notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

nagy fehér hússertések

nagy fehér hússertések

Hirdetés

a sz. -forduló követően a fogyasztói igények fokozatos változásanak hatására a sert.-ben egyre keresettebbek lettek a több húst, kevesebb fehérárut termelő sertésfajták. Ennek megfelelően számos országban a tenyésztői célnak leginkább megfelelő angol nagy fehér fajta felhasználásaval alakították ki a helyi n.-et. Az így létrejött fajták számos tulajdonságukban hasonlóak, ugyanakkor a —>tenyészcél és a kiindulásul szolgáló, ill. a kialakítás során felhasznált fajták miatt sok szempontból különböznek is. Angol nagy fehér, hússertés (large white). [e. lárdzs vájt]: a világ egyik legismertebb kultúrsertésfajtája. Megjelenésében, küllemében, teljesítményeiben hasonló a magyar nagy fehér hússertés fajtához. Kiemelik páratlan alkalmazkodóképességét. Típusában egységes, homogén. Jó öröklőképességű, —>konszolidáltfajta. Holland nagy feher hússertés: kialakításában nagy jelentőségű az angol nagy fehér hússertés. Jellemző sajátossága a fajtának a durvább csontozat. Szaporasági teljesítménye a 9—11 malac. A hízékonysági és vágási eredmények kedvező —>növekedési erélyről, és takarmányértékesítésről, valamint feltűnően kiemelkedő hústermelő képességről tanúskodnak. Magyar nagy fehér hússertés: ugyancsak az angol nagy fehér hússertés fajtától származtatható, bár kialakításában az angol középnagy fehér, a német nemes és a svéd yorkshire [e. jorksir] is szerepet kapott. Testfelépítése a későn érő, nagy növekedési erélyű bacon [e. békn] típusú sertésekre jellemző formákat mutatja. Kültakarója pigmentmentes. Szaporasága és malacnevelő képessége jó. A hízékonysági teljesítménye mind a testtömeg-gyarapodás. mind a takarmányértékesítés tekintetében jó közepes. A fajtának értékes adottsága a —>stresszel szembeni ellenállóság. Svéd nagy fehér hússertés (svéd yorkshire) az angol nagy fehér fajta felhasználásával megindult fajtaátalakító ->keresztezésének köszöni létét. A nagy fehér hússertés fajtacsoportra jellemző küllemi és belső értékmérő tulajdonságokat mutatja. Különös értéket jelentenek e faján belül azok a vérvonalak,amelyek kiváló tenyésztési teljesítményeik mellet nagy növekedési erélyt, jó takarmányértékelést és vágási eredményeket érnek el anélkül, hogy alkati adottságaikban kifogások merülnének fel.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 5.0

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Így készíthetsz te is tökéletes főtt kukoricát!

Lassan itt a nyár, végre ismét jön a főtt kukorica szezonja, a legtöbb ember erre vár egész évben. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a...

Az őszibarack bemutatása

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes...

Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Mégis melyik zöldségeskertből hiányozhatna a majoránna (Origanum majorana)? Ez a méltán közkedvelt fűszernövény nem csak konyhádat, hanem kertedet is illatosabbá teheti,...

Salsa kert létrehozása

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Vannak azok az emberek, akiknek a salsáról egy tánc jut az eszükbe, és vannak azok, akiknek egy szósz. Ha az utóbbi táborba tartozol, akkor ez az útmutató neked szól. A salsa egy...

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Idén is elérkezett a parlagfűszezon, éppen ezért hívjuk fel ismételten mindenki figyelmét arra, hogy védekeznünk kell ezen növények ellen, és nemcsak azért mert...

Betakarítási kisokos mindenkinek

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét...

Saját kezűleg készíthetünk paradicsomszószt

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

A paradicsomszósz egy sokoldalú hozzávaló, ami egyetlen olasz ízeket kedvelő házigazda konyhájából sem hiányozhat. Ha vannak saját, házi termesztésű paradicsomaid (vagy...

Így használhatod fel a műanyag kannákat

16 dolog, amire felhasználhatsz egy műanyag kannát

Habár a műanyag kannák haszna egyértelmű egy gazda, vagy otthontulajdonos számára, némi kreativitással elképesztően sokat ki lehet hozni ezekből az egyszerű, de nagyszerű...

Most mindent elmondunk a paradicsom trágyázásáról

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Most kell a legjobban odafigyelnünk a paradicsom tápanyagutánpótlására, mert ha nem tesszük meg, akkor nem is várhatunk nagy termést. Mostani cikkemben elmondok mindent a paradicsom...

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a...

Az egres bemutatása

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

Szalmabála kertészkedés előnyei

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

A szalmabálás kertészkedés technikájának megalkotója Joel Karsten, aki „Straw Bale Gardens Complete” címmel még könyvet is írt módszeréről. A szalmabálás...