notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy kert sok gond? - Tippek, hogy kis munkával legyen mesés kerted!

hirdetes

Így gondozz egy nagy kertet kis munkával

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nagy kert fenntartása kis munkával

Mi a helyzet a kényes növényekkel?

Vannak olyan növények, amik nem tűrik jól, ha átültetik őket. Az egyszerű megoldás erre az, hogy magvaikat 5-10 cm-es talajkockába ültesd el, majd mielőtt a palánták gyökerei elérnék azok szélét, ültesd ki őket talajkockával együtt a kertbe. Ezzel egyszerre át is ülteted őket, meg nem is. Sok növény rosszul viseli az átültetéseket, de lényegesen csökkentheted az ebből adódó stresszt számukra, ha ugyan olyan termőközegbe kerülnek át, mint amilyenben eddig is növekedtek.

Ha nem is ültetsz át minden növényt a fenti módserrel, legalább biztosítsd, hogy ugyan olyan talajba kerüljenek, amihez hozzászoktak. Bizonyára már a magok elültetésekor tudni fogod, hogy később hová kerülnek majd a kertben, tehát ezzel azt is, hogy milyen összetételű ágyásba ülteted majd el őket. Ha például egy ágyás felső 10 centije komposztból áll, akkor ültesd az oda szánt magokat egy 10x10 centis komposztkockában.

hirdetes

Ha kerti talajba szánod őket, akkor abban, és így tovább. Az átültetéseket lehetőleg egy felhős, árnyékos napon végezd el, majd a frissen átültetett palántáidat takard le egy lebegő ágyástakaróval, hogy ezzel is csökkentsd az átültetés okozta stresszt.

Ültess okosan

Sokan azért vágnak bele a kertészkedésbe, mert szeretnék maguknak megtermelni kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket vagy éppen fűszereiket. Azonban fontos észben tartanod, hogy bizonyos növények egyszerűen nem fogják jól érezni magukat abban az éghajlatban, amiben kerted is elhelyezkedik. Ez egy kisebb kert esetében még kezelhető probléma, de egy nagyobb kertben temérdek erőfeszítésre és erőforrásra lesz szükséged, hogy élhető körülményeket biztosíts számukra. Ehelyett járj utána, hogy milyen növények érzik jól magukat azon a területen, ahol kerted is elhelyezkedik, és ültess inkább azokból!

hirdetes

Gondolj a beporzókra is

Minél több növényen szeretnél terméseket látni, annál több beporzásért felelős élőlényt kell kertedbe csalogatnod – hacsak nem szeretnéd növényeidet saját kezűleg beporozni. Érdemes tehát odafigyelni rá, hogy kertedet csalogató hellyé varázsold a környéken fellelhető beporzók számára. Ezzel nem csak növényeid beporzását segíted elő – sok beporzást végző élőlény a kerti kártevőket is szívesen pusztítja majd telkeden.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

báb

számos, teljes ->átalakulással fejlődő ->rovarfajra jellemző stádium, amelyben a ->lárva... Tovább

amiloidos elfajulás (amiloidózis, amyloidos elfajulás, amyloidosis)

többnyire hosszan tartó fertőző, szövetszéteséssel járó —>betegségek után alakul... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert