Műfenyő vagy vágott Fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

hirdetes

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

műfenyő vagy vágott fenyő

Melyik lenne környezettudatosabb, a műfenyő vagy a vágott fenyő?


Az InfoRádióban elhangzott beszélgetés során a Klímapolitikai Intézet kutatója, Kovács Erik, cáfolta azt a tévhitet, hogy a műfenyő környezettudatosabb választás lenne, mint a vágott fenyő. A kutató szerint a vágott fenyő sokkal kevésbé terheli a klímát, és rámutatott arra, hogy ma már földlabdás fenyőt is kölcsönözhetünk. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez sem mindig a legjobb választás.


Tévhit a műfenyő Környezetbarátságáról

Az egyik legelterjedtebb tévhit, amit Kovács Erik említett, az a műfenyő környezetbarátsága. Szerinte az élő fenyő sokkal kevésbé ártalmas a környezetre, mivel hosszú éveken át nevelik és gondozzák, mielőtt karácsonyfaként szolgálna. Az élő fenyők a bioszférát is javítják a megfelelő locsolás és trágyázás által a gazdaságokban vagy fenyőiskolákban.

Az élő fenyő klímaterhelése és javító hatása

A kutató szerint sokan nem veszik figyelembe azt, hogy az élő fenyő kevésbé terheli a klímát, mert növekedése során akár 30-40 kilogramm szén-dioxidot is elnyel. Ha megfelelően újrahasznosítják, a vágott fenyő karbonlábnyoma gyakorlatilag nullára csökkenhet. Kovács Erik példaként említette, hogy a vágott fenyőt fűtés céljából erőművekbe lehet vinni, ahol kitisztítják a szén-dioxidot az égés során, de akár dísztárgyakat is készíthetnek belőle.

hirdetes

Műfenyő gyártásának és szállításának környezeti terhelése

Ezzel szemben a műfenyő gyártása során rengeteg káros anyag és üvegházhatású gáz szabadul fel, és a szállítás során is komoly környezetszennyezés történik. Kovács Erik rámutatott, hogy a műfenyők nem Európában készülnek, és a szállítás során jelentős mennyiségű szén-dioxid és káros anyag kerül a levegőbe.

hirdetes

Műfenyő hosszútávú ökológiai lábnyoma

A műfenyőt érvelve sokan hangsúlyozzák, hogy hosszú éveken át használható, azonban Kovács Erik szerint a műfenyő ökológiai lábnyoma jóval nagyobb, mint az élő fenyőé. Az élő fenyő ugyanis nemcsak szén-dioxidot, hanem oxigént is termel.


Vágott fenyő vásárlásánál elérhető opciók

A Klímapolitikai Intézet munkatársa kifejtette, hogy a vágott fenyő vásárlásánál is több opció áll rendelkezésre. Földlabdás fenyőt is vásárolhatunk, sőt kölcsönözhetünk is, de óvatosnak kell lenni az élő fenyőkkel. A hőstressz miatt akár 40% is elpusztulhat belőlük, amikor áthelyezik őket hidegről melegre, majd vissza a szabadba.

Kovács Erik véleménye szerint érdemesebb inkább vágott fenyőt választani, de hangsúlyozta, hogy az élő fenyőkkel is óvatosan kell bánni, figyelembe véve a megfelelő gondozást és a talajviszonyokat.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

16/2007. (III. 22.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tolna Megyei Állat- és Természetvédõ Alapítvány

Állatvédõ szervezet Állatvédelem, kutyák örökbeadása, kutyás tábor, kutyás bemutatók. ... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet