Kirándulás a Kinizsi Várhoz – Nagyvázsony várának rejtelmei

hirdetes

Kirándulás a Kinizsi Várhoz – Nagyvázsony várának rejtelmei

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Talán a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára a Nagyvázsonyban található Kinizsi Vár, amely egykori, minden csatában győzedelmeskedő uráról, Kinizsi Pálról kapta nevét. Látogass el velünk Nagyvázsonyba a Kinizsi várhoz és ismerkedj meg Mátyás király legendás hadvezérének és várának történetével!

kinizsi vár

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár – Kirándulás a Balaton-felvidéken

Kinizsi vára csupán egy-másfél óra utazással elérhető Budapestről, ha az autópályán Veszprém irányába haladunk, egészen a 77-es főútig, amiről pedig megközelíthetjük Nagyvázsonyt. Ugyan ez a táv vonattal és tömegközlekedéssel körülbelül 2-3 óra. A pontos cím: 8291 Nagyvázsony, Vár utca 9.

A vár nyitva tartása: 

Márc. - ápr: 10.00-17.00
Május: 09.00-18.00
Június-augusztus: 9.00-19.00
Szeptember: 9.00-18.00
Október: 10.00-17.00
November-febr.: 10.00-16.00

A nagyvázsonyi Kinizsi Vár belépjegyárai:

Vár: 990 Ft, kedv.: 690 Ft

Reneszánszkori várjátékok:
Július 1-től augusztus 21-ig naponta 11 és 15 órakor.
4 éves korig ingyenes
Gyermek 600.-
Felnőtt 900.-

A várjátékok csak érvényes várbelépővel együtt látogatható!

A Kinizsi vár története

Nagyvázsonyban a Vezsenyi család a 14-15. század fordulóján építette fel udvarházát, majd ennek helyén a 15. század hatvanas éveiben Vázsonykő várát.

Ma már meglehetősen furcsának tűnhet a vár elhelyezkedése, ugyanis Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére építették a várat, a megszokott dombtetőkön álló erődítményekkel ellentétben. Azonban a hely kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy a Budáról Olaszország, valamint a dalmát tengerpart felé itt keresztezték egymást a kereskedelmi útvonalak. De a legfontosabb szempont mégis az volt, hogy ostrom idején sem kellett vízhiánytól tartaniuk, ugyanis a várárokban fakadt egy bővízű forrás

hirdetes

Ezt a várat, a család kihalása után az uralkodó Mátyás király hadvezérének, Kinizsi Pálnak adományozta. 

Kinizsi a várat átépítette és kibővíttette, hogy hitvesére, Magyar Benignára hagyhassa. Miután férje is elhagyta az élők világát, Benigna hozzáment Horváth Márkhoz, aki még tovább bővíttette a várat, tudván hogyha új felesége elhuny, ő örökli a várat. Így is lett, s a vár Horváth Márk örököseinek kezére került. Azonban 1547-től a török veszély miatt, Nagyvázsony végvárrá vált, és falai között innentől a királyi őrség állomásozott.

Veszprém eleste után, 1552-ben, katonai szerepe megnövekedett, így falait meg is erősítették, de 1566-ban sikerült Veszprémet visszafoglalni, így a Kinizsi vár jelentősége is csökkent. A későbbiekben már csak Bocskai, Bethlen Gábor majd Thököly Imre hadai ostromolták. 

A Horváth család kihalása után 1649-ben Zichy István vásárolta meg a várat, amely a többszöri felújítás ellenére is 1770-ben már romokban állt. Ekkor már csak a lakótornyát használták uradalmi börtönként egészen 1848-ig, később pedig cselédlakásokat rendeztek be benne. 

hirdetes

A Kinizsi vár felújítása és mai formája

A vár régészeti feltárása és helyreállítása csak az 1955-ös évben kezdődött meg, amikoris 1954-1960 között műemlékké nyilvánították. A kutatásokat Sedlmay János építész és Éri István régész vezetésével történtek. 

2020-2022 között a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb helyreállításra került sor. A rekonstruált várban ma a vár és a nagyvázsonyi pálos kolostor történetét, Kinizsi Pál életét, a lakótorony középkori enteriőjeit és a törökkori végvári harcokat bemutató kiállítások, továbbá a rekonstruált gótikus loggia, nagyterem és kápolna tekinthetőek meg.

A vár legnépszerűbb látványossága, a várkápolnában található, Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja, amely a közeli pálos kolostorból került ide.
A kőtárban találunk egy másik szép vörösmárvány síremlék fedőlapot is, ez Horváth Márk, Kinizsi feleségének második férje, emlékét őrzi. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

kemény száj

azoknak a lovaknak a jellemzője, amelyeknek a szájában a foghíjas szél, ahol a zabla fekszik,... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyümölcs Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág webáruház Zöldség