsi vár

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár – Kirándulás a Balaton-felvidéken

Kinizsi vára csupán egy-másfél óra utazással elérhető Budapestről, ha az autópályán Veszprém irányába haladunk, egészen a 77-es főútig, amiről pedig megközelíthetjük Nagyvázsonyt. Ugyan ez a táv vonattal és tömegközlekedéssel körülbelül 2-3 óra. A pontos cím: 8291 Nagyvázsony, Vár utca 9.

A vár nyitva tartása: 

Márc. - ápr: 10.00-17.00
Május: 09.00-18.00
Június-augusztus: 9.00-19.00
Szeptember: 9.00-18.00
Október: 10.00-17.00
November-febr.: 10.00-16.00

A nagyvázsonyi Kinizsi Vár belépjegyárai:

Vár: 990 Ft, kedv.: 690 Ft

Reneszánszkori várjátékok:
Július 1-től augusztus 21-ig naponta 11 és 15 órakor.
4 éves korig ingyenes
Gyermek 600.-
Felnőtt 900.-

A várjátékok csak érvényes várbelépővel együtt látogatható!

A Kinizsi vár története

Nagyvázsonyban a Vezsenyi család a 14-15. század fordulóján építette fel udvarházát, majd ennek helyén a 15. század hatvanas éveiben Vázsonykő várát.

Ma már meglehetősen furcsának tűnhet a vár elhelyezkedése, ugyanis Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére építették a várat, a megszokott dombtetőkön álló erődítményekkel ellentétben. Azonban a hely kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy a Budáról Olaszország, valamint a dalmát tengerpart felé itt keresztezték egymást a kereskedelmi útvonalak. De a legfontosabb szempont mégis az volt, hogy ostrom idején sem kellett vízhiánytól tartaniuk, ugyanis a várárokban fakadt egy bővízű forrás

Ezt a várat, a család kihalása után az uralkodó Mátyás király hadvezérének, Kinizsi Pálnak adományozta. 

Kinizsi a várat átépítette és kibővíttette, hogy hitvesére, Magyar Benignára hagyhassa. Miután férje is elhagyta az élők világát, Benigna hozzáment Horváth Márkhoz, aki még tovább bővíttette a várat, tudván hogyha új felesége elhuny, ő örökli a várat. Így is lett, s a vár Horváth Márk örököseinek kezére került. Azonban 1547-től a török veszély miatt, Nagyvázsony végvárrá vált, és falai között innentől a királyi őrség állomásozott.

Veszprém eleste után, 1552-ben, katonai szerepe megnövekedett, így falait meg is erősítették, de 1566-ban sikerült Veszprémet visszafoglalni, így a Kinizsi vár jelentősége is csökkent. A későbbiekben már csak Bocskai, Bethlen Gábor majd Thököly Imre hadai ostromolták. 

A Horváth család kihalása után 1649-ben Zichy István vásárolta meg a várat, amely a többszöri felújítás ellenére is 1770-ben már romokban állt. Ekkor már csak a lakótornyát használták uradalmi börtönként egészen 1848-ig, később pedig cselédlakásokat rendeztek be benne. 

A Kinizsi vár felújítása és mai formája

A vár régészeti feltárása és helyreállítása csak az 1955-ös évben kezdődött meg, amikoris 1954-1960 között műemlékké nyilvánították. A kutatásokat Sedlmay János építész és Éri István régész vezetésével történtek. 

2020-2022 között a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb helyreállításra került sor. A rekonstruált várban ma a vár és a nagyvázsonyi pálos kolostor történetét, Kinizsi Pál életét, a lakótorony középkori enteriőjeit és a törökkori végvári harcokat bemutató kiállítások, továbbá a rekonstruált gótikus loggia, nagyterem és kápolna tekinthetőek meg.

A vár legnépszerűbb látványossága, a várkápolnában található, Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja, amely a közeli pálos kolostorból került ide.
A kőtárban találunk egy másik szép vörösmárvány síremlék fedőlapot is, ez Horváth Márk, Kinizsi feleségének második férje, emlékét őrzi. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mátészalkai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mátészalka Kölcsey u. 2. 4700 Magyarország Tovább

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág webáruház Zöldség