Szerelmi tragédia következtében épült meg Magyarország legromantikusabb kastélya, a Nádasdy-kastély

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal. Jogosan nevezhetjük az egyik legszebb kastélynak Magyarországon, most utána jártunk a történetének és rengeteg csodás képet mutatunk róla.

nádasdy-kastély

Nádasdy-kastély – Ahol a romantika valósággá válik


Nádasladány gyöngyszeme a Nádasdy-kastély, amely a historizmus korában épült egyik legszebb kastély Magyarországon. Ha itt járunk, akkor olyan mintha egy hercegnős mesébe csöppentünk volna, az épület angol gótikus, azaz Tudor stílusban épült, így a csipkézett szélek, a magas tornyok mind különlegessé teszik a kastély megjelenését. Most rengeteg képet gyűjtöttünk össze, amivel reméljük meghozzuk a kedveteket, hogy Ti is ellátogassatok a legromantikusabb kastélyhoz Magyarországon, valamint a történetét is elmeséljük, hiszen az sem mindennapi!

A Nádasdy-kastély története


Történetünkben vissza kell tekernünk oda, amikoris gróf Nádasdy Lipót a 19.század közepén megvásárolta a kis Fejér megyei települést, Sárladányt, majd egyből kérelmezte is a falu átnevezését Nádasladányra. A kastély megépülése azonban, Lipót fiához, Nádasdy Ferenchez köthető, hiszen 1873-ban felvásárolta a birtokot, ahol eredetileg egy kisebb kastély állt, majd feleségével, Zichy Ilonával együtt elkezdték megtervezni új közös otthonukat. A házaspár között hatalmas szerelem lángolt, azonban egy tragédia beárnyékolta a kastély építését, a grófnő korai halála. A történet ezután még romantikusabb, hiszen a megözvegyült Nádasdy, a grófnő halálát követően sem állt le az építkezéssel, sőt mindent úgy alakított ki, ahogy azt egykori felesége megálmodta.

A kastély angol gótikus, azaz Tudor stílusban építették át és bővítették ki, az 1500-as évek angol és skót mintáira. Így lett a Nádasdy-kastély a historizmus korának egyik legszebb kastélya, amelynek magas tornyai, csipkézett mintázata és varázslatos 20 hektáros, hatalmas angolparkja tényleg mesékbe illik. A kastély berendezését is úgy alakították ki, ahogy az egykori grófné megtervezte, és minden tárgy oda került, ahova ő szánta. A kastélyparkjában különleges növényritkaságokat telepítettek, ahonnan csodás kilátás van a kastélyra.

A kastély elkészülte után a gróf úgy élte itt mindennapjait, mintha szeretett Ilonája bármely pillanatban betoppanhatott volna, bár hátralévő életét magányosan töltötte a kastély falai között. A 19. század végére ez az épület és környezete vált a korábban jóval nagyobb létszámú Nádasdy família uradalmainak központjává, legfőbb vidéki otthonává, ipar- és képzőművészeti gyűjteményeik, illetve könyvtáruk őrzőhelyévé, kiváló ménesük elsőszámú bázisává. A II. világháborús évekig elsőként az építtető fia, Tamás (1870–1915) és családja, majd annak legidősebb fia, Ferenc (1907–1944) és hozzátartozói éltek a kastélyban.

2018 és 2021 között rekonstruálták a kastélyt, hogy emléket állítsanak a hitvesi szerelemnek, amely során a kastély nem csak megszépült, de minden olyat teret is megnyitottak a látogatók előtt, ahol egykos Nádasdyék élték mindennapjaikat. A felújításnak köszönhetően mi is részesei lehetünk a szerelemmel megépült épület csodájának és gyönyörködhetünk a tudor stílusjegyekben, amelyek a kastélyt jellemzik.

A Nádasdy-kastély nyitvatartása:

A kastély hétfő kivételével minden nap nyitva tart, a park nyitvatartási időben, ingyen látogatható, télen 9.00-17.30 között.

Nyári nyitva tartás:        Április 1. és október 31. között: 10.00 – 18.00

Téli nyitvatartás:        November 2. és március 31.: 10.00 – 17.00


Belépő a Nádasdy-kastélyba:

Felnőtt jegy:  3 000 Ft
 
Kedvezményes jegy:  1 500 Ft

•    6-26 év közötti fiatal
•    62. életévét betöltött látogató
•    minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő     

Családi jegy: 6 000 Ft

•    egy – két felnőtt és a hozzájuk tartozó 18 év alatti gyermekek

Csoportos jegy:  2 400 Ft/fő

•    minimum 15 fő látogatása esetén
•    A jegyár tartalmazza a csoportos tárlatvezetést.

Díjmentesen belépő csoportos látogatóknak tárlatvezetés igénybevétele esetén vezetési díjat számolunk fel!
 
Helyi lakos Nàdasdladány kártyával:  1 000 Ft/fő
 
Visual Guide eszköz bérlése : 1 000 Ft/db
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háromvonalas hibrid

hármas keresztezés, alakulásának a gazd. állatok küllemi elbírálásában van jelentősége.... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Tudomány