Szerelmi tragédia következtében épült meg Magyarország legromantikusabb kastélya, a Nádasdy-kastély

hirdetes

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal. Jogosan nevezhetjük az egyik legszebb kastélynak Magyarországon, most utána jártunk a történetének és rengeteg csodás képet mutatunk róla.

nádasdy-kastély

Nádasdy-kastély – Ahol a romantika valósággá válik


Nádasladány gyöngyszeme a Nádasdy-kastély, amely a historizmus korában épült egyik legszebb kastély Magyarországon. Ha itt járunk, akkor olyan mintha egy hercegnős mesébe csöppentünk volna, az épület angol gótikus, azaz Tudor stílusban épült, így a csipkézett szélek, a magas tornyok mind különlegessé teszik a kastély megjelenését. Most rengeteg képet gyűjtöttünk össze, amivel reméljük meghozzuk a kedveteket, hogy Ti is ellátogassatok a legromantikusabb kastélyhoz Magyarországon, valamint a történetét is elmeséljük, hiszen az sem mindennapi!

A Nádasdy-kastély története


Történetünkben vissza kell tekernünk oda, amikoris gróf Nádasdy Lipót a 19.század közepén megvásárolta a kis Fejér megyei települést, Sárladányt, majd egyből kérelmezte is a falu átnevezését Nádasladányra. A kastély megépülése azonban, Lipót fiához, Nádasdy Ferenchez köthető, hiszen 1873-ban felvásárolta a birtokot, ahol eredetileg egy kisebb kastély állt, majd feleségével, Zichy Ilonával együtt elkezdték megtervezni új közös otthonukat. A házaspár között hatalmas szerelem lángolt, azonban egy tragédia beárnyékolta a kastély építését, a grófnő korai halála. A történet ezután még romantikusabb, hiszen a megözvegyült Nádasdy, a grófnő halálát követően sem állt le az építkezéssel, sőt mindent úgy alakított ki, ahogy azt egykori felesége megálmodta.

hirdetes

A kastély angol gótikus, azaz Tudor stílusban építették át és bővítették ki, az 1500-as évek angol és skót mintáira. Így lett a Nádasdy-kastély a historizmus korának egyik legszebb kastélya, amelynek magas tornyai, csipkézett mintázata és varázslatos 20 hektáros, hatalmas angolparkja tényleg mesékbe illik. A kastély berendezését is úgy alakították ki, ahogy az egykori grófné megtervezte, és minden tárgy oda került, ahova ő szánta. A kastélyparkjában különleges növényritkaságokat telepítettek, ahonnan csodás kilátás van a kastélyra.

A kastély elkészülte után a gróf úgy élte itt mindennapjait, mintha szeretett Ilonája bármely pillanatban betoppanhatott volna, bár hátralévő életét magányosan töltötte a kastély falai között. A 19. század végére ez az épület és környezete vált a korábban jóval nagyobb létszámú Nádasdy família uradalmainak központjává, legfőbb vidéki otthonává, ipar- és képzőművészeti gyűjteményeik, illetve könyvtáruk őrzőhelyévé, kiváló ménesük elsőszámú bázisává. A II. világháborús évekig elsőként az építtető fia, Tamás (1870–1915) és családja, majd annak legidősebb fia, Ferenc (1907–1944) és hozzátartozói éltek a kastélyban.

2018 és 2021 között rekonstruálták a kastélyt, hogy emléket állítsanak a hitvesi szerelemnek, amely során a kastély nem csak megszépült, de minden olyat teret is megnyitottak a látogatók előtt, ahol egykos Nádasdyék élték mindennapjaikat. A felújításnak köszönhetően mi is részesei lehetünk a szerelemmel megépült épület csodájának és gyönyörködhetünk a tudor stílusjegyekben, amelyek a kastélyt jellemzik.

hirdetes

A Nádasdy-kastély nyitvatartása:

A kastély hétfő kivételével minden nap nyitva tart, a park nyitvatartási időben, ingyen látogatható, télen 9.00-17.30 között.

Nyári nyitva tartás:        Április 1. és október 31. között: 10.00 – 18.00

Téli nyitvatartás:        November 2. és március 31.: 10.00 – 17.00


Belépő a Nádasdy-kastélyba:

Felnőtt jegy:  3 000 Ft
 
Kedvezményes jegy:  1 500 Ft

•    6-26 év közötti fiatal
•    62. életévét betöltött látogató
•    minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     

Családi jegy: 6 000 Ft

•    egy – két felnőtt és a hozzájuk tartozó 18 év alatti gyermekek

Csoportos jegy:  2 400 Ft/fő

•    minimum 15 fő látogatása esetén
•    A jegyár tartalmazza a csoportos tárlatvezetést.

Díjmentesen belépő csoportos látogatóknak tárlatvezetés igénybevétele esetén vezetési díjat számolunk fel!
 
Helyi lakos Nàdasdladány kártyával:  1 000 Ft/fő
 
Visual Guide eszköz bérlése : 1 000 Ft/db
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-21

Legjobb húsvéti programok a Balatonon – Húsvéti forgataggal, csobbanással, bortúrával és holdfénytúrával élvezhetjük a tavaszt a Balatonon

Rengeteg gyermek- és családiprogram vár minket 2023 áprilisában a Balaton körül – lesz itt nyuszi hopp locsolkodás és csobbanás a húsvéti vásári forgatagban!

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidrológiai állandók

a talaj különböző (adszorpciós és kapilláris) erőkkel köti meg a vizet; minél kisebb a... Tovább

kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Tudomány